Katte er søde og bløde kæledyr, men nu viser det sig, at de kan være mere end det. Et nyt studie fra Dansk BørneAstma Center afslører, at katte neutraliserer effekterne fra en genvariant, som normalt fordobler børns risiko for at udvikle astma.
Forskere har i flere år været klar over og bevist, at vi kan påvirke vores gener ved at skrue på knapper i vores miljø. For eksempel fandt forskerne fra Dansk BørneAstma Center ud af, at gravide kvinder med en særlig genvariant kunne sænke risikoen 50 pct. for at få et barn med astma – bare ved at indtage fiskeolie i sidste del af graviditeten.
Hvis der er en kat i hjemmet, når barnet bliver født, bliver det skyldige gen for astma højst sandsynlig aldrig tændt grundet kattens neutraliserende effekt.
– For mig er det kernen i budskabet, for det er en erkendelse i retning af, hvordan sygdom opstår. Det dokumenterer, at der er et samspil mellem genetik og det miljø, du lever i, og i særdeleshed, at det sker helt tidligt i livet, både mens kvinden er gravid, og i hjemmet hvor det nyfødte barn bor, forklarer Hans Bisgaard til Videnskab.dk.
Resultaterne af forskningen afslører, at katte fjerner den øgede risiko for astma ved børn, der har en særlig variant af genet 17q21. Genvarianten kaldes TT og er den stærkeste, man kender for, om et barn udvikler astma.
… at der stadig mangler meget viden om, hvad der nøjagtigt skal til, før et barn med kat i hjemmet bliver beskyttet mod astma.
Et tidligere studie fra Dansk BørneAstma Center har også vist, at katte kan aktivere et andet gen i kroppen, der udløser børneeksem. I forsøget på at slukke for et astmagen, kan du altså komme til at tænde for et børneeksemgen i dit barn – og så er du jo lige vidt.
Derudover bliver det anbefalet, at gravide ikke tømmer kattebakken, da katte kan være bærere af sygdommen toxoplasmose – eller haresyge som sygdommen også populært kaldes – som kan være meget farlig for fosteret, hvis det bliver smittet gennem moderen.
Det er endnu også uafklaret, hvordan katte helt præcist påvirker vores gener. Ifølge forsker fra Dansk BørneAstma Center, Jakob Stockholm, kan det have noget at gøre med, at katte har særlige bakterier og virus, som måske kan påvirke vores immunforsvar. Det kan også være, at kattene påvirker vores bakterier i kroppen, f.eks. tarmene, og det kan også kobles sammen med, om vi er sunde og raske.
– Det er selvfølgelig interessant at gå videre med, for hvis vi kan forklare denne her mekanisme, åbner det mulighed for, at vi kan isolere den og bruge den til at forebygge sygdommen, siger Jakob Stokholm til Videnskab.dk