Nyheder

Havet er mental sundhed

1. maj 2017

Føler du dig gladere efter en gåtur langs havet? Ny New Zealandsk forskning viser, at der er mange andre, der har det som dig, og at det er sundt at leve tæt på hav.

Lyden af vand virker meditativt, med mindre det er det er lyden af et overfyldt badekar og en glemt vandhane, forstås. Men lyden er en klukkende bæk eller vandkunst er meget afslappende at lytte til. Måske skyldes det, at vi alle har levet de første ni måneder i vand.

På samme måde påvirker bølgeskvulp din sindstilstand, når du spadserer langs vandkanten på stranden. Så få nu den musik ud af ørerne, ikke? Naturens egen musik slår alt på Spotify og andre streamingtjenester.

Bedre mental sundhed

Det er givetvis også det auditive, der har medansvar for resultatet af de studier, forskere fra universiteterne i Canterbury og Otago på New Zealand og Michigan i USA har publiceret på ScienceDirect.com. Studiet, der bærer titlen ”Residential exposure to visible blue space (but not green space) associated with lower psychological distress in a capital city”, viser, at storbymennesker har det bedre mentalt, hvis de har havudsigt.

Forskerne har taget udgangspunkt i den New Zealandske by Wellington og kigget på indbyggere med og uden havudsigt. New Zealand har en velfærdsstat, der på mange måder minder om den danske, og de sociale skel er også her forholdsvis beherskede.

Blåt er sundere end grønt

Forskerne har taget højde for faktorer som alder, køn og indkomstniveauer, så det er altså ikke bare de velhavende på Strandvejen, der har det mentalt sundere end de fattige i mørke lejligheder. Uanset indkomst er det sundere at bo et sted, hvor man kan se hav, end et sted, hvor man eksempelvis har udsigt til grønne områder.

Det glædelige ved forskningsresultaterne er, at havets effekt på hjernen er lynhurtig. Du behøver altså ikke købe et hus ved havet, hvis økonomien ikke lige er til den slags; en spadseretur eller en frokost på stranden rækker.

Kilde: SouthernLiving.com

Forrige artikelFrygtkultur skaber overflod af diagnoser

Næste artikelKommentar: Sær argumentation for kød