Konsekvenserne for miljøet ved udvinding af skifergas har været genstand for megen diskussion. Nu viser forskning fra Yale University, at processen indebærer en sundhedsrisiko for mennesker i nærområdet.
Næseblod, svidende øjne og udslæt er nogle af de sundhedsproblemer, beboere tæt på skifergasboringer oplever hyppigere end andre. Hvis de bor mindre end én kilometer fra en boring, vil de opleve denne type skavanker mere end fire gange oftere, end hvis de bor to kilometer væk fra boringen.
Det afslører forskning fra Yale University i USA. Forskerne undersøgte 492 mennesker fra 180 husstande i Pennsylvania. Alle deltagerne fik deres drikkevand fra lokale vandboringer.
– Størstedelen af de helbredsmæssige problemer var symptomer som hoste, kløende øjne, næseblod og hudsygdomme som udslæt, kløe og brændende hud, siger læge professor Peter Rabinowitz, der er hovedforfatter til studiet, til New Haven Register.
Undersøgelsen er interessant, fordi tilhængere af skifergas hidtil har afvist de miljømæssige risici. Når man borer efter skifergas, pumpes sand, vand og kemikalier ned i skiferlagene med højt tryk for at skabe den såkaldt hydrauliske frakturering af skiferlaget, så gassen kan udvindes.
Skiferlagene ligger længere nede end både grundvand og almindelige naturgasreserver. Kritikere peger på, at gas og kemikalier kan forurene grundvandet, men det bliver ofte afvist af eksperterne.
Det er en politisk målsætning at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050, men der er et stykke vej endnu. Vi har endnu ikke kapacitet eller teknologi til at opbevare energi fra vedvarende energikilder som vind- og solenergi, så der er stadig brug for en energikilde, når vinden har lagt sig og solen er gået ned.
Derfor har regeringen givet tilladelse til, at der prøvebores efter skifergas i blandt andet Nordjylland. I nærheden af Dybvad er det franske energiselskab Total i gang med undersøgelserne, der forventes afsluttet i 2016.
Der er endnu ikke formelt taget stilling til egentlig skifergasudvinding i Danmark, men hvis prøveboringerne viser, at der ligger for milliarder af kroner energireserver i den danske undergrund, er der næppe mange politikere, der tør afvise det.
Kilder (læs meget mere): ing.dk, skifergasnejtak.dk, skifergas.dk
Forrige artikelDement – eller bare alt for meget i hovedet?
Næste artikelSunde smagsprøver på Sund Livsstil