Krop

Er det mig, eller er her varmt?

24. august 2014

Overgangsalderen kan komme listende eller lige pludselig ramme hårdt. Uanset, om du har for få eller mange og voldsomme gener, så afspejler symptomerne, at dine hormoner ikke længere balancerer, som de gjorde før. Det er derfor tilskud af naturlige hormoner kan hjælpe.

Overgangsalderen kan være hård ved nogen, og der er ingen tvivl om, at mange får hjælp af hormontilskud. Men hvad, hvis du ikke vil belaste kroppen med syntetiske hormoner, og de natlige svedeture er ved at drive dig til vandvid? Der er heldigvis meget naturlig hjælp at hente i form af hormoner, fødevarer og metoder, der mildt, men sikkert kan lindre en af livets overgange og forhindre for store følger som f.eks. knogleskørhed.

 

Hormonbalancen tipper

Årsagen til hede- og svedeturene er en ubalance i det ubevidste nervesystem, udløst af mangel på østrogent hormon, som der dannes for lidt af efter overgangsalderen, hvor æggestokkene holder op med at fungere.

Binyrebarken vil stadig kunne producere lidt, og fedtvævet også, så ”runde” kvinder har normalt ikke så store problemer. Cellerne har alle nogle ”nøglehuller”, receptorer, hvor østrogener og østrogent-virkende stoffer virker som en slags ”nøgle” til dem. Er der ikke nøgler nok, skriger cellerne efter dem.

I det hele taget kæntrer balancen mellem kønshormonerne, når samspillet mellem de overordnede hormoner og hormonproduktionen i æggestokkene ikke længere fungerer optimalt, og der er også et samspil med andre hormoner, blandt andet stofskiftehormonerne. Samtidig kommer der hedeture, problemer med huden, tørhed af slimhinderne, især i skeden, og måske også psykiske problemer, der dog kan hænge sammen med sociale forandringer i den alder, hvor børnene rejser hjemmefra, og børnebørnene endnu ikke er kommet.

 

Hormoner og risiko

Behandlingen går ud på at genskabe balancen i kroppens hormoner og at undertrykke symptomerne på mangel af dem.

Tilførsel af østrogene hormoner fjerner eller mildner symptomerne, men de nyeste undersøgelser har vist, at kunstigt østrogen øger risikoen for kræft, blodpropper og demens. Du skal altså foretrække det naturlige og bio-identiske østrogen estriol, der findes i flere forskellige udgaver bl.a. som Ovestin, eller et andet bio-identisk østrogen-præparat.

I det hele taget ser det ud til, at bio-identiske hormoner vil kunne forebygge mange af generne i og efter overgangsalderen, som f.eks. hedeturene, problemer med huden og tørhed af slimhinderne. Ved brug af plaster eller gel, så østrogenet tilføres gennem huden, kan man nøjes med en langt mindre mængde af østrogen, da det ikke ødelægges i leveren. Naturmidlet Agnus castus hjælper på den overordnede regulering af kønshormonerne og kan i mange tilfælde få hormonbalancen i orden igen, så man ikke behøver hormontilskud.

Ikke kun hormoner gør forskel

Prøv at undgå varme drikke som te og kaffe samt alkohol, da de kan udløse hedeture. Tobaksrygning kan i høj grad øge problemet.

I overgangsalderen sker der ofte også forandringer i hjemmet og i forholdet til børn og ægtefælle/samlever. Man får mere tid til hinanden, og manden kan også gå i en mandlig overgangsalder med både problemer med de mandlige hormoner, stress på jobbet og forsøg på at bevare ungdommen. Livsformen ændrer sig.

Et meget godt middel mod både psykiske svingninger og hedeturene er motion. En svensk gynækolog har opdaget, at mængden af endorfiner, de stoffer, vi selv producerer mod smerter, falder efter overgangsalderen.

Østrogener kan øge mængden af endorfiner, vores indre morfinstoffer, så kroppen gør mere ondt, når produktionen går ned. Men regelmæssig, svedfremkaldende motion kan også øge dannelsen af endorfiner. Samme gynækolog går også ind for akupunktur og afslapning som de to bedste alternativer til motion. Ved akupunktur stimuleres kroppen til at danne flere endorfiner. Endorfiner har også en evne til at stabilisere legemstemperaturen.

(Læs bogen “Blod, sved og tårer – en vred bog om østrogen”af Lena Katarina Swanberg. Gads Forlag).

Vægtbærende motion er også vigtig for at modvirke den tiltagende tendens til knogleskørhed efter overgangsalderen.

Naturens hormoner

Det er vist, at østrogent virkende stoffer fra planter og krydderurter kan fungere som nøgler i østrogenreceptorerne. Sojabønner, tofu og andre sojaprodukter kan øge østrogen-aktiviteten, men for meget af soja og genmodificeret soja kan måske øge risikoen for brystkræft.

Planteøstrogenerne modvirker dog generelt brystkræft, da de sætter sig på østrogenreceptorerne på cellerne, de steder hvor de egentlige og langt mere problematiske østrogener ellers sætter sig.

Et andet problem med soja er, at det kan medføre for lavt stofskifte hos nogen, så man skal være opmærksom på dette. Der er rigtig mange kvinder, der får for lavt stofskifte.

Mangel på D-vitamin, der er meget udbredt – især om vinteren, kan medføre svedtendens, især på hovedet. D3-vitamin er både et vitamin og et hormon, der har stor betydning for alle væv og organer og ikke mindst immunsystemet. Behovet er langt større, end man hidtil har ment, så det må anbefales at tage mindst 100 mikrogram D3-vitamin dagligt. Der er ikke set skader eller bivirkninger ved dagsdoser op til 250 mikrogram (10.000 enheder).

Der er også beretninger om, at C-vitamin, et gram to gange dagligt, og blandede E-vitaminer har kunnet nedsætte antallet af hedeture betragteligt.

 

De vigtige mineraler

De fleste mangler magnesium, der er vigtig for dannelse af mange enzymer, der blandt andet styrer vores energiomsætning, dannelsen af proteiner og deling af cellerne. Musklerne har brug for magnesium. Ved mangel opstår muskelsvaghed, krampetilstande i f.eks. benene, træthed og forstyrrelser i hjerterytmen. Magnesium er vigtigt for nervesystemet og hormonsystemet, øger østrogens virkning og forbedrer insulins virkning og har stor betydning for immunsystemets normale funktion. Magnesium optages meget fint i kroppen fra magnesiumolie.

Langvarig mangel på magnesium kan medføre åreforkalkning og øget risiko for blodpropper, der er en betydeligt øget risiko for kvinder efter overgangsalderen. Man må aldrig tage tilskud af calcium (kalk) uden at tage tilskud af magnesium, D3-vitamin og K2-vitamin, der alle er vigtige for både optagelsen af kalk og indbygningen af kalk i knoglerne samt for at modvirke, at kalken igen forsvinder ud af knoglerne og aflejres i pulsårene om åreforkalkning.

Bivirkninger af magnesium er meget sjældne ved tilskud på under 2.000 mg, der er fire gange så meget, som man normalt anbefaler, altså 500 mg.

Du bør også tage tilskud af B6-vitamin sammen med magnesium. Et nyt produkt er OsteoRemin Forte, der indeholder både let optagelig calcium og magnesium, 100 mikrogram K2-vitamin og 30 mikrogram D3-vitamin. Man skal supplere med ekstra 70 mikrogram D3-vitamin. Der er flere andre lignende gode kombinationsprodukter.

Mineralet bor kan også øge østrogenindholdet i blodet. Bor findes især i frugt, som pærer, æbler, druer, dadler, rosiner og ferskener. Desuden i sojabønner, nødder, mandler og honning. Flere melder om virkning af honning og pollen mod hedeture.

 

Natur-midler mod gener

Gennem årene har man fundet ud af, at pycnogenol har en række gode virkninger, blandt andet fordi det er et stærkt antioxidant. Pycnogenol har vist sig at modvirke blodpropper ved at forhindre, at blodpladerne klumper sammen, og samtidig virker pycnogenol afslappende på pulsårerne og modvirker derfor for højt blodtryk.

Flere studier viser også, at det kan sænke blodsukker-niveauet hos diabetikere. Det er også godt for synet og kan bedre hjernefunktionen og øge frugtbarheden.

Pycnogenol kan modvirke nogle af de værste symptomer i overgangsalderen, blandt andet hedeture, angst og depression. I et nyt studie berettede de fleste kvinder om, at der kom en hurtig bedring af alle deres symptomer allerede en måned efter, at de var begyndt med pycnogenol. I en kontrolgruppe, som ikke fik pycnogenol, var der ingen ændring af symptomerne. Pycnogenol er et ekstrakt af barken på pinjetræer, som findes nær kysten i den sydfranske region Les Landes. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Resveratrol er et andet naturligt plantestof, der især findes i skindet fra røde druer og i rødvin. Det modvirker også hedeture ved at stimulere de indre østrogenreceptorer og hjælper desuden med at få gamle celler og kræftceller til at begå selvmord (apoptose), hvilket modvirker og forebygger blandt andet brystkræft. Resveratrol forebygger også hjerte- karsygdom.

Hørfrøolie eller knuste hørfrø kan have en meget god virkning mod hedeture og andre plager i overgangsalderen, f.eks. mod smerter også. Knuste hørfrø (f.eks. ved hjælp af en kaffekværn) skal spises hurtigt, da olien forharskes af luften.

Kosttilskuddet Chello Forte er målrettet til en naturlig overgangsalder. Det indeholder bl.a. ekstrakt af soja, salvie, lucerne og vild yams.

Mange kvinder har haft god effekt af det peruanske naturmiddel Maca. Man skal regne med, at der går et par uger, før antallet af hedeture går kraftigt ned. Maca har hos mange kvinder også den virkning, at det stimulerer lysten.

En god blanding af urter og andre naturlige midler mod overgangsalderen findes blandt andet i Solaray’s FemiBalance.

Naturlægemidlet Remifemin, der er baseret på ekstrakt af sølvlysrod (Cimicifuga racemosa), har i Tyskland være brugt i 50 år som alternativ til hormonbehandling, i 50 pct. af tilfældene ordineret af læger. I Sverige har det været brugt siden 1993.

Naturmidlet Femal har også en god virkning. Naturmidlerne melbrosia og angelika har vist sig at kunne lindre eller modvirke hedeturene, og man kan også forsøge sig med ginseng, der har en østrogenlignende virkning, og hos nogen kan medføre menstruationer.

Bidro til kvinder indeholder foruden gelée royal også rødkløver og salvie, og er en god mulighed i behandling af hedeture og andre gener i overgangsalderen (læs mere på side 16).

Kosttilskuddet Femi Plus med røllike indeholder pergapollen, gelée royal og røllike og kan også hjælpe mod symptomer i overgangsalderen.

Du skal være opmærksom på, at hedeture og svedtendens også kan være symptomer på andre lidelser, blandt andet hjertesygdom.

Det lille ekstra:

Produktlinje11099_1

Produktlinje11099_2

Forrige artikelSpis sundere – spis hjemme

Næste artikelEt studie i salvie

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.