Hundeejerne bliver glade, når dyrlæge Lise Bang Hansen hjælper deres hunde med homøopati, efter de har afprøvet de konventionelle metoder.
Køen i venteværelset omfatter både en mastiff på 100 kg, en kinesisk hårløs på skødet af sin ejer og en veltrænet schæferhund. Hos dyrlæge Lise Bang Hansen er de fleste patienter hunde i alle racer (der kommer også katte), og de kommer tit for at få hjælp til lidelser, deres normale dyrlæge har opgivet at helbrede.
– Jeg er almindeligt uddannet dyrlæge, men på et ophold i England i 1990erne stiftede jeg bekendtskab med homøopati og endte med at tage en 3-årig efteruddannelse i medicinsk homøopati på Oxford. I dag arbejder jeg udelukkende med homøopatisk behandling af kronisk syge dyr og har ofte flere måneders ventetid, forklarer Lise Bang Hansen.
– Jeg behandler næsten udelukkende lidelser, der hos den konventionelle dyrlæge betragtes som uhelbredelige eller kroniske. Mange bliver helt helbredt af min homøopatiske behandling.
De typiske lidelser hos de hunde, som er patienter hos Lise, er allergiske lidelser. Mange lider af tilbagevendende ørebetændelse eller allergisk eksem og har konstant kløe, der f.eks. kan føre til manisk poteslikning. Det kan også være tarmlidelser.
Hos den konventionelle dyrlæge bliver de behandlet med binyrebarkhormon eller stærkere midler. Det har som regel en fantastisk kløestillende effekt, men det er symptombehandling, og derfor medicineres disse hunde ofte på langvarig basis, som kan give alvorlige bivirkninger. De har tit betegnelsen kronisk allergi, når de møder Lise Bang.
– Lidelsen skyldes en ubalance i systemet og min behandling er holistisk. Det kan være en længere proces, men langt over 50% ender med at være helbredt, når vi afslutter behandlingen. Den varer typisk fra 2 til 6 måneder, fortæller Lise.
Selvom det er tilfredsstillende, at så stor en andel af hundene ender med at blive raske, ærgrer det Lise, at hun først får mulighed for at behandle meget sent i forløbet.
– Noget af det, jeg møder aller oftest, er hundeejere, som er oprevet over, at de ikke tidligere har hørt om min homøopatiske behandling. ”Hvorfor sagde min dyrlæge ikke det?”, forklarer hun.
Det kan hun ikke selv svare på.
Heller ikke hos hunde kan homøopati give bivirkninger. Ved holistiske behandlinger udvælges medicinen altid helt specifikt til den enkelte patient. Selv for en erfaren homøopat kan det være en udfordring, men når det lykkes, kan behandlingen helbrede tilstande, der ellers betragtes som uhelbredelige.
– Ofte er en kombination af konventionel og homøopatisk behandling det bedste. Det er vigtigt at understrege. Men virkeligheden er, at jeg først får de fleste af mine patienter, når alle de konventionelle metoder er afprøvet, siger Lise Bang.
– Der er efterhånden mange dyrlægekolleger, der henviser patienter til mig, når de kan se, at her vil vi komme længst med homøopati. Jeg drømmer dog stadig om den dag enhver hund, der diagnosticeres med allergi, straks henvises til en dyrlæge med speciale i homøopati.
Homøopati er yderst udbredt i behandlingen af både mennesker og dyr over det meste af verden.
– Af en eller anden grund er det stadig ret ukendt i Skandinavien. Vi har i hvert fald langt færre behandlere end de fleste europæiske lande. Det er synd, for den store interesse fra dyreejerne viser, at behovet er der.
Lise Bang Hansen har uddannet en del af de danske dyrlæger, der i dag arbejder med homøopati. I 2013 udgav hun bogen ”Giv din hund og kat et sundt liv”, hvor hun deler nogle af sine erfaringer.