Hedeture, overgangsalder og kosttilskud

27. juli 2009

Årsagen til hede- og svedeturene er en ubalance i det ubevidste nervesystem, udløst af mangel på østrogent hormon, som der dannes for lidt af efter overgangsalderen, hvor æggestokkene holder op med at fungere. Binyrebarken vil stadig kunne producere lidt, og fedtvævet også, så >runde< kvinder har normalt ikke så store problemer. Cellerne har alle nogle nøglehullernøgler< til dem. Er der ikke nøgler nok, skriger cellerne efter dem.

I det hele taget kæntrer balancen mellem kønshormonerne, når samspillet mellem de overordnede hormoner og hormonproduktionen i æggestokkene ikke længere fungerer optimalt, og der er også et samspil med andre hormoner, blandt andet stofskiftehormonerne.

Det autoimmunt betingede for lave stofskifte, Hashimotos sygdom, er efterhånden blevet ret almindelig i og efter overgangsalderen. Læs mere om Hashimotos sygdom på www.dsgnet.dk

Samtidig kommer der hedeture, problemer med huden, tørhed af slimhinderne, især i skeden, og måske også psykiske problemer, der dog også hænger sammen med sociale forandringer i den alder, hvor børnene rejser hjemmefra, og børnebørnene endnu ikke er kommet.

Et meget godt middel mod både psykiske svingninger og hedeturene er motion. En svensk gynækolog har opdaget, at mængden af endorfiner, de stoffer vi selv producerer mod smerter, falder efter overgangsalderen. Østrogener kan øge mængden af endorfiner, men det kan regelmæssig, svedfremkaldende motion også. Samme gynækolog går også ind for akupunktur og afslapning som de to bedste alternativer til motion. Ved akupunktur stimuleres kroppen til at danne flere endorfiner. Endorfiner har også en evne til at stabilisere legemstemperaturen. (Læs bogen “Blod, sved og tårer – en vred bog om østrogen”af Lena Katarina Swanberg. Gads Forlag. .

Behandlingen går ud på at genskabe balancen i kroppens hormoner og at undertrykke symptomerne. Tilførsel af østrogene hormoner fjerner eller mildner symptomerne, men de nyeste undersøgelser har vist, at østrogen øger risikoen for kræft, blodpropper og demens.

Det gælder først og fremmest de kunstige østrogener. Man skal foretrække det naturlige og bio-identiske østrogen estriol, der findes som Ovestin. I det hele taget ser det ud til, at bio-identiske hormoner vil kunne forebygge mange af generne i og efter overgangsalderen Ved brug af plaster eller gel, så østrogenet tilføres gennem huden, kan man nøjes med en langt mindre mængde af østrogen, da det så ikke ødelægges i leveren. Desuden bør man altså ikke bruge kunstigt fremstillet østrogen.

Naturmidlet Agnus castus hjælper på den overordnede regulering af kønshormonerne og kan i mange tilfælde få hormonbalancen i orden igen, så man ikke behøver hormontilskud.

B-vitaminet folinsyre kan lindre symptomerne på faldende østrogen, men det kræver en dosis på 20 milligram dagligt eller mere, hvilket kræver en recept.

En brystkræftopereret kvinde har skrevet, at hun kan dæmpe sine hedeture betydeligt ved at drikke Iperoxo thé.

Det er imidlertid også vist, at østrogent virkende stoffer fra planter og krydderurter kan fungere som nøgler i østrogenreceptorerne. Sojabønner, tofu og hørfrø kan øge østrogen aktiviteten, men for meget af soja og genmodificeret soja kan måske øge risikoen for brystkræft. Planteøstrogenerne modvirker dog generelt brystkræft, da de sætter sig på østrogenreceptorerne på cellerne, de steder hvor de egentlige østrogener ellers sætter sig. Et problem med soja er dog, at det kan medføre for lavt stofskifte hos nogen, så man skal være opmærksom på dette.

Naturmidlet Tofu-Pill R, der er et sojaekstrakt, har ved vidensskabelige undersøgelser vist sig at være ret effektivt til at modvirke hedeture og at være trygt at bruge, da det ikke øger risikoen for brystkræft. Det nedsætter hedeture med 78% og natte-svedeture med 68%. Det øger lysten til sex (libido) med 68% og har vist sig at øge knoglemineral tætheden med 4-5%. Det påvirker ikke tendensen til at danne blodpropper. Risikoen for at få for lavt stofskifte eller allergiske reaktioner er lille. I en norsk undersøgelse havde 63 ud af 64 kvinder god virkning af Tofu-Pill, 2 dgl. 12 ud af 48 havde dog bedre effekt af flere end 2 tabl. dagligt.

I modsætning hertil har soja-isoflavoner og sojamælk ikke vist sig at være bedre end placebo (fupmedicin).

Mineralet bor kan også øge østrogenindholdet i blodet. Bor findes især i frugt, især i pærer, æbler, druer, dadler, rosiner og ferskener. Desuden i sojabønner, nødder, mandler og honning. Flere melder om virkning af honning og pollen mod hedeture, fx i form af Bidro. Så ved at spise mange grønsager og krydderier samt meget frugt kan man gøre noget selv.

Gennem årene har man fundet ud af, at pycnogenol har en række gode virkninger, blandt andet fordi det er et stærkt antioxidant. Pycnogenol har vist sig at modvirke blodpropper ved at forhindre, at blodpladerne klumper sammen, og samtidig virker pycnogenol afslappende på pulsårerne og modvirker derfor for højt blodtryk. Flere studier viser også, at det kan sænke blodsukker niveauet hos diabetikere. Det er også godt for synet, for at bedre hjernefunktionen og for at øge frugtbarheden. Nu viser det sig, at pycnogenol også kan modvirke nogle af de værste symptomer i overgangsalderen, blandt andet hedeture, angst og depression. I et nyt studie berettede de fleste kvinder om, at der kom en hurtig bedring af alle deres symptomer allerede en måned efter, art de var begyndt med pycnogenol. I en kontrolgruppe, som ikke fik pycnogenol, var der ingen ændring af symptomerne. Pycnogenol er et ekstrakt af barken på pinjetræer, som findes nær kysten i den sydfranske region Les Landes. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Hørfrøolie eller knuste hørfrø kan have en meget god virkning mod hedeture og andre plager i overgangsalderen. Man kan købe en blanding af hørfrøolie og natlysolie, der indeholder den livsvigtige fede syre gammalinolensyre (GLA) som Livets Olie. Andre gode olier er Nutridan Strong citron og Udo's Choice. De gode olier skal man tage i mindst 12 uger, før den fulde virkninger kommer. De bidrager også til, at man kan tabe i vægt, hvis man er overvægtig, da de øger stofskiftet gennem omdannelse i kroppen til de vigtige hormonlignende stoffer ved navn prostaglandiner, der virker antiinflammatorisk og dermed smertestillende samt har en række andre gode virkninger. Knuste hørfrø (fx ved hjælp af en kaffekværn) skal spises hurtigt i fx en salat, da olien hurtigt forharskes af luften.

Linda Kearns har i et engelsk TV-program fortalt om en klimakteriekage, som har hjulpet hende og mange andre på grund af det store indhold af planteøstrogener (fytoøstrogener).

Hver kage giver syv stykker – et til hver dag i ugen. Opskriften er denne: 100 g sojamel 100 g grahamsmel 100 g havregryn 100 g hørfrø 50 g solsikkefrø 50 g græskarkerner 50 g sesamfrø 50 g mandelflager 2 stk. skrællet, frisk, finthakket ingefær 225 g rosiner 11/2 tsk. revet muskatnød 1/2 teskefuld stødt kanel 1/2 tsk. stødt, tørret ingefær 4 1/4 dl sojamælk 1 spsk. maltekstrakt

Bland de tørre ingredienser i en stor skål. Tilsæt sojamælk og maltekstrakt, rør godt og lad dejen stå og trække i en halv time. Hvis den virker for tør, kan man tilsætte lidt mere sojamælk. Konsistensen skal være blød, men dejen skal ikke være til at hælde. Opvarm ovnen til knap 200 grader. En aflang bageform fores med bagepapir. Øs dejen op i bageformen. Bag kagen i cirka 11/2 time. Prøv med en strikkepind – den skal måske have lidt længere. Kagen skal være helt tør, når den er færdig.

Kosttilskuddet Chello Forte er målrettet til en naturlig overgangsalder. Det indeholder ekstrakt af soja, salvie, lucerne og vild yams.

Mange kvinder har haft god effekt af det peruanske naturmiddel Maca. Man skal regne med, at der går et par uger, før antallet af hedeture går kraftigt ned. Maca har hos mange kvinder også den virkning, at det stimulerer lysten.

Prøv at undgå varme drikke som te og kaffe samt alkohol, da de kan udløse hedeture. Tobaksrygning kan i høj grad øge problemet.

En god blanding af urter og andre naturlige midler mod overgangsalderen findes blandt andet i Solaray's FemiBalance.

In-Balance fra Villamette Valley Helseprodukter indeholder en række ting, der kan modvirke hedeture og andre symptomer på overgangsalderen. Det kan købes fra Golden Health Scandinavia. Tlf. 4052 4015. Eller fra Sverige på tlf. 0046 703 911 112.

Nogle kvinder har med god effekt taget et tilskud af Q10, der er et co-enzym, hjælpeenzym, der findes normalt i kroppen, men mange har for lidt af det, og er et kraftigt antioxidant.

Der er også beretninger om, at C-vitamin, et gram to gange dagligt, og E-vitamin 400 enheder dagligt, har kunnet nedsætte antallet af hedeture betragteligt.

Naturlægemidlet Remifemin, der er baseret på ekstrakt af sølvlysrod (Cimicifuga racemosa), har i Tyskland være brugt i 40 år som alternativ til hormonbehandling, i 50% af tilfældene ordineret af læger. I Sverige har det været brugt siden 1993. Naturmidlet Femal har også en god virkning.

Naturmidlerne Melbrosia og Angelika har vist sig at kunne lindre eller modvirke hedeturene, og man kan også forsøge sig med ginseng, der har en østrogenlignende virkning og hos nogen kan medføre menstruationer.

Bidro til kvinder indeholder foruden Gelée Royal også soja isoflavoner og salvie, og er en god mulighed i behandling af hedeture og andre gener i overgangsalderen.

Kosttilskuddet Femi Plus med røllike indeholder perga pollen, gelée royal og røllike og kan også hjælpe mod symptomer i overgangsalderen.

Salvie et et ældgammelt og virksomt middel mod hedeture. Kan tages som salviethé, der ikke smager særlig godt, eller som Salvia tabletter (eller i Chello Forte).

Som et alternativ til hormonbehandling kan man også se virkning af stoffet clonidin 75 mikrogram to gange daglig (lægerecept).

Da hyperikon – prikbladet perikum -, også kaldet “den grønne lykkepille”, virker på de samme systemer som lægemidlerne mod depression, men med kun et minimum af bivirkninger, kan man evt. forsøge sig med et af disse præparater, der kan købes i håndkøb. Hyperikum er et helt udmærket middel mod søvnproblemer.

Panax ginseng har også en østrogenlignende virkning og kan ifølge britisk forskning modvirke tørhed og tilbagedannelse af slimhinden i skeden, så der ikke længere er gener ved samleje. Dosis er 100 mg af et standardiseret ekstrakt 3 gange dagligt. Når symptomerne er forsvundet, kan man sætte dosis ned til den nødvendige til vedligeholdelse af virkningen.

Forfatter: Læge Carsten Vagn-Hansen

Forrige artikelHedeture i overgangsalderen

Næste artikelFamiliemåltidet har overlevet – vi spiser hjemme

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.