Nyheder

Hepatitis E i dansk svinelever

1. oktober 2013

Fundet af smitsom leverbetændelse i svin kan forklare, at hver femte dansker har udviklet antistoffer. Virussen er livsfarlig for gravide.

Det er en studerende fra DTU Veterinærinstituttet, der har gjort fundet af hepatitis E i såvel flere svin på danske slagterier som i en enkelt portion svinelever i et supermarked. Fundet blev gjort i kølvandet på flere udenlandske undersøgelser, der forbandt hepatitis E hos mennesker med forbruget af svinekød.

Leverbetændelse i dansk svinelever

Man undersøgte 73 svinelevere fra danske supermarkeder og fandt altså en enkelt med hepatitis E. Resultatet er en del lavere end i USA, hvor man mener, at 11 pct af alle leverprodukter har virussen.

Hver femte dansker har udviklet antistoffer mod hepatitis E, og det har hidtil været lidt af et mysterium for forskerne. De nye undersøgelser indikerer, at hovedparten formodentlig har spist inficeret svinekød.

Hepatitis E er en slem omgang

Hepatitis E er sjældent livstruende for raske mennesker. Men det kan være en hård omgang at komme igennem, da sygdommen viser sig med feber, kvalme, vægttab og ledsmerter i flere uger. Gravide skal dog passe ekstra på, da virussen er dødelig for vordende mødre. Op mod en femtedel af de gravide vil dø, hvis de får virussen.

Men det er ret usandsynligt, at gravide får virussen gennem svinelever. For dels dør virussen, når leveren gennemsteges, og dels fraråder Fødevarestyrelsen i forvejen gravide at spise lever på grund af det høje A-vitaminindhold, der kan give fosterskader. Men gravide bør stadig være opmærksom på at få alt svinekød gennemstegt, da også koteletter og lignende kan indeholde spor af virussen.

Lav risiko for at udvikle smitsom leverbetændelse

Under alle omstændigheder er god køkkenhygiejne vigtig, så kødsaft eksempelvis ikke kommer i berøring med grøntsager.

Du behøver dog ikke være bange for svinekød. Selvom du skulle være så uheldig at komme i kontakt med hepatitis E, er der kun omkring to pct risiko for, at du selv udvikler sygdommen.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelUden mælk og gluten – ingen problem!

Næste artikelMange pesticidrester i frugt og grønt