Nyheder

Har du svært ved at finde ro?

Foto: Adobe Stock
17. september 2020

Kroppen er indrettet klogt med mekanismer, der holder os i gang og hjælper os med at falde ned. På trods af det, kan det nogle gange være svært at finde ro i hovedet, og så kan det være en ide at skele til naturen for hjælp.

Vi taler ofte om vigtigheden af et højt energiniveau og optimering af vores energireserver. Men for at kunne køre på med fuld fart, har kroppen også brug for perioder, hvor den kommer helt ned i gear. Den har brug for hvile, søvn og afstresning. Men det kan være en svær praksis at mestre – måske særligt i en så turbulent tid som den, vi står midt i. I begyndelsen af coronaepidemien blev mange utrolig stressede og nervøse og der var en bekymring for, hvordan tendenserne ville udvikle sig. Heldigvis virkede det til, at nervøsiteten faldt i takt med smittetrykket. Men nu står vi igen med flere smittede og de friheder, vi var blevet givet, bliver langsomt trukket tilbage.

[relateredehistorier]

Derfor er det heller ikke mærkeligt, hvis det kan være svært at finde ro i hovedet og i kroppen, og derfor kan det være en god ide at skele til naturens små hjælpere. For der er flere forskellige midler, som i mange år er blevet brugt flittigt rundt om i verden og også har vækket forskeres interesse for netop deres evne til at mindske følelser af angst og nervøsitet og rastløshed.

Et eksempel på det er ekstrakt fra passionsblomsten. Det er en smuk og eksotisk blomst i lilla, hvide og gule farver, der leder tankerne sydpå – noget, der måske for nogen i sig selv virker afslappende – men blomsten viser sig faktisk at kunne meget mere end det. flere studier peger nemlig på, at tilskud som Pascoflair, der indeholder passionsblomst ekstrakt, nemt og hurtigt kan have en beroligende og angstdæmpende effekt.

Mindre nervøs på 30 minutter

Ekstrakten har været brugt i århundredre i traditionel medicin til både at lindre følelser af angst, uro og nervøsitet uden at have nogen registrerede bivirkninger, så det er slet ikke underligt, at blomsten også har tiltrukket sig opmærksomhed fra forskningsverdenen.

Her har flere studier vist sig at understøtte den viden, man har fra traditionel medicin. Nemlig at tilskud med passionsblomst ekstrakt virker beroligende og angstdæmpende. Man har undersøgt dette på flere måder og på flere typer af angst og nervøsitet. For nogle af de mildere angstsymptomer har man set på, om  passionsblomst ekstrakt kunne have en effekt inden en operation, tandlægebesøg eller eksamen; alle situationer, der kan fremprovokere svedige håndflader hos mange mennesker.

I de forskellige forsøg indtog testpersonerne ekstrakten i forskellige tidsintervaller ledende op til den hændelse eller test, de var nervøse for. Og selvom et studie viste, at mennesker, der skulle opereres, mærkede en forbedring af deres nervøsitet på bare ti minutter, peger studierne generelt på, at man bør tage tilskuddet minimum en halv time inden, hvis man vil være sikker på at mærke en effekt. I de forskellige undersøgelser opnåede deltagerne, som fik passionsblomst ekstrakten, en signifikant reduktion af symptomerne sammenlignet med placebogruppen.

Virker både på mental stress og søvnbesvær

For både forskere og producenter har det naturligvis været interessant at vide, hvorfor passionsblomst har denne virkning på os. Derfor lavede VIVACELL Biotecnology en stor undersøgelse på plantelægemidlet PASCOFLAIR® 425 mg, som rettede sig mod selve virkningsmekanismen. Undersøgelsen viste, at produktet øger genoptagelsen af signalstoffet GABA, hvilket øger dets beroligende virkning. Dette dæmper uro og nervøsitet og forbedrer vores kognitive evner – uden af være vanedannende.

GABA er et signalstof, der blandt andet findes i hjernen. Det findes næsten over alt i centralnervesystemet. GABA skal sikre, at vi mentalt og fysisk falder til ro. GABA’s vigtigste funktion er at sænke hjerneaktiviteten og spiller dermed en vigtig rolle for vores søvn. En anden vigtig funktion er at minimere stress og angst. Hvis der findes lave værdier af GABA, kan det føre til en forøget følelse af angst og sensitivitet overfor stimuli. GABA påvirker også hjerneaktiviteten, fordi det ændrer mønstrene i hjernebølgerne. Forekomst af GABA øger alfabøgerne i hjernen, som vi forbinder med afslapning og hæmmer betafølgerne, der forbindes med stress og angst.

Det traditionelle plantelægemiddel PASCOFLAIR® er godkendt af Lægemiddelstyrelsen og kan bruges til lindring af symptomer på mental stress og søvnbesvær.

Energi er vigtigt. Men for at lade op har kroppen brug for hvile. Det kan dog være en udfordring, hvis man mærker fysisk og mental uro og er stresset og nervøs, hvilket slet ikke er underligt, tiden taget i betragtning. Simple midler som Pascoflair kan være en måde at få kroppen ned i energi og dermed energien tilbage.

Forrige artikelMå vi tale om optagelighed?

Næste artikelMenneskets bedste ven kan afhjælpe stress

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.