Mad

Helsebringende hyben

30. juni 2010

Først springer roserne ud og pryder haver og hegn, så kommer frugten: Hyben med barndommens ’kløpulver’, men den orange frugt kan bruges til meget sundhed.

Hybens helende indhold

De er ikke bare smukke, de fine rødorange hyben, der stadig hist og her lyser op på buskene i efteråret. Hyben har siden oldtiden været brugt som lægemiddel, blandt andet på grund af sit høje indhold af fibre og C-vitamin, men også i kraft af sin betændelseshæmmende virkning.

Oprindeligt troede man, at denne effekt skyldtes indholdet af C-vitaminer, men i dag mener forskerne, at det er de såkaldte galaktolipider, der kan forklare hybens gavnlige effekt på betændelsesreaktioner som eksempelvis slidgigt. Galaktolipider er en type fedtstoffer, der hæmmer de hvide blodlegemers bevægelse mod et betændelsessted. Ved at modvirke ophobningen af hvide blodlegemer dæmper galaktolipiderne betændelsesreaktionen og lindrer de medfølgende smerter.

Ud over sit høje indhold af C-vitamin indeholder hyben desuden bioflavonoider, der hjælper med at optage vitaminet.

Lille pulver med stor virkning

At hybenpulver har en positiv indvirkning på gigtlidelser og ikke mindst smerter, kan mange gigtpatienter tale med om. Og det er såmænd ikke store portioner, der skal til, hvis man vil prøve hybenpulverets betændelseshæmmende egenskab. En teskefuld over morgenmaden eller i kaffen er nok til at hæmme de COX-enzymer, der er involveret i gigt og andre sygdomme. Hybenpulveret fra Fuerza Vital stammer fra bær dyrket i Andesbjergene, hvor jorden og luften stadig er upåvirket af bil- og industriforurening. Find den og andre pulvere i din helsekostbutik.

Varm hyben-suppe til kolde tider

Det kan næsten ikke blive nemmere: Giv dig selv og din familie et ordentligt tilskud af kostfibre og C-vitaminer med hybensuppen fra Fuerza Vital. Skallerne stilles i blød et døgn i køleskabet, blendes og varmes op til kogepunktet. Suppen kan serveres med bagte brødterninger – eller en klat flødeskum, hvis det skal være ekstra lækkert.

Te til dit immunforsvar

Hybente er godt for dit immunforsvar og lindrer forkølelsen, hvis skaden allerede er sket. Hybente findes i mange varianter, bl.a. med hibiscus. Smagen er let syrlig og frisk. Du kan også lave din egen hybente ved at hælde ½ liter kogende vand over en spiseskefuld hybenskaller og lade det trække i 10 minutter. Foretrækker du den nemme løsning med tebreve, kan du prøve Sonnentors økologiske udgave med hibiscus.

(ecogarden.dk)

C-vitaminer med hyben – en helgardering

Solarays C 500 + tabletter indeholder både C-vitamin, hyben og citronekstrakt. Ud over at hyben i sig selv er rig på C-vitamin, gør det naturlige indhold af bioflavonoider det nemmere at optage vitaminerne i tarmen, og desuden styrker de C-vitaminets effekt på bindevæv. Man mener desuden, at bioflavonoider fremskynder helingen af sår.

Hybenmarmelade

Aalbæk Specialiteter har dette bud på en lækker hybenmarmelade, der smager skønt på en nybagt bolle, sammen med skimmelost eller som spread i en sandwich med lyst kødpålæg.

Ca. 300 g rensede hyben
1 ½ dl vand
3 økologiske æbler skåret i både
250 g syltesukker
Atamon

De rensede hyben koges i en gryde med vand i ca. 15 minutter, hvorefter æblestykkerne tilsættes. Lad blandingen koge ud. Hvis marmeladen har for meget struktur, kan den eventuelt blendes, hvorefter den smages til med sukker. Marmeladen hældes på skoldede glas skyllet med Atamon.

Tip: Er du ikke i syltehumør, kan du også anvende tørrede hybenskaller. Fuerza Vitals skaller til hybensuppe, der er nævnt her på siderne, kan også blive til en skøn marmelade. Opskriften findes bag på posen.

Forrige artikelCirkeltræning – det hele på kort tid

Næste artikelRød solhat virker mod virus

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.