Krop

Brug dit haveapotek

22. juli 2013

En græsplæne kan være et helt apotek, og det betyder at man gratis kan få fat i det grønne drys og lave sit helt eget super kosttilskud. Forskellen på, om en plante er et krydderi eller et naturmiddel afhænger mange gange af, hvor meget man spiser.

Naturen og haven kan levere både mad og lindring, du skal bare vide lidt om, hvad du putter i munden, men gør du det, kan det blive både sjovt og sundt at plukke løs.

Bruger og spiser du ting fra haven, er du også klar over, om der er blevet sprøjtet, og hvor haven ligger i forhold til støj og møj. Det er vigtigt at kende det, du høster. Hvis du er nybegynder, så prøv at forsøge med et par ting i starten. Besøg biblioteket eller tag på en af de mange kurser, hvor du lærer at samle spiselige sager i naturen.

Nogle planter skal tørres før brug og må ikke spises friske. Nogle få planter kan være giftige og ligne hinanden, så lån eller køb en botanisk bog til at bestemme planterne med.

På vores egen græsplæne har jeg fundet tusindfryd (god til hudproblemer), løvetand (virker udrensende), brændenælde (mod ledproblemer), padderok (virker vanddrivende), skvalderkål (fulde af vitaminer og mineraler), vejbred (virker bakteriehæmmende), hvid- og rødkløver (godt for immunsystemet), perikon (mod nervøsitet), røllike (mod betændelse) fordelt over årstiden og meget mere.

Vil du høste disse planter, lader du bare græsset stå ved en kant eller i et område, og når de så er høstet, slåes de væk med plæneklipperen. Virkelig nemt, effektivt og billigt.

Der er også andre gode planter, du selv kan dyrke og få glæde af:

 
Hvidtjørn – En hjerteven

Denne plante, som fremstår som en busk, er utrolig flot i foråret, når den blomster.  Vi har ladet den stå i noget krat sammen med hyld. Om efteråret sætter den flotte røde bær.

R.F. Weiss, den tyske botaniker og læge, grundlægger til moderne medicinsk Phytoherapie, mener, at hvidtjørn er en af de vigtigste naturmedicinske planter mod hjerte- og karproblemer. Der findes mange studier og placeboforsøg, hvor hvidtjørn anbefales som kredsløbsplante og ved svækket hjerte. Samtidig virker hvidtjørn hjerteberoligende, mod søvnløshed og nervøsitet. I folkemedicinen har man brugt hvidtjørnblade, -blomst og -bær. Fra Tyskland har brugen af hvidtjørn været kendt sammen med traditionel medicin. Her skal man følge brugsanvisning og behandlervejledning, gerne fra en af de læger, der bruger naturprodukter.

Hvidtjørn: Som te – til 200 ml kogende vand – 1,5 teskefuld hvidtjørn, der trækker i 15 min. Man kan bruge bær, blade eller blomst. Drikkes 1 til 3 kopper pr. dag.

Hvidtjørnsdråber: Frisk planteudtræk i dråber. Tag 35 dråber 2-3 gange daglig før maden.

Hvidtjørnskapsler: Ren koldformalet hvidtjørn, puttet i kapsler. 1-3 kapsler pr. dag.

Hvidtjørnshampoo: Til normalisering af hår og hårbund.


Hvidløg – til kredsløb

Hvidløg har været brugt af mennesker i over 3000 år og kommer oprindeligt fra Sibirien. Hvidløg har altid været kendt som krydderi, krydderurt og lægeplante.

Når hvidløg knuses, dannes der allicin, som har en betændelsesbekæmpende effekt over for svampe og bakterier. Hvidløg styrker immunsystemet og er godt for blodkredsløbet og den dårlige kolesterol. Hvidløg indeholder også A-, B- og C-vitaminer samt mineraler. Det er meget nemt at avle hvidløg, og vi sætter dem i rækker hvert efterår til oktober.

I juli høster vi dem og binder dem op til tørring under et tørt halvtag i to-tre uger. Derefter bliver de opbevaret i net et tørt og mørkt sted. Hvidløg bruges i mad, dressing mm. og dem, man avler selv, smager selvfølgelig bedre. Hvidløgsånde kan dulmes af frisk persille.


Pebermynte – til fordøjelsen
 

Pebermynte kan du købe som plante og sætte et sted, hvor der er plads til, at den kan brede sig. Pebermynte formerer sig ved rodudløbere, så man kan lige pludselig også forære pebermynte væk. Pebermynte indeholder æteriske olier, med bl.a. mentol og andre stoffer, der stimulerer fordøjelsessystemet, lever og galdeprocesser. 

Pebermynte virker beroligende på gæringsprocesser i tarmen og afslappende til at sove på. Frisk pebermynte kan bruges i salat og som te.

 

 

Løvetand eller mælkebøtte

Kender man lidt til indholdstoffer og den praktiske virkning af løvetand, får man et helt andet positivt syn på planten. Den kunne godt gå hen og blive en skattet plante i haven.

Dr. Med. R.F. Weiss peger på, at løvetand indeholder mange aktive stoffer, hvor det er den komplekse samvirkning, der giver resultat. Så ved brug af løvetand som naturmiddel, bør du altid vælge et produkt, hvor man ikke bare har taget en del af plantens indholdsstoffer. Bladene indsamles før blomstring og roden om forår og efterår

Mælebøtte-te er grundet dens funktion på lever og nyrer en god basedrik til syrebasebalancen. Løvetand har været forhandlet i helsebranchen i 50 år som te, blade, rod, urteudtræk, homøopati og løvetandskapsler. Husk at følge råd og vejledning på indkøbte varer.

Produkter med blade og blomst siges at være blodrensende,  stimulerende og leverudrensende. Produkter med roden er til dårlig leverfunktion, forstoppelse, for høj kolesterol og nyrerensende. Løvetand har en virkning på lever og tarm, som hjælper ved mange allergitilstande, og sammen med kosten kan den bidrage til bedre livskvalitet. Som en direktør for et stort medicinalfirma engang sagde til mig: Kunne man patentere løvetand, ville der være uanede muligheder i at bruge penge på forskning og dermed hente pengene hjem igen. I dag kan man bare hente den på græsplænen og i helsebranchen.

 

 

 

Brug mælkebøtten bredt

Mælkebøtteblade er mange steder yndet i salat, og nydes stadig som mælkebøttesovs i stedet for persille. Den kan også bruges i tærter, og roden ristes som en sammentrækkende basisk urte-kaffedrik – Yannoh. De nye mælkebøtteblade er gode i salat, og tilsættes i mængde efter smag og behag. Det bitre i løvetand afskrækker mange. Naturligvis skal det heller ikke være udpræget, og ved passende findeling vil man opdage, at bitterheden krydrer de andre ting i salaten på en lækker og appetitvækkende måde. Samler du selv vilde planter, bør det være et sted, hvor du ved, at de er usprøjtede.

 

 

 

 

Planter i massevis i kosttilskud

Flere kosttilskud har en hel urtehave i sig – værd at nævne er bl.a.:

Life Spice, der indeholder 31 historiske urter, krydderurter og rodfrugter. Anbefalet dosis er 1-3 for voksne. Produktet er kendt for at styrke hele kroppen og give energi. Bruges også til dyr.

CellSikker antioxdant består af en række planter med phytonærringsstoffer, som kroppen kan bruge som antioxidanter, udrensning og bakteriedræbende virkning. Produktet er i kapsler, der kan åbnes og kan f.eks. puttes i en ekstra styrkende smoohties. Anbefalet dosis: 1- 6 kapsler pr. dg.

 

      

Forrige artikelLars Bom: Der skal lovgives om motion

Næste artikelBananpandekager