Mad

Vitale spirer i efteråret

24. november 2013

Når den friske salat forsvinder, og årstiden bliver kold og mørk, plejer vi at lægge kosten om til den lidt tungere slags med rodfrugter og andet ‘gemmegrønt’, men du kan faktisk stadig tilsætte din kost dine egne friske grønne økologiske vitaminer. Og så er det er faktisk billigt. 

At dyrke spirer og tilsætte dem kosten er faktisk ikke en ny trendy idé opfundet af diverse raw food-spisere eller helsekostproducenter. Faktisk ses brugen af spirer mange tusind år tilbage i følge kinesiske skriftruller. De blev allerede dengang anbefalet som gode helsemidler, der styrkede kroppen gennem næringsstoffer til de indre organer og fordøjelsen.

Indtil 1. Verdenskrig var det mest missionærer, opdagelsesrejsende og etnografer, der udbredte kendskabet til spirer. På sejlskibe har de været brugt for at fastholde besætningens sundhed, og der er lavet forsøg i den engelske hær under 1. Verdenskrig med citroner og spirer i forhold til skørbug, hvor forsøget faldt ud til spirernes fordel. Under 2. Verdenskrig startede krigstidskommissionen i USA en kampagne for at lære folk, at spirer kan bruges som erstatning for proteinet i kød. Men den mulige kød- og proteinmangel kom ikke, og spiring gik lidt i glemmebogen.

Æren for at genopdage de glemte spirers værdi i nyere tid er Dr. Ann Wigmor, der var leder for nonprofitorganisationen Health Institute, der har base i West Palm Beach, Florida. Instituttet går i spidsen på området for supplerende sundhedspleje og uddannelse, og mange helseinteresserede valfarter hertil for at søge det sygdomsfrie liv med bl.a. spiret hvedegræs i behandlingsformen Hippokrates. Ann Wigmore blev selv helbredt for en livstruende tyktarmssygdom. 

Hippokrates, som programmet er opkaldt efter, er faderen til moderne medicin, og for næsten 2.500 år siden skrev han: “Lad maden være din medicin og medicin være din mad.”

Spirer repræsenterer en af de naturingredienser, som sætter gang i kroppens egen selvrestitution og naturlige udrensning, sammen med tilførsel af naturlige vitale næringsstoffer. Blot omkring 50 gram hvedegræs juice svarer til omkring 2,5 kilo friske grøntsager.

Juicen kan du lave af hvede eller byggræs, der spires, til de er 10-15 cm, hvorefter de afklippes. Pres spirerne i en juice- eller saftpresser.

Egen dyrkning af spirer

Det er enkelt at spire, og man behøver faktisk kun et rent glas, hvor man sætter frø i blød. De står i tre dele vand i 12 timer, og så sætter man et net over og hælder vandet fra. Glasset stilles bedst i en skrå vinkel, så evt. vand kan rende fra. Skyl frøene 2 gange dagligt, og efter 4 – 5 dage er spiren klar, og du har verdens billigste og sundeste mad.

Tips: Stilles frøene mørkt eller tildækket, dannes der mere klorofyl. Stilles de lyst får du mere B3 og en sprød smag.

OBS: Skyl spirerne godt, inden du spiser dem.

Mange frø kan bruges

Når frøene spirer, sætter frøenes natur gang i en masse vitale processer, der skal gøre, at frøet har succes med at vokse. Det spirende frø er i dets storheds tid, og man finder fytokemikalier, antioxidanter, caroten, B-vitaminer, C-vitamin, folinsyre, K-vitamin og klorofyl i. Spiser du dem, booster du kroppens vitalsystem.

Vælg frø uden rester af sprøjtemidler                   

Økologisk mad produceres uden sprøjtemidler til at ødelægge ukrudt og skadedyr og mod svampeangreb. Når pesticider ikke bruges, er de heller ikke i maden. Eksperter siger, at 98 pct. af indtagelsen af de pesticider, der havner i kroppen, kommer fra de 20 almindeligste fødevarer. Forsigtighedsprincippet taler klart for økologisk levevis. Ikke mindst ved grønne friske vitaminer, som spirer er, så vælg de økologiske varianter.

 

Gode spirer

Azukibønner, broccoli, bukkehorn, hvede, byg, orkorn, ræddikefrø, rucola, kløverfrø, karse, kløver, linser, lucerne, mungbønner og mange flere.

Visse af spirerne spiser man som hele spirer, og andre klipper man af, f.eks. hvedegræs. Spirer spiser man eller presser saften ud af dem. Ved karse klippes spiren af og bruges som grønt drys.

Til spiring kan der også købes meget funktionelle spirekasser, Bergs Bio salad, Nelsons spirebakke, Primo Vitamino spirepakke og Biogan spire-sprouter Terrocotta eller spire-sprouter Geo.

Vejledning og det store udvalg fås i helsekostbutikker, der også har økologiske frø og spireblandinger.

Du kan også læse mere om spirer og dyrkning i artiklen ‘Rendyrket livskraft med spirer’ på Naturli.dk

Spirer uden maveproblemer

En del spirer, som i størrelsen er som kikærter og op efter, danner trypsininhibitorer, der stjæler enzymet trypsin, og det kan give mavekneb. Koges kikærter i 5 min. neutraliseres stoffet.

I lucerne er der L. Canavanine, som forsvinder, når kimbladene kommer frem. Det er smagen af dem, jeg holder mest af.

Hørfrø kan ved enzymproces danne blåsyre. Bør ikke indtages i store mængder.

Stoffer i boghvede kan give mere lysfølsom hud.

Spirer som tilskud

Spirer kan også fås som tilskud i pulver f.eks. hvedegræs eller byg. Fantastisk som booster i smoothies, eller anden mad, hvor de tilsættes.

Kapsler – Grøn Intensity – er hvede og bygspirekapsler: 2-4 kapsler dagligt.

I hvede og bygspirer er der enzymer, som er en anden kilde til biologisk aktive plante-flavonoider. Disse gavnlige egenskaber skyldes tilstedeværelsen af adskillige, kraftigt virkende naturlige antioxidante enzymer, bl.a. superoxid dismutase (SOD), glutathion peroxidase og katalase, som giver en høj grad af beskyttelse mod den iltningsbelastning, som kan beskadige mitochondrier, DNA og celleelemen­ter, samt medvirke til udvikling af sygdom.

Du kan også købe spirer færdiglavet. Her er der kommet nye regler for alle fødevarevirksomheder, der producerer og forhandler spirer og frø. Virksomheden skal autoriseres fra starten af, før produktion og salg, ligesom der skal være kontrol af hygiejne og bakterieudvikling.

 

Efterårstallerken

Spirer er velsmagende, sunde og lækre på mange måder. De gør sig godt på mad eller i en burger, som det grønne drys. Eller bland en lækker salat med:

2 slags spirer, f.eks. lucerne og mungbønner.

Reven gulerod

Reven rødbede

Revet æble

Endiviesalat

Tomatskiver

Agurkeskiver

Blomkålsbuketter eller Broccoli.


Kilder:

Ref: Naturel Food Catalogue. sproutpeople.org.mm

Forrige artikelGå dig sundere i vintermørket

Næste artikelHvilken and bør du vælge?