Krop

Hjælp dit hjerte til at holde hele livet

Foto: Shutterstock
6. december 2020

Hjertet er en central del af kredsløbet og fuldstændig afgørende for os. Det er en stor opgave, og hjertet har en enorm arbejdsbyrde. Derfor kan det være en god ide at hjælpe det på vej med den rette smørelse i form af enzymer, mineraler og olie.

Vi skænker det sjældent at tanke. Alt det, vores krop bare gør. Men hvert sekund af hver dag, fra vi kommer skrigende ind i denne verden og til vi stille forlader den igen, arbejder vores krop. Som en kompleks og sammensat maskine, hvor tandhjulene glider perfekt ind og ud mellem hinanden og får hele systemet til at køre rundt. Og indeni det store system, vi kender som kroppen, er der flere små stationer. Et af dem er kredsløbet.

Når vi trækker vejret, som vi gør i gennemsnit 12 gange i minuttet, kommer der ilt ned i lungerne. Ilten skal transporteres rundt i kroppen og ud til selv de fjerneste afkroge. Den transport sørger blodet for. Blodet løber gennem lungerne og samler frisk ilt op. Herfra kommer blodet op til hjertet, som sørger for at pumpe det via de store blodårer og helt ud til de små kapillærer, og undervejs samler cellerne den ilt, de skal bruge for at leve og fungere. Kredsløbet er altså grundlæggende den del af maskinen, som holder maskinen i gang. Som strømmen til en el-kedel. Både lunger og hjerte spiller en afgørende rolle i kredsløbet, men som du måske kan se, så kan vi trække nok så meget god ilt ind, uden at det er nok, hvis ikke hjertet er sundt og stærkt nok til at pumpe det derud, hvor det skal bruges.

Derfor er hjertet hjørnestenen i kredsløbet. Heldigvis er hjertet en stærk muskel, som kan klare meget. Og det skal det også kunne. For hjertet slår mellem 50 og 60 gange i minutter, når vi er afslappede, hvilket bliver til til mellem 3000 og 3600 slag i timen og altså omkring 80.000 gange i døgnet – og så er det endda lavt sat, da de fleste af os ikke sover eller sidder hele tiden, og pulsen derfor i perioder vil være højere. Når man tager den arbejdsindsats i betragtning, og det faktum, at vi mennesker bliver ældre og derfor har brug for vores hjerter i flere år, er det måske ikke så mærkeligt, at hjertet kan blive træt og udfordret.  For at minimere risikoen for det, er det værd at se på, hvad man kan gøre, for at hjælpe det lidt på vej. Der er nemlig flere steder hvor man med kost og kosttilskud kan give sit hjerte lidt ekstra omsorg.

Energigivende enzym

Mange har nok efterhånden hørt om coenzymet Q10. For Q10 får mere og mere opmærksomhed i forhold til mange aspekter af sundheden, og hjertet er ingen undtagelse. Man ved nemlig, at selvom Q10 findes stort set alle steder i kroppen, så er koncentrationen af enzymet højest i hjertet. Det er egentlig ikke mærkeligt, når man ser på, hvad Q10 faktisk gør i kroppen. Q10 er nemlig afgørende for energiproduktionen i cellerne. Energien bliver skabt i mitokondrierne, men uden det særlige enzym, falder energien nemlig. Og når man ser på den opgave, som hjertet har, hver dag, hele dagen, er det intet under, at der er brug for store mængder energi.

Flere studier viser også, at tilskud med Q10 styrker hjertet og nedsætter risikoen for at dø af hjertesvigt. Det skal understreges, at flere af studierne er små, og mange læger og eksperter er derfor tilbageholdende med at hylde Q10 som et mirakelmiddel, men det ændrer altså ikke på de resultater, som undersøgelserne er kommet med.

I et studie med 420 deltagere med hjertesvigt, så man på sammenhængen mellem tilskud med Q10 og en lang række parametre, herunder dødelighed. Efter to år sammenlignede man gruppen, der havde fået tilskud, med kontrolgruppen og fandt, at mens 15 procent af Q10-gruppen var gået bort, gjalt det for 26 procent af kontrolgruppen. De fund er meget i tråd med det svenske KiSeL–10 studie. Her deltog 443 mænd og kvinder i alderen 70 – 88 år, hvoraf nogle fik tilskud, mens andre fik placebo. Her døde dobbelt så mange i placebogruppen af hjertekarsygdomme som i Q10-gruppen.

Tiltrængt tilskud

Nu sidder du måske og tænker, at det da er lidt mærkeligt, at et system, der er så velfungerende som kroppen, ikke har taget højde for, at et enzym øjensynligt er så afgørende for, at maskinen fungerer. Men det har den faktisk også. Kroppen producerer smart nok selv enzymet. Udfordringen er, at produktionen falder med alderen, og at forskellige udefrakommende påvirkninger også kan hæmme produktionen. Det gælder eksempelvis rygning og medicin som statiner og betablokkere, der netop gives til mennesker med hjertesvigt.

At produktionen falder i takt med, at alderen stiger, har sandsynligvis ikke været så stort et problem før i tiden, hvor mennesker ikke blev så gamle. I stenalderen var der mange, som ikke levede til at opleve deres 30-års fødselsdag. Men i dag, hvor flere og flere runder hundrede, og vi på mange måder kan holde os i live længe, så kan der opstå udfordringer.

Derfor kan det være en god ide, hvis man er lidt oppe i årene, er på medicin, ryger eller på andre måder har problemer med hjertet, at hjælpe det med et tilskud af det energigivende enzym. Her er Bio-Quinone Aktivt Q10 fra Pharma Nord et godt bud. Det var netop dette tilskud, som blev brugt i det førnævnte KiSeL-10 studie, og tilskuddet har en veldokumenteret høj optagelighed. Er man vegetar eller veganer kan man i stedet gå efter Q10 Green Bio-Quinone, som har samme aktive indhold, men er fremstillet i plantebaserede kapsler.

Men det er ikke kun det specifikke tilskud, man skal være opmærksom på. Faktisk er et særligt mineral også helt afgørende for, at kroppen får det maksimale ud af Q10 – både det, den selv producerer, og det, vi kan tilføre den.

Soldaten selen

Det vigtige mineral er spormineralet selen. Selen fungerer sammen med Q10 på den måde, at der skal være tilstrækkelige mængder af begge til stede, før nogen af dem virker optimalt i kroppen. Man kan sige, at de er gensidige katalysatorer. Så i praksis skal der altså selen til, før Q10 virker bedst muligt, ligesom der skal Q10 til, før selen kan have den bedste effekt. Og selen har faktisk selvstændige positive virkninger på hjertet.

Selen er nemlig, ligesom Q10, en antioxidant. Antioxidanters opgave er at bekæmpe frie radikaler. Radikalerne bliver skabt som et biprodukt af kroppens mekanismer. Lidt ligesom at en el-kedel ud over at skabe kogende vand også skaber damp, som man kan brænde sig på. Men hvor vi ikke kan gøre andet end at vente på, at dampen forsvinder, er kroppen så smart indrettet, at den har et værn mod sin belastende biproduktion. Man kan få antioxidanter gennem kosten, og selen er her ingen undtagelse. Der er dog den udfordring, at selen tilføres afgrøder gennem jorden, som indeholder mineralet, men at koncentrationen på vores breddegrader er lav.

Netop derfor kan et tilskud med selen være en fordel – både for at tilføre vigtige antioxidanter og få det maksimale ud af Q10. Her kunne man med fordel gå efter et tilskud som Bio-Selen+Zink, da zink også er en antioxidant. Med et tilskud som dette får man altså et ordentligt spark friske krigere, der kan bekæmpe de skadelige frie radikaler.

I forhold til hjertet er det særlig vigtigt, da netop cellerne i hjertemusklen er meget udsatte i forhold til skader fra frie radikaler. Radikalerne kan skade cellemembranerne i hjertet, hvilket kan lede til kardiomyopati. Det er en sygdom i hjertet, hvor musklen kan blive svag, forstørret eller stiv, og det gør det svært for hjertet at pumpe de tilstrækkelige mængder iltet blod ud i kroppen.

Olierende omega-3

Hjertet er en stærk muskel. Det er vigtigt, for den har en stor arbejdsbyrde. Langt hen ad vejen kan hjertet godt klare presset, men stigende alder, medicinforbrug og livsstil kan gøre det ekstra svært for musklen at arbejde optimalt. Derfor kan det være nødvendigt at hjælpe hjertet lidt på vej – som at tilføre olie til en maskine. I den henseende peger mere og mere forskning på, at Q10 er en særligt god smørelse, ligesom symbiosen mellem Q10 og selen også er velbeskrevet. Foruden de to, er en sidste olie værd at fremhæve, nemlig fiskeolien.

Fiskeolie og fed fisk indeholder nemlig omega-3 fedtsyrer, som er rig på EPA og DHA, der er med til at opretholde en sund og stærk hjertefunktion. Der findes mange gode fiskeolier på markedet, og man bør gå efter en, der har netop et højt indhold af de to stoffer, da det kan varierer meget fra produkt til produkt. I et produkt som Bio-Marin plus får man en kapsel, hvor 60 procent af indholdet er netop EPA og DHA, ligesom olien er den eneste i Danmark med frie fedtsyrer, som øger optageligheden.

Hjertet er en central del af kredsløbet og det store maskineri, der hedder kroppen. Det meste af tiden kan hjertet klare sig selv, men der kan være brug et lille servicetjek og smørelse, hvis det skal løfte opgaven hele livet igennem.

Forrige artikelVidste du, at humør kan påvirke dit immunforsvar?

Næste artikelHvem er din ven, når du har ondt i maven?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.