Biodiversitet er blevet et ord, som de fleste er bekendt med. Men hvad dækker det egentlig over? For at vide det, er der brug for en opgørelse af, hvad den danske natur rummer, så vi kan vide, hvordan vi kan passe på de mange forskellige dyr. Og her kan du hjælpe til.
Biodiversitet er næsten blevet et buzzword. Men hvad gemmer der sig egentlig bag det fine ord? En ting er at vide, at det er en samlet betegnelse for de mange arter, der lever i naturen, en anden er at vide, hvilke arter, det faktisk er. Nogle arter fylder meget, enten i naturen eller mediebilledet, og er derfor kendt af alle. Mågerne, solsorten, ulven. Dyr som hjort, ræv, grævling, snog, myre, hveps og myg vil nok også ligge højt på listen hos mange, hvis de skulle quizze i danske dyr.
[relateredehistorier]
Men artsdiversiteten er langt større end som så. Og det er vigtigt med god og pålidelig viden om de mange arters udbredelse og levesteder, hvis vi skal lave de tilstrækkelige indsatser til at beskytte dem. Og her er et nyt værktøj for nyligt blevet lanceret.
Arter er en database, hvor man som forsker, fagperson eller bare interesseret naturelsker kan få et indblik i hvilke dyre- og plantearter, der beriger den danske natur, og hvor de kan findes. Databasen er blandt andet fyldt med indberetninger fra almindelige mennesker, som dokumenterer, hvad de ser, når de bevæger sig rundt i deres lokale naturområder.
Alle kan bidrage til det store vidensnetværk, som er udviklet i et tæt samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen, og sammen med Naturhistoriske Museum Aarhus og de mange naturhistoriske foreninger i Danmark.
– Danmarks natur er langt rigere, end de fleste af os tror. Det myldrer med forskelligt liv – også sjældne arter. Men den er også under pres. Nu kan alle være med til at gøre en forskel. Arter er et fantastisk projekt, der kombinerer forskning, formidling og naturoplevelser, og inviterer alle danskere med til at få et bedre overblik over vores fælles natur, så vi bedre kan passe på den og sikre den for fremtiden, siger direktør Peter C. Kjærgaard, Statens Naturhistoriske Museum, i en pressemeddelelse.
Man kan enten oprette en bruger på Arter.dk eller hente app’en Arter, hvor man ellers henter sine apps. Der er i skrivende stund registreret 59.823 arter og 41.645.225 fund.
Foruden at bidrage aktivt til vidensdeling, kan databasen også bruges som inspiration til nye naturoplevelser. Man kan eksempelvis se, hvilke dyre og plantearter der er spottet i ens område, og bruge det som kilde til en svampejagt. Det er også en nem måde at få et overblik over, hvilke dyr og fugle man kan finde i sit nærområde, og hvor man kan tage hen, hvis man vil have størst mulighed for at opleve disse.
En stor del af den danske natur er opdyrket og har ikke meget til fælles med den vilde og eventyrlige natur, de fleste drømmer om, når de tænker på en dag i det fri. Men der er stadig mange skønne perler derude, hvor man både kan opleve masser flora og fauna. Og vil man hjælpe med at sikre, at det også er sådan i fremtiden, kan man via Arter dele sine fund, hvilket ifølge miljøminister Lea Wermelin er et vigtigt skridt for naturens overlevelse.
– Vores natur er i krise. Mange vil heldigvis gerne hjælpe med at passe på naturen, og et godt første skridt er at lære arterne at kende. Derfor er det en stor milepæl for biodiversiteten, at vi nu får et helt nyt værktøj, hvor vi kan samle og dele viden om de danske arter. Danskere og forskere får opdateret viden om vores arter, og samtidig får forvalterne i kommuner og stat et hurtigt og enkelt overblik over arternes tilstedeværelse i vores natur, som de kan bruge i deres arbejde, udtaler hun i en pressemeddelelse.
Forrige artikelSpis fuldkorn for krop og klima
Næste artikelKiropraktisk behandling hjælper kolikbørn