Det er ringet ind til et nyt skoleår landet over, og i den forbindelse kan det være en god idé at se på børnenes udstyr og dagligdag, så de kan passe på ryggen.
Rigtig mange børn og voksne tilbringer store dele af dagen stillesiddende. Det kan mærkes både på kort og længere sigt, så det er aldrig for tidligt at begynde at koncentrere sig om at passe godt på bevægeapparatet. Gigtforeningen har valgt at sætte fokus på børns ryg her ved årets skolestart.
– Vi ved, at mange børn – selv i de små klasser – får ondt i ryggen af at sidde stille eller sidde forkert. Men med få og enkle virkemidler kan vi forebygge, at det udvikler sig til kroniske smerter, siger direktør i Gigtforeningen Lene Witte.
I samarbejde med ledende overlæge på reumatologisk afdeling på Køge Sygehus Mette Harreby og ergoterapeut Merethe Nørager fra Gigtforeningens Center for sundhed og træning i Århus har foreningen udarbejdet en række gode råd til børn, forældre og lærere.
– Børn skal bevæge sig – også i timerne. Det kan øge koncentrationen og dermed hele klassens indlæring, hvis børnene ikke skal sidde stille, men derimod får lov til at vippe lidt på stolene eller sidde med korslagte ben på bordet. Når man sidder godt, er det nemmere at høre efter, hvad læreren fortæller, siger Lene Witte.
1. Borde- og stolehøjde skal passe til hinanden.
2. Barnet skal have jordforbindelse, dvs. at begge fødder skal kunne nå jorden. Lårene skal bare skråne ganske lidt nedad, og knæhaserne skal være en håndsbredde fra sædet.
3. Det er optimalt, hvis stolen kan indstilles, men under alle omstændigheder bør den have god lændestøtte, og den må gerne kunne vippe.
4. Gør det acceptabelt at barnet bevæger sig på stolen og skrifter stilling.
5. Gør det lovligt at sidde på bordet – det kan være en stor hjælp for de bagerste i klassen.
6. Husk pauserne i timen, hvor det er muligt at stå og strække sig.
7. Træningsbolde er et godt alternativ til stole. De giver variation i siddestillingerne og gør, at barnet ikke er låst fast.
8. Idrætstimerne bør prioriteres – både i indhold og i antal.
9. Stil sjove og sikre redskaber til rådighed i frikvartererne, der kan motivere børnene til mere motion.
10. Tænk over, hvor mange bøger barnet behøver at slæbe med frem og tilbage. Måske det kan begrænses?
1. Hav en skoletaske, der kan bæres på ryggen og snak med barnet om vigtigheden af at bære den på ryggen.
2. Sørg for at der er ligevægt mellem skuldrene, når tasken sidder på.
3. Med en maverem kan skoletasken fordele vægten mellem hofter og skuldre.
4. Pak tasken dagligt, så barnet kun behøver slæbe på de bøger, der skal bruges den enkelte dag.
5. Lad barnet bevæge sig under lektielæsningen – på stolen og evt. bordet.
6. Husk at rette ryggen, i stedet for at hænge.
7. Lad barnet motionere på vej til skole. Cykel eller gå i stedet for at tage bilen – det styrker kroppen.
8. Hav fritidsaktiviteter, der indeholder motion. Al bevægelse er godt, men svømning er særlig gavnligt, hvis barnet allerede klager over rygsmerter.
9. Hvis dit barn er blevet teenager og dermed stor nok til fritidsarbejde, så skal han/hun også have ordentlige instruktioner i forhold til løfteteknikker og andet, der kan skåne ryggen.
10. Undgå at ryge – det forværrer lændesmerter.
Kilde: Gigtforeningen.dk (oprettet den 16. August 2010)