Nyheder

Havene stiger med rekordfart

Foto: Adobe Stock
1. september 2020

Mens verden kæmper med coronakrisen, lurer andre trusler stadig derude. Herunder konsekvenserne af klimaforandringerne. Ny forskning i verdens have viser, at de stiger med rekordfart, og at tendensen ligner de værst tænkelige forudsigelser.

 Klimaforandringerne og verdens kenskab til problemerne med CO2-udledning er ikke ny. Det er for nyligt kommet frem, at man allerede tilbage i 80’erne havde øje for problematikken, men at en stærk lobbybevægelse fra olieindustrien fik sat en bremse i klimabevidsthedshjulet. I dag står vi så, 40 år senere, og begynder at mærke konsekvenserne af den manglende politiske handling. Temperaturen stiger, vejret bliver vildere, og havene stiger. I rekordfart.

Ny forskning viser, at isen på Grønland og Antarktis smelter hurtigere end forventet, hvilket kan få store konsekvenser for vandstanden. Det er Nationalt Center for Klimaforskning og University of Leeds, der står bag kulegravningen af afsmeltningen. De påviser, at afsmeltning fra Antarktis og Grønland siden 1990’erne har været skyld i en vandstandsstigning på henholdsvis 7,2 millimeter og 10,6 millimeter. Men i de senere år er afsmeltningen accelereret.

[relateredehistorier]

Ruth Mottram, klimaforsker ved Nationalt Center for Klimaforskning på DMI, udtaler i en pressemeddelelse:

– Vi vidste godt, at afsmeltningen af is ville accelerere, men det går altså noget hurtigere, end vi forventede. Virkeligheden overhaler næsten de klimamodeller, som vi hidtil har brugt til at beregne afsmeltning.

De seneste målinger viser en årlig stigning på fire millimeter, og på den baggrund forventes det, at vanstanden vil stige mellem 14 og 23 centimeter frem mod 2100 udelukkende baseret på afsmeltning fra de store iskapper.

Læs også: Corona er godt for klimaet 

Potentiale i kølvandet på en katastrofe

Selvom det sandsynligvis vil tage flere tusind år, er konsekvenserne af en fuldstændig afsmeltning enorme. Det vil nemlig betyde en stigning på 65 meter. Udover de store isområder smelter gletsjere rundt om i verden også, ligesom vandet udvider sig i takt med, at det bliver varmere.

De nye prognoser er skræmmende, fordi de peger på, at selvom CO2-udledningen ligger lavere end det værst tænkelige scenarie, stiger vandstanden i uhæmmet hast.

Dag for dag, time for time smelter isen, og noget tyder på, at det kan få konsekvenser indenfor din, dine børn eller børnebørns levetid. En skræmmende tanke, som ikke bliver mindre skræmmende af, at den politiske dagsorden har handlet mere om corona end klima – og måske med god grund. Heldigvis tyder det på, at der i forbindelse med genåbningen af Danmark er skabt et rum, hvor den grønne dagsorden og omstilling kan få lov til at fylde mere. Regeringen vil nemlig afsætte 9,2 milliarder kroner i en pulje, der både skal sikre, at Danmark kommer igennem den nuværende krise og en langsigtet grøn genstart af dansk økonomi. Om det er nok, vil kun tiden vise.

Læs også: Esben Bjerre: Miljøforkæmper på 1. klasse

Forrige artikelVegetar til hverdag

Næste artikelSå er det nu, du skal plukke brombær!