Inspiration til, hvordan du kan bruge vinterens rodfrugter i salater, som varmt tilbehør eller som hovedret.
Skræl eller skrub rødbeden grundigt. Skær den i aflange både. Kog den i vand, vitaminrist eller dampkoger (Ca. 15 min). Herefter ligges rødbederne i ovnfast fad og pensles med olivenolie salt og oregano.
Bages i ca. 30 min.
Serveres som tilbehør.
Skræl eller skrub rødbeden grundigt. Er skrællen tyk, bør den skrælles. Skær rødbederne ud i skiver.
Kog dem i dampkoger eller vitaminrist, indtil de er møre (ca. 15 min).
Vendes i en grahamsmelblanding og vand, derefter vendes de i rasp.
Steges på panden med olivenolie og lægges i fad, indtil alle rødbeder er stegt. Lunes i ovnen før servering til ris, pasta eller kartofler.
Friskopgravet rødbede renses med grønsagsbørste og rives fint med æble. Ca. 250 g af hver slags. Herefter blandes 50 g rosiner eller tørrede tranebær i.
Serveres til varme eller kolde retter.
1 kg jordskokker
Jordskokkeren rengøres ved at børstes grundigt.
Herefter skæres jordskokkerne i skiver, tilføres vand og citronsaft og dampes eller koges i lidt bouillon, indtil de er møre (15 min). De ligges i ildfast fad, og finthakket grønkål drysses mellem jordskokkerne, hvorefter findelt fetaost drysses på og stilles i ovnen endnu 15 min.
Persille eller grønkål hakkes fint. Del valnøddekernerne. Citrus udgør det for dressing i salaten.
Snit hvidkål eller salat i fine strimler. Jordskokkerne skrubbes grundigt, eller skrælles evt. og udskæres i stykker, der dyppes i citron og vand, så de undgår at blive mørke.
Skær appelsinen fri for kerner og i passende stykker.
Bland det hele grundigt sammen.
Hak løg, hvidløg og chili fint og vend det i olivenolie, til løgene er klare. Skær skrællede kartofler og jordskokker i tern og vend dem 10 min. sammen med løgene.
Hæld vand på og bring suppen til kogepunktet, og lad den småsimre i 35 min. Blend suppen, til den har en ensartet konsistens. Smag til med citronsaft og salt og peber og yoghurt naturel.
Der kan blandes fint hakket persille i.