Krop

Helt intimt: Sund og frisk mellem benene

25. juli 2016

Øv, man føler sig hverken sexet eller ren, når det klør et vist sted. Mange tror fejlagtigt, at det intime område skal holdes rent på samme måde som resten af kroppen, men vores sarte slimhinder kræver ekstra opmærksomhed.

Det kan være lidt pinligt at snakke om, og derfor er der heller ikke meget fokus på det. Intime gener som kløe, lugt og tørhed er ikke unormalt og er noget, kvinder i alle aldre kan døje med. Det behøver dog ikke være noget, du skal leve med, og der er flere ting, du selv kan gøre, hvis du vil føle dig frisk ”dernede”. Vi har set på naturlige råd og produkter, du kan bruge til intim pleje og intime situationer.

 

Bakterier og hormoner

Måske du ikke tænker meget over det, men skeden har svært ved at undgå at blive udsat for bakterier. Til den ene side har vi urinvejsåbningen og til den anden side endetarmsåbningen. Begge er steder, der hele tiden tilfører nye bakterier. Det gør også, at området kræver ekstra opmærksomhed og hygiejne, hvis man ikke vil bide sig selv i læben for at undgå at klø der.

Bakterierne er dog ikke det eneste, der kan skabe problemer. Hormonelle udsving har også en stor rolle. Østrogen er med til at holde skeden fugtig, og derfor kan der forekomme store udsving og forandringer i forbindelse med menstruation, p-piller, overgangsalder og graviditet. Alt dette kan være med til, at hormonbalancen ændrer sig og gør slimhinderne mindre modstandsdygtige.

Udover bakterier og hormonelle udsving er der også en række andre faktorer, som kan skabe ubehag dernede. Det kan være medicin, svækket immunforsvar, sukkersyge, øget seksuel aktivitet eller vask med parfumeret sæbe, som kan irritere og forstyrre skeden.

 

Daglig intimpleje

Selvom vask mellem benene med en almindelig kropsshampoo bliver gjort i bedste hensigt, så kan det faktisk skade mere, end det gavner. Miljøet mellem benene på kvinder er nemlig beskyttet af en særlig syrekappe, som holder udtørring og irritation på afstand, og det miljø kan blive ødelagt af skrappe sæber.

Det behøver ikke være et krævende projekt at holde god hygiejne mellem benene. Ganske almindeligt lunkent vand kan ofte gøre tricket, og ellers kan du bruge en god intimsæbe. Til daglig vask er det en god idé at bruge en mild og skånsom intimsæbe. Intimsæber indeholder ofte mælkesyrer og har en pH-værdi i den lave ende, hvilket er med til at sikre den normale intimbalance.

En mulighed er også at have specielle intim-vådservietter med i tasken. Så kan du altid føle dig frisk – måske især på den tid af måneden, hvor der er ekstra behov for det.

 

Svamp og udflåd

Det er heller ikke en dum idé at holde lidt øje med, hvad der sker i trussen. Svamp, kløe, fnat og fladlus skal nemlig behandles, hvis du vil undgå varig skade.

Det er normalt at have en smule udflåd, men hvis det ændrer udsende, lugt eller mængde, skal du reagere. Gulligt udflåd kan tyde på svampeinfektion, og grønligt kan tyde på bakteriel infektion. Hvis du har sukkersyge, ikke får nok jern, har nedsat immunforsvar eller tager medicin, som påvirker immunforsvaret, så er du ekstra udsat for at få svampeangreb.

Selvom du holder god intim pleje, kan der alligevel opstå ubalance i den nedre region. Det sker oftere for kvinder, der har spiral, kvinder, der ryger eller kvinder, der har fået ny partner. Hvis du vil af med problemet, kan det være en god idé at undgå trusseindlæg, tamponer, stramme jeans, g-streng eller trusser af syntetisk materiale.

Balancen kan også genskabes ved at tilføre flere mælkesyrebakterier, som du blandt andet kan få i form af kapsler, tabletter eller gele.

 

Sundt underliv under menstruation

Når det er blevet den tid på måneden, er der også grund til at være opmærksom. Bind og tamponer kan nemlig være fyldt med forstyrrende stoffer som parfume, blegemiddel, lotion eller lim – hvilket bestemt ikke er sundt for de skrøbelige slimhinder. Et godt råd kan være at købe økologiske hygiejneprodukter, som er et mere naturligt alternativ. Det er også muligt at købe tamponer, som indeholder mælkesyrebakterier, og dermed er med til at genoprette balancen og pH-værdien i det vaginale miljø.

Problemet med bind og tamponer er dog, at det også kan skabe bakterie- og svampeinfektion. Tamponer har tendens til ikke kun at suge blodet, men også udtørre slimhinderne. Derfor er det ikke altid en god idé at købe de super-absorberende tamponer, da de ofte suger mere end nødvendigt.

Som et alternativ til bind og tamponer er menstruationskoppen stormet frem på markedet. Menstruationskoppen er en lille beholder i medicinsk silikone, der opsamler blodet under menstruation. Koppen indeholder ingen skadelige stoffer og kan genbruges i op til ti år. Den er god for både kroppen, pengepungen og miljøet.

 

Intime aktiviteter uden tørhed

Det er ikke særlig sexet, hvis man føler sig knastør dernede. Det klør, det svier, og det gør ondt ved samleje. Årsagerne er ofte hormonelle udsving, stress, medicinering, gynækologiske indgreb eller hård fysisk træning.

Der er dog flere hjælpemidler, der kan bruges til de intime situationer eller på længere sigt. Tit kan problemet løses med en gel, der kan bruges både dagligt eller under samleje. Hvis gelen bruges som glidecreme, skal man dog være opmærksom på, om den er vandbaseret eller oliebaseret. Den oliebaserede glidecreme må nemlig ikke bruges sammen med et kondom, da den kan opløse gummiet. Derfor er den vandbaserede glidecreme din sikkerhed for at undgå kønssygdomme og uønsket graviditet.

Er du generelt generet af tørhed i skeden, kan du også bruge flere naturlige midler på daglig basis. Kokosolie er god til mange ting, og det kan faktisk også hjælpe ved tørhed her – både ved at indtage det og som smørelse udefra. I overgangsalderen kan tørhed også afhjælpes med almindelig hvedekimsolie eller mandelolie, som smøres direkte på området.

__________

Hemmeligheden er mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er hemmeligheden bag balance i miljøet mellem benene. De findes helt naturligt i skeden og er med til at sikre, at du har en pH-værdi omkring 4.

Mælkesyrebakterierne hjælper til at regulere bakteriefloraen og beskytter mod infektioner. Det er en hårfin balance, og der skal ikke meget til at slå miljøet i skeden ud af kurs.

Du kan selv booste mælkesyrebakterierne ved f.eks. at købe tabletter, kapsler, sæbe eller tamponer, som indeholder mælkesyrebakterier.

__________

 

Produkter til intim pleje

  • Multidophilus fra NaturEnergi har hele 24 stammer af mælkesyrebakterier til kroppen – også stammer, som findes i vagina, og som derfor kan medvirke til at genoprette balancen.
  • Ved intimbarbering kan SaluFem bruges for at undgå røde knopper.
  • Med DNA-hjemmetest kan du hurtigt og nemt teste dig selv for vaginale bakterier og candida svamp.
  • Pure Biotic Kvinde mælkesyrebakterier koloniserer og genopretter balancen vaginalt, i blæren og i tarmene.
  • Menstruationskoppen er den nye afløser for bind og tamponer. Den opsamler blodet og kan genbruges i op til ti år. Derudover indeholder den ingen forstyrrende stoffer.
  • Yes er en glidecreme uden problematisk kemi, som især er nyttig til kvinder i overgangsalderen, hvor der ofte opstår tørhed dernede.
  • Kokosolie kan hjælpe ved tørhed i skeden på daglig basis, men det kan også bruges som intim massageolie eller glideolie.

 

Forrige artikelLækker kartoffelmos

Næste artikelGrøn bønne- og ærtesuppe