Ny forskning viser, at selv enkeltstående stressede situationer koster hjerneceller i det område af hjernen, som styrer hukommelse, følelser og indlæring.
En gruppe forskere fra det amerikanske universitet Rosalind Franklin University er overbeviste om, at deres seneste resultater kan give ny indsigt i udviklingen af depressioner. I en forskningsartikel i det videnskabelige tidsskrift Journal of Neuroscience fremgår det ifølge BBC News, at hjernen tilsyneladende reagerer anderledes end hidtil antaget på stærk stress. Nye celler dørMens man tidligere troede, at en stærkt stressende begivenhed hindrer dannelsen af nye hjerneceller i hippocampus – den del af hjernen, der styrer hukommelse, følelser og indlæring – viser de nye resultater, at dannelsen af nye hjerneceller fortsætter ufortrødent, men at op mod en tredjedel af de nydannede celler dør igen med en forsinkelse på cirka et døgn eller mere efter stresspåvirkningen.
Ifølge forskerne er resultaterne bemærkelsesværdige, fordi det åbner muligheden for at forebygge celledøden efter en følelsesmæssigt voldsom oplevelse – og dermed muligvis hindre udviklingen af en depression. Forsøg på rotterForskerne er kommet frem til den ny viden gennem forsøg med rotter, hvis hjerner på mange måder reagerer som den menneskelige på stress. De satte en ung rotte i bur med to ældre artsfæller, som straks begyndte at hakke på opkomlingen. Det gav en seksdobling i tilstedeværelsen af stresshormon i hjernen hos den nytilkomne, men afstedkom altså mod forventning ikke en nedgang i produktionen af nye hjerneceller i hippocampus.
Næste skridt for forskerne er at kortlægge den præcise årsag til, at stress tager livet af hjernecellerne i hippocampus. Kilde: Jyllands-Posten