Krop

Helseteket: Afslappende urter fra naturen

28. november 2012

Hvis du trænger til hjælp for at kunne slappe af eller sove, så er der masser af muligheder indenfor planteriget. Og midlerne er milde, ufarlige og ikke vanedannende. Teer er en måde at bruge planter på til f.eks. afslapning, som går mange tusind år tilbage. Metoden er samtidig billig. Kapsler og urteudtræk er lette som regel lidt dyrere, men kan tages med over alt og indtages hurtigt.

 

Kendte og meget brugte afslappende planter og urter er:

Baldrian (Valriane officinalis) er en af naturens bedste beroligende planter. Det er den tørrede rod, man bruger. En strøget teskefuld te en kop 1- 3 gange om dagen eller 30 min. før sengetid. De er ikke vanedannende og har været brugt i århundreder ved søvnløshed, nervøse tilstande, stress og muskelkramper.

Humle (Humulus lupulus) er en beroligende plantete. Man bruger humlens tørre frugtknopper til te. Bruges ved nervøsitet og søvnløshed. I frugtknopperne er der østrogenlignende substanser, der bruges ved ubalancer i overgangsalderen.

Hjertensfryd (Melissa officinalis) eller Melissa bruges som beroligende te og ved mavekramper og søvnbesvær. Findes i tysk urteudtræk, Melissengeist, der er et universalmiddel, der bruges indvendig og udvendig.

Kamille (Matricaria chamomilla). Det er blomsten, der gør kamille til en af de mest skattede lægeplanter. Den er bakteriebekæmpende, beroligende og virker afslappende på kramper.

Lavendel (Lavendel officinalis). Er en alsidig brugt te ved nervøsitet, hjertebanken, søvnforstyrrelser, hoste, tarmluft og er lever- og galdestimulerende.

Pebermynte (Mentha piperita). Som te er pebermynte frisk og aromatisk. Den virker beroligende på tarmen, er appetitstimulerende, og afhjælpende ved fordøjelsesbesvær og tarmluft. Afslappende og beroligende ved søvnbesvær.

Passionsfrugt blomst (Passiflora incarnata). Beroligende og søvnbefordrende plante som te.

 

Fodbad, der afspænder
Der er ikke noget som fodbad med urter i. De afslappende urter er gode. Man putter en håndfuld urter i et 38 grader varmt fodbad 1 time, før man går i seng. Man kan også vælge at bruge planten som afsiet te afkog. Det har en helt utrolig afslappende effekt. I helsebutikker kan man købe færdiglavet fodbad. Billig, effektiv og naturlig welness.

 

Naturmidler med fred og ro

Rolinat (Naturdrogeriet)
Indeholder baldrian og humle med velgørende virkning på nervesystemet. Bruges ved søvnforstyrrelser, stress, indre uro og ved eksamensnervøsiter.
1 til 3 kapsler pr. dag.

Baldrian – Humle tabletter(Naturdrogeriet).
Indeholder ekstrakt af baldrian og humle. Er i små tabletter. Beroligende og afspændende uden bivirkninger ved søvnløshed, stress, muskelkramper og nervøsitet. 2-3 tabletter 3 gange pr. dag. Dobbelt dosis over kortere tid ved større belastninger.

Baldrian-dråber 50 ml (Naturdrogeriet)
Baldrian rodekstrakt, hvor alkohol har udtrukket naturstofferne. Bruges ved mange nervøse tilstande. Til natten ved søvnløshed. Ellers over dagen 1 til 10 dråber 3 gange dagligt. Let at tage i vand.
Baldrian fås også som urt eller olie.

Melissa Dream (New Nordic)
Hjertensfryd – Melissa ekstrakt, kombineret med kamille, grønte B-vitaminer og magnesium. Kombinationen virker afslappende, men ikke sløvende. Kan hjælpe til, at man vågner mere udhvilet. Tager spændinger, der fordrer en bedre muskelfunktion.
3 tabletter dagligt i 2 uger. Derefter 2 tabletter dagligt.

Valriane Fort (Cederoth)
Ekstrakt af baldrian rod, der bruges ved uro og søvnbesvær.
1-3 tabletter ved sengetid. Max dosis 4 pr. dag.

Sleep Blend (Solary)
Indeholder Baldrian og humle, passionsblomst, mælkebøtte, kamille, lægestokrose og hvidtjørn.
Spændende kombination af virksomme afslappende beroligende planter.
1-2 kapsler pr. dag.

Avena Sativa A. Vogel – Bioforce
Udtræk af havre på alkoholbasis. 10 til 15 dråber efter behov. Ved øget behov op til 40 dråber 4 gange dagligt.
Styrker nervsystemet, beroligende, afstressende, søvnfremmende og modvirker stress-spændinger.

Dormesan A. Vogel – Bioforce
Naturmiddel ved uro og søvnbesvære. Opbygget over humleknopper og baldrian rod med 50 pct. af hver.
Anbefales ved søvnløshed og til afslapning og beroligende. Nervøs hjertebanken, stress og overanstrengelse.
Let at tage for dem, der ikke kan sluge piller eller kapsler: 40 dråber 3-5 gange dagligt. Ved søvnbesvær 75 dråber i et glas vand.

Night time te (Paku)
Indeholder lime, havre og lavendel, tulsiblade: En god kop af den te, giver en god nats søvn.

8417 Sove-afslapnings te (NaturDrogeriet)
En kombinations te, med humle, fennikel, hibiscus, hjertensfryd, lavendel, perikon, colanød, evighedsblomst, lyngblomst, tusindfryd, dildurt, bukkebalde, paprika.
Bruges som te med 1-2 teskefuld pr. kop 1-3 gange dagligt.

Stress af-te (NaturDrogeriet)
Består af baldrian, humle, melissa, passion, lemon og kamille.
Anvendes over dagen 1- 3 kopper.

 

Tips om anvendelse

Følge altid brugsanvisningen i forhold til alder og brug på kosttilskud og naturmidler. Forklaring på disse får man bedst, hvor der er vejledende personale.

Forrige artikelStevia: Hvor naturligt er det?

Næste artikelBoost din mave med naturmidler før ædegildet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.