Mad

Har du ondt i bindevævet?

Oplever du smerter i ryggen, skulderen eller knæet, så læs med her. Årsagen skal måske ikke findes i dine led og muskler, som man ellers altid har troet, men derimod i dit bindevæv.

Foto: High On Life/Mads Bo
7. maj 2022

Oplever du smerter i ryggen, skulderen eller knæet, så læs med her. Årsagen skal måske ikke findes i dine led og muskler, som man ellers altid har troet, men derimod i dit bindevæv.

Tidligere tillagde man ikke bindevævet stor betydning, men nyere forskning viser, at bindevævet er fyldt med nerver og er måske endda mere følsomt end dine led og muskler. Så ja, man kan faktisk have ondt i bindevævet. Derfor er det af største vigtighed at værne om sit bindevæv. Især hvis man døjer med smerter. Ud over at træne, strække ud og passe vores nattesøvn er det også vigtigt at værne om den indre pH-balance, også kaldet syre-base balancen.

Syre-base balancen er et buffersystem, der sikrer, at blodet altid har den rette pH-værdi. Kroppen kan bruge bindevævet som ’losseplads’ for overskydende syre, for at sikre livsvigtige organfunktioner. Lever vi et stresset liv, hvor mængden af base-dannende fødevarer ikke er tilstrækkelig, kan det give gener. Det kan siges meget kort og præcist: Hvor det indre miljø er surt, opstår smerte. Dette gælder især smerter i bevægeapparatet, men også ved betændelser i resten af kroppen.

Generelt får vi alt for mange syredannende fødevarer som hvidt brød, kaffe, sukker og alkohol. Meget svovl og fosfor, i f.eks. kød, fisk, æg og ost, giver syreværdier, mens calcium, kalium og magnesium, som findes i frugt og især grønsager, giver baseværdier. Af samme grund bruger jeg i høj grad mine grøntsags-fyldte juicer og smoothies til at balancere min indre pH-balance.

Om noget smager surt, siger ikke noget om syre-base værdien. F.eks. er citronsaft surt i munden, men har en super basisk effekt på vores krop og indre miljø. Så brug endelig løs af citrusfrugterne. Rent smagsmæssigt er de efter min mening Guds gave til juice og smoothiefolket. Jo mere basiske vi kan holde os, jo mindre smerter vil vi opleve.

Giv derfor søvn, vand, latter, masser af bevægelse, gode relationer og grøntsager en fornem plads i dit liv.

5 superbasiske fødevarer til din smoothie:

 • Citrusfrugter
 • Spinat
 • Agurk
 • Bladselleri
 • Kål

Keep it green

Grønt er godt, men grønt grønt er særlig godt.

Jeg elsker at drikke grønne grøntsager som f.eks. persille, bladselleri og agurk. Ikke alene har de min yndlingsfarve, de er også super sunde. Helt specifikt hjælper denne juice med at rense blodet, støtte fordøjelsen, reducere blodtrykket og afhjælpe hudproblemer. Kombinationen er en særdeles god kilde til basedannende mineraler som calcium, magnesium og kalium. Vigtige mineraler som alle spiller en vigtig rolle for vores aldringsproces, energiniveau og livskvalitet. Skål for livet!

Ingredienser

 • 4 stilke blegselleri
 • 1 agurk
 • ½ øko lime med skræl
 • 1 håndfuld persille
 • 1 lille håndfuld mynte
 • 1 grøn peberfrugt

Så nemt er det

Press alle ingredienser på en juicemaskine. Bruger du en saftcentrifuge, så pak gerne krydderurterne mellem de øvrige ingredienser. Stamp, tænd og pres.

Forrige artikelHavregryn kan regulere dit kolesterol

Næste artikelSkal vi altid tage/give noget?