Hashimotos sygdom – tilskud

9. juni 2009

Hvilke tilskud kan være gavnlige for kroppen, hvis du lider af Hashimotos sygdom?

Jeg kan foreslå følgende:

 • D3-vitamin, mindst 50 mikrogram dagligt, gerne 100 mikrogram.
 • Longovital, 3 dagligt plus en almindelig vitamin-mineral tablet af god kvalitet, fx Omnimin eller Spektro.
 • C-vitamin, 500 mg 2-3 gange dagligt.
 • Cardi-E eller natur-E, to kapsler dagligt
 • Magnesium (ikke Magnesia) 500 mg om aftenen sammen med 50 mg B6-vitamin.
 • Plus calcium.
 • Om morgenen et B-kompleks.
 • Selen og zink, fx som Seleno Precise, 200 mikrogram om aftenen og zink, 30 mg.
 • Marstrands Titan-kobber-C-vitamin kompleks. 1 morgen og aften. (kræver recept).
 • Sunde fedtsyrer, fx Nutridan Strong citron, 2 spiseskefulde hver morgen.
 • Evt. melatonin 3 mg ved sengetid.

Spis en sund kost og undgå soja. Brug kokosolie/-fedt til at stege med. Det er godt for stofskiftet. Hold helt op med at bruge margarine og mælkefedt, undtagen økologisk smør.

Lægeligt må det anbefales at bruge de naturlige stofskiftehormoner i Armour Thyroid Lægeligt behandler man normalt oftest blot med stofskiftehormon i stigende mængder i form af Eltroxin, og man kontrollerer resten af livet. Det er dog et problem, at Eltroxin er et T4 hormon, og ikke alle med lavt stofskifte kan omdanne det til det aktive T3.

Det er Dr. Marstrands erfaring, at hans Titan-Kobber-C-vitamin kompleks nedsætter behovet for eltroxin.

Naturopatiske læger (læger uddannet i naturopatisk medicin, som i USA efterhånden er ligeværdigt med almindelige læger) foretrækker en kombination af T4 og T3 i form af fx Armour thyroid, eller T3 alene i form af Cytomel, der kan benyttes sammen med et ret T4 præparat. Armour thyroid er tørret skjoldbruskkirtelvæv med både T3 og T4 og skal gives to gange dagligt. Desværre kan disse præparater ikke købes over alt i Danmark, men kun på Glostrup Apotek og kun mod lægerecept. De producerer det dog ikke for tiden, da efterspørgslen var for lille. Det er dyrt. Man kan også, hvis man har en recept, købe Armour Thyroid fra England. Andre muligheder er Nature-Throid eller Westhroid.

Hvis man får Armour Thyroid, skal man begynde langsomt og være opmærksom på overdosering, der vil vise sig ved fx en fin rysten, nervøsitet, svedtendens, varmefølelse, hurtigt vægttab.

En videnskabelig artikel i The New England Journal of Medicine I 1999 har vist, at virkningen af stofskiftehormonerne var bedre ved behandling med Armour thyroid end med thyroxin alene (T4, eltroxin). Humør og neurofysiologisk funktion bedredes klart bedre på det naturlige Armour thyroid end på kunstigt T4 alene. (N Engl J Med 1999; 340: 424-29, 469-70).

12-3-2009

Forrige artikelHashimoto’s sygdom – betændelse i skjoldbruskkirtlen

Næste artikelAutoimmune sygdomme – autoimmunitet