Vores skribenter

Hjælp til opgivet kræftsygdom

En læser vil vide, om det er muligt at hjælpe sin kræftsyge mor til et længere og bedre liv med alternativ behandling.

Foto: Shutterstock
14. november 2022

Spørgsmål:

Min mor på 87 er frisk som en havørn, men i sommer blev hun pludselig trættere og trættere, og hun har nu fået konstateret kræft. Hun er blevet opgivet af lægerne, men vi vil gerne prøve at gøre noget og har derfor læst følgende på jeres hjemmeside.

“Det er vigtigt ikke at give op, for det er altid muligt at gøre noget for at forlænge og forbedre livet med kræft, og det viser sig faktisk, at nogle bliver helt helbredt, på trods af at de har været opgivet af lægerne. Miraklernes tid er ikke forbi.”

Vi ved ikke, hvor vi skal starte vores kamp henne, så kan I hjælpe os med, hvor skal vi henvende os for at få en anden “måske alternativ” hjælp?

Mvh Ulrik

Svar:

Jeg kan godt forstå din sorg over din mors situation, der tyder på en hurtigt udviklende kræftlidelse. Jeg håber, at lægerne har meldt din mor til hendes lokale palliative team, som er specialuddannede læger og sygeplejersker m.fl., der kan hjælpe alvorligt syge og døende med at opfylde deres behov og modvirke symptomer. De kan også hjælpe med eventuel henvisning til et hospice, hvor man kan gå døden i møde på en værdig måde. Se på www.cancer.dk/hjaelp-viden/hvis-du-har-kraeft/den-sidste-tid/pleje-i-den-sidste-tid/hospice/

Mirakler kan ske, men i første omgang er det vigtigt så vidt muligt at få opfyldt de grundlæggende behov for ernæring og væske, bekæmpelse af smerter og andre symptomer, på den alvorligt syges eller døendes betingelser. Herunder er det vigtigt at få præsenteret de muligheder og valg, den alvorligt syge har, inkl. den nødvendige åndelige hjælp til at komme overens med det faktum, at livet her på jorden før eller senere har en ende. Vi er også mange, der har troen på, at der er et liv efter døden. Din mor kan måske have gavn af at tale med en præst.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, Speciallæge i almen medicin

Forrige artikelAlternativ behandling i psykiatrien – det handler om helheden

Næste artikelÅnd dig til en krop i balance

Carsten Vagn-Hansen

Læge
Skribent på Naturli fra 2002 til 2022.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.