Har lavt kalium indflydelse på stofskifte?

Jeg er 45 år og har haft for lavt stofskifte, siden jeg var 20 år. Nu ligger mine tal for kalium på næsten lig nul, og jeg har fået at vide, at jeg har for højt stofskifte. Men alle de andre tal er normale, og mine symptomer svarer tydeligt til for lavt stofskifte med træthed, vægtøgning og forstoppelse.

Jeg har prøvet forskellige vitaminer, men uden held. Jeg har forgæves bedt om nærmere undersøgelse.

Har du et forslag? Kunne det være mangel på cholin?

Jeg motionerer hver dag og tager kalium, D3-vitamin, B-vitaminer og mælkeprodukter.

Lisbet


Kalium er vigtigt for iltomsætningen i hjernen og kan give forstyrrelser i hormonsystemet, væskeophobning i kroppen, forstoppelse, træthed og slaphed, nedsat appetit, påvirke sukkeromsætnin­gen ved diabetes, kan give hovedpine, led- og knoglesmerter, stress og forhøjet blodtryk, især hvis der er for meget almindeligt salt i maden.

Man taber kalium ved vanddrivende behandling, og det kan også ses ved mangel på binyrebarkhormonet aldosteron. For højt stofskifte kan også medføre lavt kalium, men du har ellers ret i, at dine symptomer kunne tyde på for lavt stofskifte. De kan dog også skyldes dit lave kalium. Både for lavt og for højt kalium er farligt, og jeg er enig i, at du bør nærmere undersøges.

Cholin er et vigtigt næringsstof, der er beslægtet med B-vitaminerne. Det er vigtigt for meget, blandt andet fedtomsætningen, hjernen og leveren, men mangel er sjælden, hvis man spiser normalt.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

2 kommentarer

 • Ida Mette Holm siger:

  Mælk kan være en problemvolder.
  Find evt en ernæringsterapeut.

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg har har selv haft problemer med forstoppelse. Jeg har også måtte bruge afførende midler. Udover det almindelige med væske, bevægelseosv. har jeg opdaget 2 specifikke ting.
  Min normale sovestilling er på siden, men jeg har opdaget at hvis jeg ligger på ryggen så fremmer jeg helt klart tarmbevægelser frem mod endetarmen. Jeg ved ikke om dette kun er specifikt for mig. Men det er vel nok værd at forsøge hvis andre har forstoppelse.
  En anden ting jeg kan sige med sikkerhed er at et godt jerntilskud også fremmer tarmbevægelsen. Så har du forstoppelse eller er du træt i øvrigt, så tag nogle gode tilskud af jern. Man kan sikkert også få jern, hvis man spiser blodpølse m.m.

  Et tip: hvis du mangler jern så mangler du sikkert også zink.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *