Hjælp hinanden i den svære tid

Af: Clara Edgar

Foto: Adobe Stock

Coronavirus påvirker os alle. Men særligt dem, som er syge, ældre eller på andre måder udsatte er berørt kraftigt. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden med at få livet til at køre videre bedst muligt på en sikker måde. Og her kan en app være et rigtig godt værktøj.

Hvis man tilhører de udsatte grupper, som coronavirus kan være særligt alvorlig for, kan det virke skræmmende at gå udenfor hjemmet i disse dage. Det kan være, hvis man er kronisk syg, ældre eller midlertidigt syg. Men selv nu, hvor verden bliver invaderet af corona, kan livet ikke sættes fuldstændig på standby. Der skal stadig være mad i køleskabet. Hunden skal måske luftes. Medicin skal hentes fra apoteket. Gøremål, som ikke kan negligeres, men som man måske ikke selv kan varetage. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden.

Og langt de fleste har heldigvis også mennesker i deres netværk eller familie, som faktisk gerne vil træde til. Men det kræver, at de ved, at der er brug for dem. Det er altid en mulighed at tage telefonen og ringe, men der findes faktisk også andre koordineringsmuligheder, som kan få hverdagen til at glide nemt for både den, der har brug for hjælp og dem, som gerne vil hjælpe.

Det er eksempelvis appen ”Sammenholdet”, som er udviklet af kræftens bekæmpelse. Oprindeligt er ideen med værktøjet at hjælpe mennesker med kræft eller familier, hvor et medlem er kræftsyg, men organisationen appellerer til, at ikke-kræftsyge også tager den til sig i disse tider.

Nemt og overskueligt

Sammenholdet fungerer på den måde, at man enten selv opretter en profil eller opretter en profil på vegne af en, som har brug for en ekstra hånd. Herefter inviterer man sit netværk ind. Når det er gjort, kan man begynde at lægge opgaver ud, som netværket kan byde ind på.

Marie Lawætz, der er chef for Kræftlinjen og digitale fællesskaber i Kræftens Bekæmpelse, udtaler i en pressemeddelelse:

– For rigtig mange danskere er hverdagen i disse dage sat på standby, og overskuddet til praktiske gøremål kan være meget lille. Heldigvis har flere af os en omgangskreds, der gerne vil hjælpe. Men man ved måske ikke præcis, hvordan man bedst hjælper eller med hvad – her vil vi klart anbefaler, at man benytter sig af et værktøj som Sammenholdet.

Hun forklarer, at appen kan virke som en lettelse for den udsatte, fordi den løfter en del af koordineringsbyrden og for netværket, fordi de kan følge med i, hvad vedkommende har brug for, se hvem der byder ind på opgaverne og holde sig opdateret på, hvordan ens kære har det.

10.000 danskere bruger i øjeblikket appen. Heraf er langt størstedelen kræftpatienter eller pårørende til kræftpatienter. Det gælder eksempelvis Lars og Kirsten Mikkelsen. De har brugt appen siden Lars sidste år fik konstateret en hjernetumor og har meget positive erfaringer med den.

Hvem vil cykle en tur?

– Appen er en kæmpe hjælp og lettelse i hverdagen. I stedet for at man skal ringe rundt og bede om hjælp og måske føle, at man belaster de samme mennesker hele tiden, så kan folk selv påtager sig de opgaver, de kan klare. Vi har faktisk oplevet, at der er flere, der siger, at vi godt kan lægge endnu flere opgaver ud, end vi gør, da folk meget gerne vil hjælpe, fortæller Kirsten til Kræftens Bekæmpelse.

Hun fortæller også, at de i disse corona-nedlukkede tider er begyndt at bruge appen på en ny måde. For ligesom så mange andre danskere, er det vigtigt få Lars at få brugt kroppen, og han går normalt til genoptræning. Men træningen er sat på pause indtil videre. Derfor er parret begyndt at efterspørge, om nogen i netværket kunne tænke sig eksempelvis at cykle en tur med Lars. På den måde holder Lars formen ved lige, mens der bliver mulighed for en god snak og at trække noget frisk luft.

Noget, vi faktisk bliver opfordret af myndighederne til at gøre, så længe vi holder en sikker afstand til vores medmennesker.

Appen kan downloades gratis, hvor du ellers henter apps.

3 kommentarer

 • Niels Christensen siger:

  Vaccinetvang er ulovligt ifølge Ovieda-konventionen, som Danmark har tilsluttet sig: “Ingen intervention må foretages på sundhedsområdet uden den berørte persons frie og informerede samtykke. Denne person skal forud for enhver intervention have modtaget relevante oplysninger med hensyn til formålet og arten af interventionen samt med hensyn til de deraf følgende konsekvenser og risici. Den pågældende person kan til enhver tid frit trække sit samtykke tilbage.”

  • Søs Emelia Svendsen siger:

   Er det ikke også vigtigt at nævne, at en årsag til at vaccinen fravælges er, at den kun er BETINGET godkendt og IKKE endelig godkendt. Denne godkendelse skulle først finde sted i 2023. En anden vigtig ting i denne forbindelse er, at bivirkninger, der opstår mere end 30 dage efter vaccinationen ikke opfattes som bivirkninger af vaccinen. Det er et stort problem og derfor er der heller ikke noget at sige til, at der er et stort antal verden over, som fravælger og som føler, at de er med i et verdensomspændende forsøg. Mh Søs

 • Kirsten siger:

  Dejligt at Niels Christensen her fortalte årsagen til at det er ulovligt at tvangsvaccinere.
  Jeg var godt klar over at det var ulovligt, men ikke grunden – det gør jeg nu. Tak for det.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *