Mad

Opskrift på en sund overgang?

1. september 2014

Nogle kvinder klarer klimakteriet nemmere end andre. For dem er recepten sund levevis med motion og en kost, der indeholder byggestenene med stoffer, som kroppen skal have for at danne kroppens egne hormoner.

For ca. 20 år siden traf en kvinde, Linda Kearns fra Yorksire, England, en hurtig beslutning uden at vide, hvad der kom ud af det. Hun havde fået fjernet æggestokkene og livmoderen, og var blevet bekymret for bivirkningen af hormonerne. Uden dem fik hun straks hede- og svedeture.

Hun læste om naturlige midler og opdagede, at hun kunne få hjælp fra fødevarer med mange planteøstrogener og cellefedtstoffer. Hun brugte en blanding af frø og kerner, som hun bagte til en kage. Bare efter tre uger, hvor hun spiste kagen hver dag, forsvandt hendes symptomer. Hun spiste en skive morgen og aften, op til 100 gram om dagen, og det gav tilstrækkeligt med planteøstrogener til, at kroppen fik naturlige stoffer nok. Kagen er ikke tilsat hvidt sukker eller fedtstof og har en stor mætningsværdi.

I Yorkshire produceres og sælges kagen nu i tusindvis. Du kan selv lave den med opskriften her på siderne.

I dag har Linda Kearns skrevet en bog, ‘Eat to Beat Menopause’, med mere end 100 opskrifter med naturlige ingredienser, der kan hjælpe ved klimakteriet.

Planter ved menopausen

Urter, der bruges i Danmark, har mange gange en mild virkning og er helt uskadelige. Men det er ikke ensbetydende med, at de ikke virker. Inden for en til tre uger bør du kunne mærke, om de virker.

Jo mere videnskaben opdager omkring indholdsstofferne i planter, jo mere sikre bliver vi ofte på, at planterne ofte bør bruges i deres helhed – i stedet for at udvinde et enkelt stof eller lave en syntetisk efterligning.

I en plante kan der være op til 200 indholdsstoffer – en del af dem phyto-kemikalier.

Vi har fundet nogle af dem, der er værd at bemærke, hvis du søger hjælp mod gener ved overgangsalderen:


Abrahamsstrå – Agnos castus

Agnus castus er fremstillet på en middelhavsplante også kaldet Abrahamsstrå. Den har en gunstig indvirkning på menstruationsforstyrrelser. Der foreligger mange nyere undersøgelser af Agnus Castus. De viser, at planten udøver en hæmmende indflydelse på hypofysens forreste del, hvorfra produktionen af hormoner i kønskirtlerne reguleres. Agnus Castus bruges ved for stærk eller for hyppig menstruation. (Beskrevet af C. Weiss en af eksperterne på phytoterapiens område).
40 dråber i et glas vand til morgenmaden.

Rødkløver

Rødkløver (Trifolium pratense) er medlem af bælgplantefamilien, der er rig på phytoøstrogener, hvor de almindeligste er flavoner, liganer og isofalvoner. Liganer findes i de fleste fuldkorns kornsorter, frugt og grønsager. Isoflavon findes kun i bælgplanter som kløver, soja, linser, kikærter og bønner.

De fleste kvinder i Asien har 20-30 gange større indhold af isoflavon i kroppen end kvinder i de vestlige lande. Rødkløver indeholder op til 10 gange flere isoflavoner end sojabønnen. Du kan læse mere om rødkløver på side 16.

Rødkløver kan dyrkes i haven. Det er blomsten man høster og tørrer, 1 teskefuld pr. kop. Overhældes med kogende vand og trækker i 15 min. En til tre kopper pr. dag. Rødkløver fås som kapsler og ekstrakt.

Salvie

Salvie (salvie officinalis) kan sagtens vokse som krydderurt på vores breddegrader, men stammer fra middelhavsområdet. Den styrker fordøjelsen, har østrogen virkning. Bruges ved menstruationsbesvær i klimakteriet, ubehagelig nattesved, til at rette den hormonale ligevægt samt hals og slimhindeproblemer. Salvie indeholder mange slags æteriske olier og phytokemikalier. Læs mere om salvie i artiklen på side 18.

En teskefuld te pr kop. En halv til en hel kop pr. dag. Fås også som kapsler.

Røllike

Røllike (Achillea millefolium) er et gammelt lægemiddel, der har en sammentrækkende og udrensende effekt. Indeholder bitterstoffer, der har en positiv virkning på kroppen. Bruges krampeløsende ved smertefuld menstruation, eller ved smerter, grundet udeblevet menstruation og små menstruationer.

En teskefuld te pr. kop. En halv til en hel kop pr. dag. Fås også som kaplser.

Løvefod

Løvefod (Alchamilla vulgaris) er en meget gammel lægeplante. I de tysksprogede lande, hedder planten Fraunemantel (kvindekåbe). Bruges som krampeløsende og rensende urt.

En teskefuld te pr. kop. En halv til en hel kop pr. dag. Fås også som kapsler.

Blomsterpollen

Pollen er godt for kroppen. Bierne indsamler det som blomsterstøv fra blomsterne og producerer honning samt gelé royal til bidronningen.

Gelé royal er anerkendt som en af naturens bedste og sundeste fødevarer – netop fordi den giver så mange og så forskelligartede fordele til os mennesker. Styrker immunsystemet, øger koncentrations- og energiniveauet, styrker og afbalancerer hormon-virksomheden.

Fås også sammen med honning. 1 teskefuld dagligt, og som kapsler.

Kilder:

Ref. Lehrbuch der Phyotherapi R.F: Weis. Hagers Handbuch der pharmazeuthiser Praksis, Tee drogen – Max Wiehtl. mm.

 

 

Opskrift på overgangs-kage

Du skal bruge:

100 g sojamel

100 g fuldkornsmel

100 g havregryn

100 g hørfrø

50 g solsikkekerner

50 g græskarkerner

50 g sesamfrø

50 g mandelflager (riv evt. hele mandler)

2 cm finthakket ingefær

200 g rosiner

7,5 dl sojamælk

1 spsk maltekstrakt

½ tsk muskat

½ tsk kanel

½ tsk stødt ingefær

Sådan gør du:

De ting tørre blandes sammen i en stor skål. Hæld malt og sojamælk i og lad den trække i 30 min. Er blandingen for stiv, tilsættes lidt mere sojamælk. Blandingen kommes i to forme. Bages ved 190 grader i 1 time og 25 min. Tjek at kagen er bagt igennem.

Kagen indeholder udelukkende ingredienser, som har et naturligt indhold af næringsstoffer, indholdsstoffer og planteøstrogener.

 

 

 

 

Andre hjælpsomme urter og planter

Perikon er positiv ved nervøsitet og svingninger i humøret.

Baldrian og Melisse virker afslappende og beroligende.

Ginseng, Rosenrød, Russisk Rod har generelt en styrkende og stimulerende energivirkning.

Produkterne fås som te, dråber eller kapsler i helsebutikker.

 

 

Tips til at bruge naturens hjælp

Følg deklarationsanvisninger og vejledning.

Husk at net, bøger og artikler ikke erstatter egen læge, men er et supplement.

Husk at tjekke, om din kost indeholder kalk, magnesium, vitaminer og mineraler nok. I vinterhalvåret får vi sjældent D-vitamin nok.

Forrige artikelI hormonernes vold eller balance?

Næste artikelJagt for sanserne