Har jeg fået for meget A-vitamin i min graviditet?

Jeg er gravid i 7. uge og har et spørgsmål omkring A-vitamin, da jeg er bange for, at jeg har fået for meget.

Jeg har, siden jeg blev gravid og lidt før det, taget Baby me now-multivitamin fra Solaray. Der står på pakken, at den indeholder 300 mcg A vitamin.

Nogle dage har jeg suppleret med en almindelig multivitamin, som har samme indhold af A-vitamin.

Altså har jeg nogle få dage fået 600 mcg fra mine vitaminpiller, og det har jeg tænkt var fint og har ikke skænket det en tanke, indtil det går op for mig, at den flydende fiskeolie, som jeg tager, og har taget det sidste år, er torskelevertran.

Det er Artic Cod Liver oil fra Nordic Naturals. Jeg har nogle dage taget to tsk, altså dobbeltdosis, og har regnet ud, at jeg derfra kan have fået op til 1000 mcg A-vitamin. Jeg er selvfølgelig stoppet med den med det samme, men er nu dødnervøs for, at jeg kan have skadet det lille foster.

Er der grund til bekymring? Og er der noget, jeg kan gøre?

Vh.

den bekymrede gravide

 


 

Stort tillykke med din graviditet! Først og fremmest vil jeg skynde mig at berolige dig. Du behøver slet ikke være nervøs.

Jeg ved godt, at man nemt kan blive bange, når man venter et barn og bare gerne vil gøre det helt rigtige. Men altså ingen grund til det for dig. Nu skal jeg nok fortælle dig hvorfor:

Nogle få dages eller ugers ekstra tilskud af vitaminer og/eller mineraler vil aldrig give problemer – med mindre man tømmer et helt glas og på den måde risikerer forgiftningssymptomer.

Lad os kigge specifikt på A-vitamin:

Fødevarestyrelsen anbefaler en vitaminpille til gravide med max. 800 mcg. A-vitamin.

Anbefalinger for gravides indtag af A-vitamin i alt er 1000 mcg. dagligt.

Men faktisk ligger den øverste grænse for det samlede indtag af A-vitamin fra tilskud og mad på 3000 mcg dagligt for gravide.

Den grænse er man endda lidt usikker på (den kunne være højere), men har valgt at følge den af forsigtighedsgrunde.

https://www.sst.dk/publ/mer/2005/Kost_til_gravide2005.pdf

Så altså – ingen grund til bekymring overhovedet.

Fortsæt endelig med de gode ting, du gør, for at bygge et sundt og stærkt barn. Hvis du også spiser en del A-vitamin gennem kosten, så kan du fremadrettet i stedet for Cod Liver Oil eventuelt bruge Omega 3 fra Nordic Naturals. Den indeholder også, ligesom Cod Liver Oil,  rigtigt gode og vigtige DHA og EPA fedtsyrer til dit lille barn.

En helt ny undersøgelse har vist, at det kan virke forebyggende på at føde for tidligt. Andre undersøgelser viser positiv effekt på synet, hjernen, søvnen og meget mere.

Rigtig god fornøjelse med graviditeten.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*