Opskrifter

Henriks rødbede- og jordskokkeopskrifter

25. september 2009

Inspiration til, hvordan du kan bruge vinterens rodfrugter i salater, som varmt tilbehør eller som hovedret.

Opskrift på ovnbagte rødbedestykker

Skræl eller skrub rødbeden grundigt. Skær den i aflange både. Kog den i vand, vitaminrist eller dampkoger (Ca. 15 min). Herefter ligges rødbederne i ovnfast fad og pensles med olivenolie salt og oregano.

Bages i ca. 30 min.

Serveres som tilbehør.

Opskrift rødbedebøf

Skræl eller skrub rødbeden grundigt. Er skrællen tyk, bør den skrælles. Skær rødbederne ud i skiver.

Kog dem i dampkoger eller vitaminrist, indtil de er møre (ca. 15 min).

Vendes i en grahamsmelblanding og vand, derefter vendes de i rasp.

Steges på panden med olivenolie og lægges i fad, indtil alle rødbeder er stegt. Lunes i ovnen før servering til ris, pasta eller kartofler.

Opskrift på lækker rødbedesalat

Friskopgravet rødbede renses med grønsagsbørste og rives fint med æble. Ca. 250 g af hver slags. Herefter blandes 50 g rosiner eller tørrede tranebær i.

Serveres til varme eller kolde retter.

Opskrift på ovnbagte jordskokker

  • 1 kg jordskokker

  • 5 blade grønkål
  • 200g fetaost

Jordskokkeren rengøres ved at børstes grundigt.

Herefter skæres jordskokkerne i skiver, tilføres vand og citronsaft og dampes eller koges i lidt bouillon, indtil de er møre (15 min). De ligges i ildfast fad, og finthakket grønkål drysses mellem jordskokkerne, hvorefter findelt fetaost drysses på og stilles i ovnen endnu 15 min.

Opskrift på salat og jordskokker

  • 200g hvidkål eller iceberg
  • 200g jordskokker
  • 1 appelsin eller grapefrugt
  • 1 bundt persille eller finthakket grønkål
  • 20 g valnødder

Persille eller grønkål hakkes fint. Del valnøddekernerne. Citrus udgør det for dressing i salaten.

Snit hvidkål eller salat i fine strimler. Jordskokkerne skrubbes grundigt, eller skrælles evt. og udskæres i stykker, der dyppes i citron og vand, så de undgår at blive mørke.

Skær appelsinen fri for kerner og i passende stykker.

Bland det hele grundigt sammen.

Opskrift på jordskokkesuppe

  • 200 g kartofler
  • 300 g jordskokker
  • 2 mellemstore løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 chili
  • evt. 1 bundt persille
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 l vand
  • salt
  • sort kværnet peber
  • 1 ½ dl yoghurt naturel 10%
  • 1 citron

Hak løg, hvidløg og chili fint og vend det i olivenolie, til løgene er klare. Skær skrællede kartofler og jordskokker i tern og vend dem 10 min. sammen med løgene.

Hæld vand på og bring suppen til kogepunktet, og lad den småsimre i 35 min. Blend suppen, til den har en ensartet konsistens. Smag til med citronsaft og salt og peber og yoghurt naturel.

Der kan blandes fint hakket persille i.

Forrige artikelVandbehandling – kur på badeværelset

Næste artikelHer er de såkaldte 'superfrugter'