Nyheder

Havearbejde kan redde liv

29. oktober 2013

Motion og bevægelse er godt i alle aldre. Et svensk studie viser, at lidt havearbejde kan have ret stor betydning for livets længde, når du er over 60.

Svenske forskere fra Karolinska Institutet og Gymnastik- og Idrætshøjskolen, begge i Stockholm, har fulgt 4000 mennesker over 60 i 12 år.

Motion i hverdagen giver færre hjerteanfald

Ved studiets begyndelse spurgte man til deltagernes vaner. De skulle svare på spørgsmål om rygning, alkohol, madvaner og fysisk aktivitet. Ved sidstnævnte gik man mere detaljeret til værks end normalt og spurgte, hvordan eksempelvis deres vaner med at vaske bil, ordne have eller plukke bær var. Man nuancerede begrebet motion ganske meget, så daglig bevægelse af enhver art kunne registreres.

Derudover gennemgik deltagerne en helbredstest, hvor man bl.a. målte kolesterolniveauer, blodsukker og blodkoagulation, der alt sammen spiller en rolle i risikovurderingen af hjerteanfald og slagtilfælde.

Bevægelse var ligeså virksom som motion

Resultatet viste, at de deltagere, der ved begyndelsen af studiet havde et aktivt liv, havde en mindre risiko for at få hjertekarsygdomme end de, der levede et mere stillesiddende liv. Resultatet var nogenlunde det samme for dem, der motionerede jævnligt men ellers ikke bevægede sig så meget i dagligdagen. Den mindste risiko var dog at finde hos dem, der både motionerede jævnligt og bevægede sig i dagligdagen.

Havearbejde kunne mindske risiko for tidlig død med 30 pct

I løbet af de 12 år, studiet varede, fik 476 af deltagerne et hjerteanfald, og 383 af deltagerne døde af forskellige årsager. Studiet viste, at det højeste aktivitetniveau kunne mindske risikoen for hjerteanfald med 27 pct og mindske risikoen for død – uanset årsag – med 30 pct. Det opsigtsvækkende var, at den lavere risiko ikke var afhængig af planlagt motion – havearbejde, bilvask eller lignende sysler var tilstrækkeligt.

– Vores opdagelser er vigtige, eftersom ældre mennesker ofte har svært ved at træne mere intensivt og i stedet er henvist til det, man kalder motion i hverdagen, siger Elin Ekblom Bak, PhD ved Karolinska Institutet.

Forklaring skal måske findes i hormonproduktionen

Forskerne tror, at forklaringen skal findes i, at inaktivitet med tiden nedbringer energiomsætningen i kroppen til et minimum, mens bevægelse øger den. Det kan have betydning for hormonproduktionen, der igen kan have betydning for kroppens øvrige organer og væv.

Kilde: ki.se

Forrige artikelA-vitamin kan ses!

Næste artikelUfaglærte tager mest medicin