Hede nætter? Pas på med åbne vinduer om natten

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Adobe Stock

Det danske vejr viser sig fra sin bedste side for tiden – men ny forskning viser, at de varme nætter med åbne vinduer kan være farlige for vores helbred.

Vejrguderne har været med os i maj måned – og indtil videre ser det ud til, at højtrykket og varmen bliver over Danmark.  De højere temperaturer indbyder til grillaftener og strandture – men de solrige dage efterlader også vores soveværelser med temperaturer, der kan være svære at sove i.

Kolesterol, blodtryk og hjerte påvirkes

De opvarmede soveværelser frister mange af os til at sove med åbent vindue, så vi kan få lidt frisk luft ind i soveværelset. Men en ny undersøgelse lavet på Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz viser, at vi kan blive syge af at sove med åbent vindue.

Det er ikke på grund at træk og kulde, som man umiddelbart ville tænke – faktisk er det støj udenfor vinduet, der er den store synder, når du sover med åbent vindue. Støjen, som oftest er trafikstøj, påvirker nemlig vores krop meget negativt – også selvom du ikke vågner af det.

Du behøver ikke bo ud for en trafikeret vej for at være i farezonen – faktisk er én eneste bil, der kører forbi, nok til at forstyrre søvnen i løbet af natten, hvilket øger kroppens kolesteroltal og blodtrykket. Samtidigt er hjertet også udsat, når du sover, og støjen øger risikoen for hjerteanfald.

Luft ud inden du skal sove

Udover de fysiske konsekvenser, kan man også opleve psykiske lidelser som depression og psykisk angst ved støj. Derfor anbefaler forskerne, at du bør lufte ud en halv time, inden du skal i seng, hvis du har problemer med at sove i varmen,

Konklusionen er altså klar: Luk dit vindue, inden du lægger dig til at sove – særligt, hvis du bor i en storby, hvor der er meget trafikstøj.

Kilde: https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE10622122/nyt-studie-det-er-farligt-at-sove-med-aabent-vindue/

 

 

7 kommentarer

 • Margrethe Pedersen siger:

  Det er en sandhed med modifikationer i mit verdensbillede. Jeg er 62 år og har sovet for åbent vindue i hele mit liv uanset om jeg har boet i byen eller på landet 🙂 Jeg læser jeres nyhedsbreve med interesse, men denne er skudt forbi, da den overvejende tager udgangspunkt i et støjende storbymiljø- Hvad med at lave en artikel om hvor helsebringende det vil være at flytte væk fra støjhelvede og få populationen spredt mere jævnt ud over landet 🙂

  • Malene Tonnung siger:

   Det er da helt i orden at være uenig! Nu skriver vi ikke kun for at bekræfte hinandens verdensbillede, men også for at komme med input og ny viden, og måske denne viden kan gøre andre bevidste om, hvorfor deres søvn bliver afbrudt eller dårlig? Og måske nogen får lyst til at flytte på landet? Under alle omstændigheder er en dyb og uforstyrret søvn vigtig for os – så hvis du gør det bedst med åbent vindue, skal du da bare fortsætte! Red.

 • Vickie Biolzi melbye siger:

  Nu bliver jeg ikke vækket af støj fra trafik men en snorkende mand ved min side ??
  Og kan virkelig godt mærke på humøret at man får afbrudt sin søvn.
  Kan virkelig godt skrive under på hvor vigtig ens nattesøvn er!!!

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg er fuldstændig enig i Margrethe Pedersens kommentar.
  Jeg kunne aldrig drømme om at lukke vinduet. Jeg sover altid meget bedre i frisk luft.
  Men selvfølgelig vil man da prøve at udgå for meget støj. Det behøver man da ikke at være “forsker” for at kunne indse.

  Jeg har formuleret nedenstående andet steds, og det er nok til at få forstand af;
  Når vi fungerer i vågen tilstand, så fungerer vi med det manglende iltindhold der nu en gang er. Vi fungerer på måske 90 %, 70 %, 100% eller måske kun 50 %. Vi kan jo ikke måle vores niveau, og vi fornemmer det måske heller ikke, men vi fungerer blot på et eller andet niveau.

  Helt anderledes med søvnen: Generelt har hjernen et meget højt iltbehov, jeg har læst ca. 50 %f vores totale iltbehov går til hjernen.
  Når vi er vågen fungerer hjernen med en hel række mere eller mindre bevidste processer.
  Men ved søvnen er det UBEVIDSTE og NEDARVEDE processer tilpasset et FORHISTORISK ILTINDHOLD.
  Og disse processer er helt givet udviklingshistorisk skabt på et tidspunkt, hvor vi havde vores søvn “ubeskyttet” af vejr og vind.
  Og altså med fuldstændig frisk luft.

  Så vores søvnprocesser er skabt til frisk luft. Og vores meget lukkede huse og lejligheder giver ringere søvnbetingelser, måske meget ringere betingelser end vores hjerne UDVIKLINGSHISTORISK er skabt til.
  Jeg tror at denne teori er rigtig.
  Altså, kan den manglende FRISKE LUFT være en væsentlig del af den bagved liggende forklaring på en dårlig søvnkvalitet

  Så det der er det helt fundamentale problem i dag er, at forskning og forskere har udviklet sig til sælgere af sygdomme. Man tilstræber sygdomme.

  • Pia siger:

   Jeg er rigtig glad for at læse dit indlæg Henning Rolapp men især det med at forskningen og forskerne øjensynlig synes at ville sælge sygdomme. Enig enig enig. Vi har en sygdoms kultur der siger spar 2 i vores moderne “civiliseret ” verden. Det er ganske skræmmende .

 • Inge Johansen siger:

  Hej!
  Naturli fortæller, at vi ikke må sove for åbne vinduer grundet støj. Jeg har det sidste års tid tændt meget svagt for klassisk musik da jeg har store soveproblemer, og musikken hjælper mig. Har prøvet mange naturmidler, men har ikke kunnet tåle dem
  grundet frugttose intolerence. Skal jeg slukke for radioen?
  Venlig hilsen Inge.

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg har anskaffet mig en CO2 måler, Ca. 1200 kr.

  Et højt CO2 tal er udtryk for et tilsvarende lavt ilt tal. Altså ilten er forbrugt og omdannet til CO2.
  Frisk luft angives med et CO2 indhold på ca. 400 .

  Hvis du sover eller lever i rum uden ventilation ryger CO2 mængden let op på det dobbelte og altså at iltindholdet i rummet er faldet til halvdelen eller måske endnu lavere end i frisk luft.
  Altså at ILTINDHOLDET falder ganske kraftigt uden ventilation. Og hjernen kræver enda meget ilt for at kunne fungere.
  Så uden åbne vinduer er din hjerne og dermed din søvn sikkert ilde stedt.

  Men en sådan analyse er sikkert for avanceret for en “forsker”.
  Så i stedet får vi en omgang FAKE NEWS .

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *