Helseteket: Hostebolsjer og urteleg

Af: Henrik Jakobsen

Hjemlig hygge kan også være hjemlige sysler. Hvorfor ikke bruge vintermørket til at lave dine egne naturmidler f.eks. i form af naturbolsjer? De kan både blive smagfulde og give effekt – og så ved du, hvad der er i!

Bolsjekogning spreder hygge og er populært. Der er mange spændende bøger, tips, tricks og hemmelige opskrifter, men grundopskrifterne på bolsjer er tæt på hinanden. Vi har en god grundopskrift denne gang, og så har vi fundet nogle forskellige forslag til, hvad du kan tilsætte dine helt egne bolsjer af naturmidler og spændende smagsmuligheder – så du selv kan lave f.eks. hostebolsjer.

Husk dog: Selv med sunde tilsætninger består bolsjer mest af sukker. De kan være gode til at give lidt luft, når du er snottet og lindre en øm hals mm. Men: Spis ikke for mange – og få børstet tænderne!

Bolsje-grundopskrift

Du skal bruge:

Rustfri gryde

En bolsjemåtte (1 mm armeret varmebestandig gummimåtte)

Evt. viskestykke til at lægge under bolsjemåtten

Termometer til 200 grader

2 styk plastskrabere, der tåler 160 grader

Målesprøjte

Måleske

Kraftig saks

Pensel

Madolie

Nye ubehandlede havehandsker i læder, der mættes i olivenolie.

Ved at tilsætte sukker (disakkarid) og druesukker (monosakkarid), får man en god konsistens, både når bolsjerne skal laves, og når de er færdige.

Forholdet er:

1 del druesukker

2 dele sukker

1 del vand

Bolsjekogning:

Blandingen opvarmes til 162 grader under låg. Det måler man med et termometer. Lad være med at få det til at boble for meget. Opvarmning tager 8 til 10 min, og massen må ikke komme over 162 grader. Vær opmærksom, for lige pludselig går det stærkt. Jeg har et skærebræt i træ stående, som jeg sætter gryden over på, indtil massen ikke bobler.

Bolsjemåtten og redskaberne skal være smurt med madolie. Brug gerne en pensel.

Herefter fordeles massen på bolsjemåtten, og man bruger skraberne til at holde sammen på den varme masse og lufte den.

Herefter tilsættes smag, farve og naturmiddel, når den har en passende varme. Alt skal være klart og afmålt fra starten.

Til sidst er det på med handskerne, så man kan holde til at trække og rulle massen ud og derefter klippe dem i passende størrelser, der lægges på bagepapir.

Tip: Rysteglas

Jeg har et stort rysteglas, hvor jeg putter de færdige afkølede bolsjer i og så ryster dem sammen med druesukker.

Så klumper de ikke.

De opbevares bedst i glas eller en tæt pose.

 

Pas på naturmidlerne!

Mange af de stoffer, som kan tilsættes bolsjer – smag, farve og naturmidler er på alkohol, der virker som konserveringsmiddel, så tingene ikke bliver ødelagt.

Da alkoholen fordamper ved ca. 79 grader, er der kun smag og farve tilbage, hvis de tilsættes ved 120 grader, når bolsjerne er færdige.

Det samme sker ved nogle indholdsstoffer og æteriske olie i naturmidler. Derfor venter jeg med at tilsætte dem til bolsjemassen er sej dvs. ca. 50-60 grader, og så trække, ælte og fordele stofferne ind i massen med handsker.

(Tip: Bliver massen for stiv, og man ikke kan nå at klippe den, kan man hurtigt lægge den i en varmluftovn i nogle minutter, og så klippe dem).

 

Hostebolsjer med Urtepencil

Ideen til at putte naturmidler i bolsjer fik jeg engang, jeg var ved at tage urtepencil i kapsler, og telefonen ringede. Jeg lod dem ligge i munden.

Bagefter var kapslerne opløst, og de gav en gevaldig urtesmag i munden og en klar hals.

Jeg kunne faktisk mærke en forskel – sige noget mere – meget hurtigt.

Blandingen indeholder askeblade, echineacea, bukkehorn, propolis, brudurt og tormentil. Urtepencil bruges indenfor mange former for betændelsestilstande samt forbyggende ved forkølelse og virusinfektioner.

Sådan gør jeg:

Åbner fire kapsler og putter dem i ½ bolsjeblanding ved 50-60 grader. Trækkes og æltes med handsker på.

Smager velsmagende krydret som bolsje.

Tip om Urtepensil-kapsler: Kan være meget praktiske at have med sig. Sluges hele eller åbnes og laves til te.

 

Hostebolsjer med honning- og propolis

Der er op til 180 indholdsstoffer i honning, som bierne indsamler fra forskellige blomster, og der er op til 20 pct. mere pollen i lynghonning. Er honningen koldrørt, er alle disse stoffer optimalt tilstede.

Honning smager godt, og har i den rette mængde ud over smagen, mange gode egenskaber. Honning absorberer den fugtighed den kommer i nærheden af, og da levende organismer kræver vandfugtighed, vil de bakterier, der bliver berørt af honning miste væde og dø.

Honning er godt at smøre på et mindre brandsår, til halslindring og i te.

Propolis er et kompleks stof, der består af 50 til 55 pct. plante-harpiks, 30 pct. voks, 8 til 10 pct. æteriske olier, blomsterpollen mm. i en klæbrig substans. De æteriske olier giver propolis dens aromatiske duft, mens flavonoiderne giver den gule farve. Propolis har en desinficerende, immunstykkende effekt og indgår i flere naturmidler. Kan købes rent eller i kapsler.

Tygger man en klump propolis øges virkningen sammen med mundhulens spyt. Bliver smagen for stærk, holder man en pause, ellers kan det svide.

Sådan gør jeg:

Som tilsætning til en ½ grundmasse, bruger jeg en spiseske fuld honning og ½ teskefuld propolis.

Der laves en fordybning i massen, der er tempereret, og som så æltes og strækkes med handsker på.

 

Ingefærbolsjer

Ingefær bruger vi gerne til sø-, køre- og transportsyge. Det er bare ikke alle, der kan sluge piller eller have frisk ingefær med.

Men bolsjer med ingefær kan man sutte på, selv om de er stærke.

Sådan gør jeg:

8 kapsler med ingefærpulver til en hel bolsjeblanding.

Tlsættes, når massen er tempereret og æltes med handsker.

 

Munkedråbe-bolsjer

Munkedråber er et universalmiddel, der har rødder tilbage til munkenes brug og opskrifter.

Lavet af æteriske olier fra pebermynte, hjertensfryd, eukalyptus, rosmarin, kanel, timian, anissalvie, oregano, fennikel, rose, kamille, estragon, merian, isop, muskat, kardemomme.

Anvendes som slimløsende og mod hoste med en-ti dråber i varmt honningvand. Bruges udvortes mod muskelømhed.

Sådan gør jeg:

4 ml. Munkedråber i en ½ portion tempereret bolsjemasse. Æltes med handsker.

Tips: Mange andre æteriske olier kan bruges. De skal være rene uden tilsætninger. Fås i helsekostforretningen.

 

Ecineaceabolsjer

Ecineacea er en urt, der foruden at styrke immunforsvaret, også er god mod forkølelse.

Fås som dråber, hvor man tager 5-15 dråber i et glas vand en-tre gange om dagen.

Fås også som kapsler, der tages en-tre gange om dagen.

Sådan gør jeg:

Med dråber til bolsjer: 5 ml til en ½ portion bolsjeblanding tilsættes i en varm tempereret masse og æltes.

Med kapsler til bolsjer: 5 kapsler til en ½ portion bolsjeblanding tilsættes en temperet masse og æltes.

 

Japanske pebermyntebolsjer

Japansk pebermynteolie er en 100 pct. æterisk olie, der bruges i vand eller varmt honningvand ved lidelser i luftvejene, dårlig ånde, kvalme og hikke.

En-tre dråber bruges en-to gange dagligt. Fås også i kapsler.

Sådan gør jeg:

Tilsæt 4 ml japansk pebermynteolie til en halv portion bolsjeblanding, der er tempereret. Æltes med handsker.

 

Sukkerfri bolsjer fra Urtegårdens opskriftssamling

Lav selv sukkerfri bolsjer eller slikkepinde med maltitol og en smag efter behag.

Mængde: 575 g

Tilberedningstid: 30-45 min

Holdbarhed: ca. 1 måned i lufttæt emballage

Du skal bruge:

500 ml maltitol

2 tsk citronsyre

1,5 ml rød slikfarve

2 ml jordbæraroma (Eller naturmiddel)

Lidt madolie (neutral smag)

Evt. talkum eller magnesiumstearat til at vende bolsjerne i.

Sådan gør du:

1. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.

2. Kom 500 ml maltitol i gryden og kog det på fuld varme uden låg, og uden omrøring til temperaturen er 180-190 grader målt midt i massen, hæld massen ud på bolsjevævet.

3. Vent et par minutter til temperaturen er ca. 140 grader.

4. Drys citronsyre over massen og tilsæt farve. Ælt med plastskraberne fra side til side, så citronsyre og farve fordeles og massen flyttes rundt på bolsjevævet. Bolsjemasse kan også æltes med bolsjevævet.

5. Når massen er lidt fastere, tilsættes smagsstoffet. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.

6. Saml massen i en klump og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden. Klip små bolsjer.

7. Bolsjerne pakkes lufttæt, når de er let afkølet. Klistrer mindst hvis de kommer i køleskab.

Bemærk: Indtager man mere ind 30 gram maltitol pr. dag, kan det give tynd mave.

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*