Krop

Havtang kan smelte dellerne væk

1. juni 2017

Studier med både dyr og mennesker viser, at et særligt stof i havtang måske kan hjælpe overvægtige med at tabe sig.

Vi er de seneste år i den vestlige verden så småt ved at få øjnene op for, hvad der gemmer sig af gavnlige mikrober, ting og sager på havets mørke bund. Du kender måske allerede mikroalgerne chlorella og spirulina, der efterhånden er klassikere på det danske marked for kosttilskud.

Duoens grønne farve kommer fra stoffet klorofyl, der spiller en afgørende rolle i planter og organismers omdannelse af sollys til energi gennem fotosyntese. Chlorella og spirulina er spækket med vitaminer og er veritable superfoods.

Nu kommer der måske en ny spiller på banen fra algefamilien, for et nyt studie viser, at et særligt stof i tang muligvis kan medvirke til vægttab.

 

Varmen smelter fedtcellen

Det er måske ikke i sushien, at tangen brillerer med sine helbredsgavnlige egenskaber, men nogle kender alligevel den særlige wakame-tang fra det japanske køkken. Det har efter sigende en mild smag og bruges blandt andet i salater og supper.

Og så indeholder wakame-tang et stof, der kan være nøglen til vægttab hos overvægtige personer.

Fucoxanthin er navnet på det potentielle mirakelstof, der en orangefarvet såkaldt caratenoid, som giver tangen sin brunlige nuance.

Ifølge forskere tilknyttet det kliniske, dobbeltblindtestede studie tilfører stoffet ekstra varme til fedtcellerne og smelter bogstavelig talt fedtcellerne væk. Ved at påvirke fedtcellernes stofskifte skulle fucoxanthin blandt andet kunne nedsætte både kolesteroltal og fedtindholdet i leveren ved at tæmme triglyceriderne i blodet.

Det alge-baseredes næringsstofs lovende resultater fra de videnskabelige forsøg giver håb om, at det kan hjælpe overvægtige med at tabe sig og holde vægten i fremtiden.

 

Forsøg med dyr og mennesker gav vægttab

Fucoxanthin har først i flere dyreforsøg – blandt andet med mus og rotter – vist sig at have effekt på helbred og vægttab. Dyrenes kolesteroltal blev sænket og fedtindholdet i leveren blev også reduceret. Et lignende studie blev herefter udført med mennesker.

151 kvinder deltog i forsøget, der løb over 16 uger.

Deltagerne blev alle sat på en særlig diæt, og halvdelen af kontrolgruppen skulle tage kosttilskud. Halvdelen af denne gruppe fik placebo, og halvdelen fik et tilskud med fucoxanthin.

Ved forsøgets afslutning viste det sig, at de kvinder, der tog fucoxanthin, havde et større vægttab og et bedre helbred end de deltagere, der fik placebo eller var på diæt alene. Selv på deres blodtryk kunne der ses en forbedring.

Det er for tidligt at konkludere noget ud fra dette studie i sig selv, da kontrolgruppen var meget lille og man kun testede kvinder i en forholdsvis snæver aldersgruppe. Men resultaterne er alligevel interessante.

Udover de fedtsmeltende evner skulle fucoxanthin have antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber, såvel som en gavnlig effekt på hjerte-kar-systemet.

 

Tangens slankestof i pilleform

Det er sandsynligvis ikke let at spise sig til fucoxanthinens potentielt gavnlige virkning, så du skal træde væk fra den japanske tangbuffet og i stedet vende opmærksomheden mod markedet for kosttilskud, hvis du vil supplere kosten med wakame-tangens mirakelingrediens.

For eksempel har New Nordic udviklet et produkt med fucoxanthin. Seaweed Diet er navnet, og tilskuddet indeholder en stribe andre indholdsstoffer, der kan bidrage til vægttab.

Bland andet hvid morbær, der balancerer blodsukkeret og reducerer kulhydratoptagelsen fra sukker og stivelse. Sort peber, der sætter fut i forbrændingen med sit indhold af piperin og booster stofskiftet med op til otte pct. Og artiskok, der fremmer galdens udskillelse og understøtter fordøjelsen. Grapefrugtekstraktens antiinflammatoriske egenskab er også at finde i dette kosttilskud.

Seaweed Diet er baseret på norsk tang med et standardiseret indhold af fucoxanthin.

Kilder: Diabetes, Obesity and Metabolism 12: 72–81, 2010, Anti-Obesity Activity of the Marine Carotenoid Fucoxanthin ISSN 1660-3397

 


Morbær stabiliserer blodsukkeret

Blade fra hvid morbær har traditionelt været anvendt i det japanske køkken og tilsættes den dag i dag maden, da det reducerer optagelsen af kulhydrater i blodet – og derfor virker blodsukkerstabiliserende.

I Seaweed Diet spiller morbær sammen med tang, så både blodsukker og fedtforbrænding optimeres.

Forrige artikelNaturlig bekæmpelse af myrer og ukrudt

Næste artikelSpacy Unicorn Pops

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.