Krop

Bitter jul

16. december 2014

Bitter behøver ikke have en negativ betydning – modsætningen til det søde og fede er nemlig noget fordøjelsen kan lide. I planter kan der være op til 30.000 forskellige sekundære indholdsstoffer – bl.a. bitterstoffer. Der er flest, når planten ikke er raffineret.

Flæskesteg og tung mad, som vi støder oftere ind i på denne årstid, er sjældent venligt mod maven, men det kan bitterstoffer gøre noget ved. Bitterstoffer er ugiftige bittersmagende stoffer. De virker stimulerende på mange af vores indvendige kirtler, stimulerer spyttet i munden, virker stimulerende på appetitten og giver hurtig mæthedsfølelse. Bitterstoffer fremmer desuden udskillelsen af mavesafter, stimulerer også leveren, og sætter bevægelse i mave og tarm.

Det medvirker til mere galdeafsondring og mindsker oppustethed og luftdannelse.

Derfor kan det faktisk betale sig at tænke bitterstofferne ind i menuen, hvilket allerede afspejles lidt i de klassiske retter, hvor vi ynder at servere rødkål og surt til mange af de tunge kødmenuer. Du kan dog med fordel bruge de bitre afgrøder endnu mere.

Bitterstofferne finder du bl.a. i salat, julesalat, cikorie, grapefrugt, rosenkå, og i mange rødder på grønsager, bl.a. i skallen, som så ikke skal skrælles væk, men rengøres med grønsagsbørsten.

Gode kilder er også te og krydderier som ingefær, brøndkarse, korbendik, malurt, kinesisk malurt, anis, fennikel, kommen, koriander og pebermynte.

Vi har også fundet en del planter og naturmidler, der kan gøre underværker for en julemads-ramt mave:

Artiskok:

Er en værdsat middelhavsgrønsag, hvor det er blomsten, der spises. Den kan også vokse på i lunt sted i Danmark.

Den indeholder det bitre cynarin i en mængde, der er ret høj for en grønsag. Bitterstoffet virker, hver gang man spiser det, men virkningen bliver større og større ved regelmæssig indtagelse – f.eks. i en kur fra 3 til 6 uger. Man bruger bladene som te, en teskefuld pr. kop, der trækker i 10 min.

Fås også som kapsler eller urtedråber, f.eks. A. Vogel Boldocynare, der er et udtræksprodukt på bitre urter.


Løvetand:

Tidligt på året er det bladene, der er virker bedst. Det er en bitterurt, der hjælper leveren og virker udrensende. I syrebase-tabeller er det løvetand, der ligger i top. De friske spæde blade kan bruges i salat eller tørres til te.

Fås som te og i kapsler – dosis: 1-3 om dagen.

Ensian

Ensian er en plante, der vokser i alperne i Sydeuropa og på Balkan. Ensian indeholder meget bitterstof.

Man bruger den tørrede rod som te. Det er en af de mest bitre urter, så den bør drikkes meget fortyndet.


Marietidsel

Indholdsstofferne omfatter bl.a. bitterstoffer, der i te-form ikke smager bittert. Indholdsstoffet i marietidsel hedder silymarin, og udover at have leverstimulerende effekt, har den en regenerende effekt.

Teen laves af planternes frø. Der er meget olie i frøene. Planten kan også fås i kapselform.


Venustorn

Et spændende afrikansk naturlægemiddel, der vokser to meter under jorden i Namibia-ørkenen. Den har bitre indholdsstoffer, der spalter syre og affaldsstofophobninger. Plantens udrensende effekt har jeg gentagne gange både set og hørt om. Bitterstofferne stimulerer lever og fordøjelsen. Bruges ved ømme led og muskler. Tilskud eller te med venustorn bruges i fire uger, og så holder man en pause på en uge.

Fås som te og kapsler. Følg brugsanvisningen.

Schwedenkreuter 

Er en barsk bitter blanding! Maria Treben var en af sin tids mest kendte naturhelbredere i Tyskland og Østrig. En af hendes anbefalinger er Schwedenkreuter, omtalt i bogen: Sundhed fra Guds apotek, en bitter udrensende sag, lavet på adskillige bitre vegetabilske urter. En teskefuld af udtrækket hældes i vand og indtages morgen og aften.


Æbleeddike

Det billige og effektive middel er bedst, når det er lavet af hele æblet med skal. Det indeholder også skallens næringsstoffer med mange mineraler, antibakterielle stoffer, stoffer, der renser ud og neutraliserer. Egnet til dressing, lage m.m. og som tilskud, hvor man tager en teskefuld i et glas vand en til tre gange dagligt. Vil man ikke bruge produktet flydende, kan det fås i praktisk form af kapsler.

 

 

Giv maven svar på tiltale, hvis du har:

Luft i systemet

Pebermynte, anis, fennikel, kommen og koriander er velsmagende bitre urter, der indeholder æteriske olier, som virker lindrende på tarmgas. Laves som te med en teskefuld til en kop kogende vand – tilsæt evt. teskefuld honning.

Halsbrand

Rå kartofler i skiver er en super hjælp ved halsbrand. En skive rå kartoffel tygges godt og virker straks. Dr. Schneider anbefaler rå kartoffelsaft, som er et populært tysk naturmiddel.

Forstoppelse

Sennesbælge er et urgammelt naturmiddel, der virker afførende ved træg mave og forstoppelse. Sælges som tabletter og te under navnet Thea Go.

Dosis: 1-3 tabletter dagligt eller te morgen eller aften.

Tips: Sennes bruges i kortvarige perioder og ved opstart tages produktet i mindre dosis for at undgå mavekneb. Meget virksomt. Drik godt med vand.

 

Lav din egen bitter

Tradition og effektiv virkning har gennem tiden holdt liv i bitre blandinger. Mange laver selv deres egen bitter på alkoholudtræk. Dem, der ikke vil have udtræk på alkohol, kan bruge bitterblandingerne som te i stedet – en strøget teskefuld til en kop kogende vand, som du igen fortynder med en teskefuld af teen til en ny kop varmt vand. Der findes Hippokras Kreuter, Hollandsk Kreuter, Let Julebitter, Jydsk Hede Bjesk, Sundheds Mavebitter. Disse blandinger kan købes eller fremskaffes fra apoteker, Matas eller helsekostbutikker.

‘Maven – din bedste ven’ af Carsten Vagn Hansen.

Snakker vi sundhed, snakker vi også sundhed fra mund til bund. Carsten Vagn-Hansen har skrevet flere bøger og en af dem har maven og fordøjelsen som tema. Det er hans erfaring, at to tredjedele af vores sundhed stammer fra, hvad vi spiser, og hvordan fordøjelsen fungerer.

‘Leveren’ af A. Vogel

‘Leveren – nøglen til et liv i balance’, er en helhedsbog af den schweiziske naturlæge Alfred Vogel, der tager fat på, hvor godt man kan få det, når leveren ikke belastes og dertil fungerer naturlig. Med produktion af mere end 1000 forskellige enzymer og udførsel af mere end 500 funktioner, giver han anvisninger på, hvordan planter kan hjælpe leveren med styrestoffer til optimal afgiftning. Der er også kostplaner og opskrifter i bogen.

 

Tip: Fortynd udtræk af de bitre urter

Flere bitre urter som ensian kan med fordel fortyndes med vand, da det mindsker risikoen for at få for meget mavesyre. Man bruger en strøget teskefuld tørret urt per krus varmt vand, teen trækker i 15 min og afsies. Af den te fortyndes en til to teskefulde i en ny kop varmt vand.

 

Forrige artikelTænk, hvis nu …

Næste artikelEnergidrikke gør unge til koffeinjunkier

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.