Krop

Helseteket: Naturens hjælp mod bakterier

11. juli 2011

Syd for grænsen arbejder man rigtig meget med menneskets og naturens helbredende kræfter – og der er ingen tvivl om, at der er hjælp at hente fra vores nærmeste omverden, også mod bakterier.

Uden bierne var mennesket ilde stedt, for vi er afhængige af det kæmpe arbejde, de gør med at bestøve vores planter. Et biprodukt i den sammenhæng er honning. Det smager  godt, men har også andre gode egenskaber. Honning absorberer den fugtighed, den kommer i nærheden af, og da levende organismer kræver vandfugtighed, vil de bakterier,  der bliver berørt af honning, miste væde og dø. Honning er godt at smøre på et mindre brandsår, til halslindring og i te.

Propolis – biernes eget værn

Propolis er et andet produkt, som bierne indsamler fra forskellige træer og sætter i deres bihus som værn mod bakterier og mikroorganismer. De kommer det i huller og sprækker  samt i indgangen til bihuset.

Propolis er et komplekst stof, der består af 50 til 55 pct. planteharpiks, 30 pct. voks, 8 til 10 slags æteriske olier og blomsterpollen mm. i en klæbrig substans.

Propolis bruges ved forkølelser, stoppede næser samt bihuler, hvor man straks får en fornemmelse af udrensning. De bruges også ved halsonde og urinvejsinfektioner mm.

Som biavler samler man propolis fra bistadet, så det kan købes ved biavlere. Den rene propolis tygges, indtil den snerper i mundhulen.Så holder man en pause, og kuren kan tages  en til tre gange om dagen.

Propolis fås også som kapsler, tabletter eller næsedråber i helsebutikker. Der findes også honning blandet sammen med propolis, der forener honning og propolis´ funktioner.

Gift taget fra bier, bruges som alternativ behandling til lindring af gigt eller feber hos børn. Erfaringen kommer fra Tyskland , hvor man fortynder giften til homøopati.

Olivenblade

At have oliventræet på sin terrasse eller inde, når vejret kræver det, er spændende. At få dem som frugt er også spændende. Men selve bladene er et godt naturmiddel.

Laver man et udtræk på bladene, trækker man et bitterstof ud, kaldet oleuropein, der indeholder elenolsyre. Forsøg og praktisk erfaring har vist, at hele olivens indholdsstoffer styrker immunsystemet og hjælper kroppen imod virus og bakterier. Disse stoffer og plantens andre phytokemikalier styrker hjerte og kredsløb. Opstammet oliven kan ikke tåle, at man bruger for mange af dens blade. Olivenblade kan fås som te, i dråbe eller i kapselform.

Den bedste virkning får man af de produkter, der er lavet af hele oliven.

Te laves af 1 teskefuld olivenblade til 1 kop te.

Livgivende løg

Løg er en sund og spændende planteart, der kan booste dit immunforsvar mod indtrængere. Man kan selv så de fleste, hvis man har lidt jord, og ellers købe dem billigt efter årstiden.

Kinesisk purløg og purløg:
Begge kan du starte fra frø, købe som krydderurt og så plante ud i potter, altankasse eller jorden. Hvis du bare klipper af dem, skyder de igen. Bare de ikke tørrer ud, kan de bruges friske hele sommeren og leve videre i vindueskarmen om vinteren. Kinesisk purløg har en smag af hvidløg og purløg af løg. Der er masse af klorofyl, A-vitaminer, B, C og mineraler. De indeholder alkylsulfid, som omdannes til allin, der giver aroma og smag. Stofferne styrker immunsystemet og smager himmelsk i krydret smør, salat og æggeretter.

Hvidløg:
Der er ikke noget som friske hvidløg, og hvidløg er kendt og udbredt for dens helse- og naturmiddel-effekt. Det er ikke uden grund. Knuses friske hvidløg reagerer alliin og enzymet allinase, så der dannes allicin, som har en stærk lugt og pikant smag. Stoffet har sammen med de andre stoffer vist sig at have hæmmende effekt på svampe og bakterier. Hvidløg er også kendt for at være blodtryksnedsættende og godt mod hjerte-kredsløbsproblemer.

Hvidløg kan også købes som kapsler. Nogle produkter har taget alle hvidløgets indholdsstoffer med, og andre har lavet koncentrerede former. Det giver forskellige valgmuligheder og virkningsmuligheder.

Ramsløg:
Den lugter skarpt og findes i det meste af skoven. Nå jeg kommer ud i naturen, genkender jeg altid lugten, før jeg ser planten. Ramsløg bruges som løg i rette mængder. De små blade er de bedste. De kan også smørdampes med stilk og blomst som spinat. Ramsløg har et stort indhold af C-vitaminer og indeholder stoffer, der virker antibiotiske og fremmer kroppens eget immunsystem. Alfred Vogel – schweizisk naturlæge – anbefalede også ramsløg i sin bog “Den lille doktor”. Han brugte det i maden til at forårsudrense mave, lever og galde. Ramsløg er blevet en moderne nordisk spise.

Tranebær og andre superbær

Disse spændende bær fra heden kan plantes i haven, men er bedst, hvor der er surbund som jorddække. De er flotte, holder ukrudt væk og giver gode bær med smag og virkning. Jeg har selv lige indkøbt nogle sejlivede vilde planter, som jeg glæder mig til at se udviklingen af.

Tranebær bruges forbyggende til at forhindre bakterier i at sætte sig fast i slimhinder, som en slags teflon. Tranebærs indholdsstoffer består bl.a. af phytokemikalier som flavonoider proanthocyanidin, der fremmer sundt miljø i urinvejen og andre slimhinder i kroppen, bl.a. bihulerne. De er bakterieafvisende. Andre bær som æblebær (Aronia), blåbær, vindruer, solbær og hyldebær byder også ind med samme stoffer.

Forrige artikelVeggiesmør med urter

Næste artikelKunstigt luftrør transplanteret