Skøn

Hår på den nye måde

1. januar 2012

Helt ærligt: Jeg har altid været skeptisk overfor virkningen af hårplejeprodukter. Hår er vel dødt, og kan som sådan ikke påvirkes? Og er det virkelig muligt at “proppe” ingredienser i produkter, der gør en forskel på hår, sådan helt seriøst?

 Efter mit møde med en finsk missionær bosat i Thailand, har min skepsis over for hårplejeprodukter fået – ja, kam til sit hår…

Mit hår har altid lignet en negligeret høstak. Og eftersom jeg ikke tidligere har haft oplevelsen af, at det gjorde den store forskel, hvilke produkter jeg brugte, har jeg “bare” koncentreret mig om at bruge så rene (= fri for skadelig kemi) hårprodukter som muligt. Men efter et møde med Tommy Rostedt er jeg  blevet klogere.

Lifesparticles, hvad-for-noget?

Finske Tommy Rostedt har en massiv baggrund i hårplejeindustrien og har arbejdet for nogle af de store anerkendte firmaer. Du ved, dem der er helt fremme i skoen med research, udvikling, annoncer, reklamespots og tilsvarende bagud, når det kommer til uskadelige ingredienser og en passende holdning til miljøet og vores sundhed.

Tommy er manden, der opdagede, at et hår består af flere aminosyrer end hidtil antaget. Og så? Selvom det kan lyde småt og ubetydeligt, så gør det faktisk en verden til forskel. For jo mere dine hårplejeprodukter matcher hårets naturlige opbygning, jo mere styrkes, fugtes, blødgøres og repareres håret, helt  naturligt. I kølvandet på opdagelsen følger opskriften på at modvirke hårets naturlige degenerering, der starter, når vi er over 25 år – nemlig komplekset Lifeparticles Complex (LC).

Man har hos andre producenter forsøgt at efterligne det menneskelige hårprotein (keratin) ved at anvende menneskehår i processen (typisk købt i Kina). Men i bearbejdningsprocessen går en del af proteinerne tabt, og dermed får man ikke det ønskede resultat.

Rostedt’s forskning har vist, at fåreuld i langt højere grad er lig det menneskelige keratin og stadig indeholder samme antal proteiner efter bearbejdning.

LC er et kompleks, der både trænger ind i håret og rekonstruerer det, samtidig med at det efterlader større molekyler på overfladen, som giver skinnende hår, beskytter mod skader fra styling osv. Formålet er at få håret tilbage til “virgin-state,” altså den jomfruelige tilstand, det engang har været i, ved at  peptidekæderne i produktet kædes sammen med de naturlige peptidekæder i håret (ligesom to magneter, der tiltrækkes). Dette giver sundt, blankt og blødt hår.

Udover at være baseret på banebrydende opdagelser, så er produkterne også fri for syntetiske skummemidler (som virker ødelæggende på håret og kan give øget hårtab), parabener, kunstige farve- og duftstoffer, silikoner, og hvad der ellers desværre, alt for ofte findes i traditionelle hårplejeprodukter af  unødvendig kemi.

Rostedt-produkterne produceres i Thailand med økologiske ingredienser, dyrket på Tommy’s egne plantager og formuleret ud fra en massiv viden om brugen af asiatiske urter og planter. Udover, at ingredienserne er økologiske og naturlige, er de også formuleret bevidst ud fra videnskaben om, hvordan dufte og  farver påvirker vores krop, sindstilstand og humør.

Blåt lys i knæhasen

Farveterapi, Chromotherapy, er viden om brug af farve og lys, og deres effekt på krop, humør, sind og adfærd. Oldtidens egyptere byggede sol-templer, værelser med farvede ruder. Når solen skinnede igennem glasset, dækkede det patienten med farve, som så påvirkede svingningerne i cellerne så  meget, at kroppen genoprettede balancen (ligesom ved zoneterapi og akupunktur). Forklaringen skal måske findes i, at når det farvede lys strømmer gennem vores øjne, så påvirkes hormonproduktionen og hele vores komplicerede biokemiske system. Et sjovt eksempel på, at skidtet virker, er, at forskere fra  Cornell University, USA, opdagede, at ved at påføre blåt lys i knæhaserne, så nulstilles kroppens indre ur, jetlag forsvinder og søvnforstyrrelser (f.eks. fra skifteholdsarbejde) elimineres.

Farver (og lys) bidrager altså til at bringe vores fysiske og følelsesmæssige systemer i ligevægt, og derfor arbejder Rostedt bevidst med farvernes virkning i produkterne for at opnå størst mulig effekt. For eksempel er det ikke tilfældigt, at Sebumatic Balancing Aromachology Shampoo er orange.  Ingredienserne genopretter hovedbundens naturlige sebum (hudens fedtstof) balance, mens farven orange modvirker negative følelser og skaber optimisme. Alt i alt et produkt, der genopretter balance, både i håret og mentalt.

Tilbage til fortiden

Også dufte stimulerer hjernen til at frigive kemikalier, som vores krop har brug for til at holde sig i balance. Serotonin har en beroligende virkning, noradrenalin virker stimulerende, og endorfiner kan ligefrem fremkalde en euforisk virkning (som du måske kender, når du dyrker motion, spiser mørk chokolade  eller er forelsket). Nogle mener, at dufte ligefrem er med til at sikre livets og arternes fortsatte bevarelse. Flere undersøgelser har nemlig vist, at feromoner (naturlige duftstoffer) fremmer den seksuelle tiltrækning hos både dyr og mennesker, som regel gennem svedkirtlerne, der producerer og udskiller sved.

På et følelsesmæssigt plan reagerer folk stærkere på lugtesansen end på nogen anden sans. Tænk bare på, at en enkelt duft kan udløse en hel række af glemte minder og oplevelser. Det skyldes, at de olfaktoriske (sensoriske) nerver er placeret i næsehulen. De sender oplysninger til den del af hjernen, hvor hukommelsen og følelser ligger. Dette område forbindes med en anden del af hjernen (hypothalamus og hypofysen), der regulerer vores hormonsystem. På den måde kan dufte udløse en bred vifte af kemiske virkninger i kroppen, f.eks. kan en duft med afslappende effekt måles som en stigning i  alphahjernebølger (samme hjernebølger, der påvirkes positivt under meditation).

Så hvis du kaster dig ud i afprøvningen af Rostedt-produkterne, så få mere for pengene og brug et par sekunder på virkelig at dufte til produkterne,og få dermed glæde af den bevidste brug af duftterapi.

Og mit matte, negligerede hø-hår? Det har ændret sig til et smukt, blankt og sundt hår efter bare få hårvaske, så det er svært at være andet end overbevist om, at der virkelig findes hårprodukter, der gør en forskel.

 

Top tre råd fra frisør,Carsten Tolstrup:

Skandinavisk hår har brug formasser af fugt: (Prøv f.eks. Rostedt Increase Shampoo og Creator Balsam i halvdelen af dit hår, og se og mærk forskellen. Føles dit hår tørt, så vask det to gange. Derved får du fjernet de kalkaflejringer (fra vores kalkholdige danske vand), der nemt ophobes over tid.

Vask  kun dit hår 3-4 gange om ugen: Hvis du synes, det fedter, så brug Creator Balsam hver dag, for at fjerne stylingprodukter/fedt. Synes du, dit hår fedter ekstra, når du har menstruation/er gravid? Så prøv Dtoxee shampoo, der fjerner overflødigt fedtstof i håret (som følge af den ændrede hormonelle  tilstand).

Beskyt dit hår, hvis du bruger fladjern: F.eks. med Rostedt’s Creator Perfector (og husk at føntørre det først). Hvis du bruger fladjern “direkte” på håret og dets naturlige fedt, så kan varmen virke som en hel frituregryde.

 

Drop mineralske olier

Du “kvæler” dit hår (og din hud), når du bruger produkter med mineralske olier/ petrokemikalier. Det er især hårvoks, der er den store synder, så læs deklarationen og find andre alternativer. Rostedt bruger en blanding af soyavoks og naturlige olier, der både giver hold og glans på samme tid.

Sminker du håret?

Mange hårprodukter indeholder silikone,som lægger sig udenom håret og giver illusionen om glansfyldt sundt hår. I virkeligheden lægger silikonen sig bare som en “cement” om håret og gør det umuligt at arbejde på en sund og naturlig måde med håret. Altså en slags hår-makeup.

Det tager seks uger for håret at skifte “ham” (blive fri af silikone-cementen og andre hår-makeup ingredienser).

Ok for miljø – ikke håret

Svanemærkede produkter tillader brugen af SLS og SLES (syntetiske skummemidler), fordi det ikke er skadeligt for miljøet. Problemet er bare, at det er skadeligt for håret…

Forrige artikelDe livsvigtige pauser

Næste artikelMentaltræning i idræt: Bliv bedre mellem ørerne