Mad

Chili: Healthy’n spicy

Foto: Colourbox
1. april 2015

Krydderier giver ikke bare et pift til maden, men indeholder faktisk en masse ting, som antioxidanter, vitaminer, mineraler, aroma, farve, smagsstoffer og garvestoffer, der kan stimulere kroppen, holde den yngre og fremme den naturlige restitutionsproces i kroppen.

Chili er et godt eksempel på, hvordan ekstra smag også kan betyde ekstra sundt. Chili indeholder f.eks. stoffet capsaicin, der sidder i frøstanden. Det er det stof, der skaber den brændende fornemmelse i munden, men det kan også skubbe til kroppens forbrænding, ligesom motion kan.

Der er 25 overordnede arter og hundredvis af underarter af chili. En af de meget stærke er Habanero, mens Tabasco er stærk, Cayenna er middelstærk, Jalapeno er mild, mens de almindelige peberfrugter i grøn, gul og rød ikke indeholder væsentligt med capsaicin.

Man mener, at capsaicin i chili har den effekt, at det beskytter frugter fra at blive spist af dyr. Men i mad kan det give en spændende smag. Visse fugle spiser og tåler chili, og kan derfor sørge for at sprede frøene via deres efterladenskaber.

Dyrk din egen chili

Du kan sagtens have held med at dyrke chili i en vindueskam eller drivhus. Vil du dyrke dem frem fra frø, sætter du tre frø pr. potte i såmuld med plastik over. Du starter frøene op i februar.

Kommer alle frø op, plantes de om, så der en plante pr. potte.

Vi har selv forskellige slags chili. De første, der kommer frem, er grønne, men bliver senere røde. De er milde i smagen fra starten, men med den røde farve bliver de stærkere. Vi vælger forskellige smagsvarianter, da det kan være rart at have noget at vælge imellem. Styrken i de færdige chilier bliver også påvirket af sol og vind under opvæksten.

Chili er flerårig

I år var det varmt i efteråret, og det gav mange chilifrugter. De egner sig fint til at tørre eller dybfryse uden stilk, så har du til hele året. Fordelen ved at tage stilken væk er, at råvaren er klar til brug. Tørrer du, skal det være et lunt sted på 30 grader, så der ikke opstår mug ved tørringen. Chillien er tør på fem dage og puttes i et glas med navn. Jo større chilli, jo længere tørretid.

Vi sætter de bedste chiliplanter i en stor potte om efteråret og klipper dem lidt til, inden frosten kommer, og rykker dem ind et køligt sted. De første fem blomster, der kommer på planten fjernes, så bliver de større. Ved at nippe over bladhjørnet, så bliver den mere busket, og der kommer flere chili.

Når der ikke er frost længere om natten, er det ok at sætte dem ud i drivhuset, hvis jordtemperaturen er mindst 14 grader.

Lav din egen smagsforstærker

I 2014 har vi haft flere forskellige slags chili, små, brede, gule, grønne og orange. De er blevet brugt i al mulig mad fra urtefrikadeller, dressing, tærter, mexikansk mad og supper.

Min kone eksperimenterede med to hele i en portion tomatsuppe. Hun var ved at dåne under tilberedningen, og vi fik ild ud af munden ved smagsprøvning. Der lærte vi at passe på og tage en smagsprøve. Senere fandt vi ud af, at det var af de stærkeste Habanero.

Løsningen blev at blende det hele og fryse det til isterninger. En terning er nok til en gryde tomatsovs eller andet. Super tip til at lave sin egen smag! Og vi har nok til 50 portioner.

Ved rigtigt brug af krydderier og chili er det muligt at nedsætte behovet for at komme salt i maden. Hvis du får lidt for stærk smag, kan du dæmpe den med mælk eller fløde i retten.

Chili i te og kosttilskud

Chili bruges også i te. Du kan tilsætte en teskefuld strøget tørret chili pr. kop en til tre gange om dagen i forbindelse med et måltid, hvis du ønsker at tabe dig. Vælger du grøn te, får du en te med mange sunde anprisninger, der også skulle slanke. Der findes en del blandede teer med chili i helsekostbutikkerne.

Det er ikke alle, der kan lide smagen af chili og den brændende varme tilstand, man skal igennem. Vi registrerer smagen og virkningen af capsaicin på vores tunge og smagsløg samt svælg, men indtager vi det i kapselform, ryger det forbi og ned i maven, hvor man ikke smager chilien, men får den fulde virkning af indholdet.

Er indholdet behandlet, mikroniseret og af hele chilier, får man mere ud af indtagelsen.

Kapsler er også praktiske i dagligdagen, fordi de er smagsneutrale. En til ni kapsler pr. dag. Fås i helsekostbutikker.

 

Forrige artikelDen søde duft af …

Næste artikelJordbær-iskiate smoothie