Nyheder

Har du en dårlig mavefornemmelse?

Foto: Adobe Stock
15. oktober 2018

Maveproblemer kan komme i mange afskygninger. Dårlig kost, manglende motion og stress kan sætte maven ud af funktion og gøre dagligdagen træls. Få tips til at holde maven – og din mavefornemmelse i balance.

Vi snakker tit om mavefornemmelsen. En god mavefornemmelse føles varm og rolig og er en indikator på, at vi er i en god situation eller har taget en rigtig beslutning. Hvis vi i stedet har en gibbende og urolig fornemmelse, tyder det på, at der er noget galt.

Vi bruger maven som et følelsesmæssigt kompas til at guide os sikkert gennem tilværelsen. Men kompasset kan komme i ubalance, og så kan det være svært at navigere.

Livsstil er en af de overvejende årsager til maveproblemer. Især stress er en faktor, og ifølge WHO bliver det en af de største sundhedsudfordringer på verdensplan allerede i 2020. Der er flere grunde til, at sygdommen påvirker mave/tarm-systemet negativt.

Skift sofa og pizza ud med motion og sund kost

Tarmsystemet er den del af kroppen, hvor der er allerflest nerveender. Derfor er det i den region, der sker mest, når noget går os på nerverne. Stress påvirker også det sympatiske nervesystem i hjernen. Når vi er stressede reagerer systemet ved at udskille mindre galde og bugspyt, som er essentielle for fordøjelsen.

Det, der også tit sker, når vi er stressede, er, at overskuddet forsvinder. Der er ikke energi til den ugentlige løbetur, danseholdet i fitness eller at få luftet mountainbiken i skoven. Og det er netop det, man burde gøre, hvis man vil hjælpe sin tarm.

Det er også vigtigt med en sund og fiberrig kost for at holde gang i systemet. Men det nærende hjemmelavede måltid kan nemt blive skiftet ud med take-away eller færdigretter, når arbejdsdagen er lang og overskuddet lavt.

Den pressede hjerne giver dårlig mavefornemmelse

Dertil kommer, at en presset hjerne har en tendens til at give efter for dårlige vaner. Man drikker måske et glas vin mere end normalt. Tager en ekstra kop kaffe for at pumpe lidt energi ud i kroppen. Spiser det stykke kage, man slet ikke har brug for.

Alt sammen for at give en lindring på øverste etage, men som giver mave/tarmsystemet udfordringer længere nede i systemet. Hvilket igen påvirker vores mavefornemmelse og tro på os selv.

Sund kost og motion er altså alfa og omega for at få systemet til at glide hindringsfrit og lindre nogle af de symptomer, som stress kan give. Men det er ikke altid, at det er nok.

Det kan være nødvendigt at skele til naturens hjælpere, hvis der er kommet uorden i systemet.

Tag imod naturens hjælpende hånd

Eksempelvis er kisel eller silicium en god hjælper. Et essentielt grundstof, der findes i jorden, og som er helt afgørende for kroppens funktion. Kisel er blandt andet vigtigt for bindevævets struktur og virker betændelseshæmmende.

Det er også godt for mave/tarmsystemet, fordi kisel kan binde giftstoffer i systemet og transportere dem væk. Derved får maven de mest optimale betingelser for at fungerer normalt igen.

Her kan man eksempelvis tage Silicea mave-tarm Gel, der er helt uden konserveringsmidler. Kliniske studier har vist en lindring ved langt de fleste maveproblemer som halsbrand, luft i maven og mavekatar – der i høj grad er linket med stress. Silicea Mave-Tarm Gel er desuden vegansk og godkendt af den svenske dyreværnsforening.

Et andet godt middel er pebermynteolie. Olien kan få musklerne i tarmen til at slappe af og dermed mindske smerter og oppustethed. Studier har vist en positiv effekt af olien i mildere tilfælde af irriteret tarm. Bare husk, at olien skal være egnet til indvortes brug. Massageolie kan ikke bruges.

En mave i ubalance er træls i hverdagen og gør det svært at mærke, hvor det følelsesmæssige kompas peger hen. Det er altid rart med et solidt pejlemærke, som ens mavefornemmelse kan være, men måske endnu mere vigtigt end normalt, hvis stressen begynder at snige sig frem.

Forrige artikelPeter Lund Madsen: Vi har alle sammen lidt dillerdaller

Næste artikelSådan fejrer du Øktober uden sprøjtegift!