Nyheder

Hellere smør end hvidt brød og sukker

1. juni 2010

Letoptagelige kulhydrater, som vi bl.a. får fra hvidt brød, øger risikoen for blodpropper i hjertet med 33 pct., når vi erstatter det mættede fedt med dem.

Det er danske forskere, der som de første i verden har undersøgt, hvad der sker ved at skifte det udskældte mættede fedt ud med letoptagelige kulhydrater. Og det er et dårligt bytte for sundheden.

53.000 danskeres kostvaner er blevet studeret af ernæringsforsker Marianne Uhre Jakobsen og hendes kolleger fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital. Forskerne konkluderer at risikoen for udvikle blodpropper i hjertet stiger med hele 33 pct., hvis vi skifter det mættede fedt ud med raffinerede kulhydrater som hvidt hvedemel og sukker.

Modsat går det med fuldkorn. Hvis vi skifter det mættede fedt ud med f.eks. fuldkornsrugbrød, får vi færre hjertekarsygdomme.

Hvidt brød er dårlige kulhydrater

Marianne Uhre Jakobsen opfordrer på baggrund af undersøgelsen til, at vi får ligeså meget fokus på, hvilke kulhydrater, vi indtager, som vi har på kvaliteten af fedt.

– Vi har i mange år været meget fedtforskrækkede og haft fokus på at nedsætte indtagelsen af mættet fedt og mindre fokus på kvaliteten af kulhydrater, siger Marianne Uhre Jakobsen til Ingeniøren.

Helt firkantet kan man altså konkludere, at franskbrød er mere usundt end smør. Men hverken letoptagelige kulhydrater eller mættet fedt er sundt at indtage i stor stil. Til gengæld har myndighedernes advarsler kørt meget ensidigt på det mættede fedt.

– Det kan godt være, at danskerne har lyttet til rådet om at nedsætte indtaget af mættet fedt, men hvis vi bare har erstattet det med letoptagelige produkter som franskbrød, så har vi ikke vundet noget, men tværtimod tabt en del, konkluderer Marianne Uhre Jakobsen.

Vil ikke advare mod hvidt brød

Undersøgelserne er gået verden rundt og internationale forskere bakker op om, at det er på tide at advare imod de letoptagelige kulhydrater. Især fordi den vestlige mad indeholder alt for mange raffinerede kulhydrater fra hvidt mel, hvide ris og sukker. Det gør anbefalingerne om at udskifte det mættede fedt med kulhydrater deciderede farlige.

I Danmark afviser Fødevarestyrelsen, der står bag de danske kostråd, dog at ændre på anbefalingerne.

– Vi har ikke belæg for at advare mod franskbrød på dette tidspunkt, siger kontorchef Else Molander.

Kilder: Ingeniøren, Fpn.dk

(Oprettet den 1. juni 2010)

Forrige artikelHyben er populært ved gigt

Næste artikelSolcreme giver flere skoldninger