Krop

Hjælp til selvhjælp: Fertilitet

17. marts 2014

Nu skal det være. I har tænkt over det noget tid. Og der var måske nogle praktiske ting, der skulle være på plads. Men nu – nu mærker I lysten og overskuddet til at sprede kærligheden lidt længere ud. I vil have et barn og stifte en familie.

Med lidt kildren i maven bliver præventionen lagt til side. Og så skal der trænes. I træner og træner. Og træner og træner.
Den øvrige familie er begyndt at spørge til, om I snart skal have børn. Men I glider lidt af på spørgsmålene. For det skal I jo. Men der sker bare ikke noget…

Månederne går. Og utålmodigheden vokser. Og også frustrationerne. I snakker måske med nogle rigtigt gode venner om det. Og de giver jer det gode råd: I skal bare lade være med at tænke så meget på det. Så kommer det helt af sig selv.

Se, det svarer jo nogenlunde til at stille et stykke chokolade foran et barn og bede det om at lade være med at tænke på chokolade. Kan man det? Nej vel. I lægger jo mærke til gravide maver og babyer overalt. De er alle vegne. Det er som om hele verden lige pludselig er fuld af gravide og babyer.

 

Hjælp jeres fertilitet

Men I er faktisk langt fra de eneste. Kun ca. 25 pct. af unge, raske par bliver gravide den første måned, de prøver. For 60 pct. lykkes det i løbet af 3 måneder. Op imod 80 pct. bliver gravide inden for et år. Og efter 2 år er omkring 90 pct. gravide. De sidste 5-10 pct. har et fertilitetsproblem.

Men er det virkelig det eneste, I selv kan gøre? At prøve at lade være med at tænke på det – udover lægelige undersøgelser og behandlinger?

Nej, heldigvis står naturen klar med en palette af muligheder, der kan optimere jeres chancer for at blive gravide. Men som så ofte før, så er det desværre ikke så anvendt i det konventionelle sundhedsvæsen. Det er ikke fordi, at en stor del af det ikke er ret veldokumenteret. Det er det faktisk. Og andre ting har ved erfaring vist at være særdeles effektive.

Nogle læger har dog opdaget, at hvis vi giver kroppen de rigtige byggesten, så fungerer fertiliteten meget bedre. Læge Charlotte Bech og Gynækolog Bjarne Stigsby arbejder begge med at inddrage de naturlige virkemidler i deres behandlinger af barnløse par.
De inddrager både kost, livsstil og kosttilskud i deres behandlinger.

Hvad er det så, I med fordel selv kan gøre, hvis I gerne vil optimere mulighederne for at blive gravid?

 

Mandens fertilitet

Hvis vi kigger på manden først, så viser en undersøgelse fra Rigshospitaler, at kun 23 pct. af unge mænd har en sædkvalitet, der er helt i top.  Så der kan faktisk være en del at hente her. Undersøgelser viser, at tilskud af zink, Q10 og selen er medvirkende til at øge kvaliteten af sæden. Zink giver flere sædceller. Q10 nedsætter antallet af unormale sædceller og øger sædcellens evne til at trænge ind i ægget. Selen er også med til at øge antallet af normale sædceller samtidig med, at det øger sædcellernes evne til at bevæge sig fremad mod ægget (læs mere i artiklen på side xx).

Udover kosttilskuddene har det også en gavnlig effekt at undgå tobaksrøg samt at tabe eventuel overvægt. Det homøopatiske middel Testes comp er specielt udviklet til at stimulere sædcelleproduktionen og sædcellernes vitalitet.

 

Kvindens fertilitet

For kvindernes vedkommende er der rigtig mange ting at gribe fat i. Ifølge det engelske Foresight-program, så er der en mulig sammenhæng mellem ægløsningsproblemer og allergier, insulinresistens, fordøjelsesproblemer, tungmetaller mm.

Det er altså vigtigt at få et overordnet syn på kroppens sundhed og få styr på eventuelle vitamin- og mineral-ubalancer, svampeinfektioner, tungmetaller og miljøgifte, kvaliteten af de fedtstoffer, der indtages, stimulanser som sukker, alkohol, tobak og kaffe og eventuelle madintolerancer.  

Basis for hele kroppens sundhed er selvfølgelig kosten. Her er hovedreglerne at spise økologisk så vidt muligt. Visse sprøjtemidler efterligner nemlig østrogener i kroppen og kan derfor skade reproduktionsevnen. Spis mindst 600 gram grønt og frugt om dagen. Varier mest muligt. Spis nødder, frø og kerner hver dag. Brug lidt honning eller tilsvarende i stedet for sukker. Undgå raffinerede olier og margarine. Undgå tilsætningsstoffer. Minimer brugen af medicin, der ikke er livsnødvendig som f.eks. hovedpinepiller og afføringsmidler.

Ud over kost, vitaminer osv. er der også for kvinden hjælp at hente i homøopatien. Ovaria Comp er et homøopatisk middel, der stimulerer hormonproduktionen og dermed udviklingen af æg.

 

Når kroppen ikke er fertil

En af dem, der har selv har mærket, hvordan fertiliteten lider et knæk, når vi ikke har en ordentlig kontakt til kroppen, er Evaeia Østergaard. Hun har været igennem en proces med fokus på kost og livsstil, før hun blev gravid:

– Jeg er kommet ud af frustration, smerte, frygt og en krop, der var i totalt ubalance, som på ingen måde havde lyst til at skabe noget som helst liv. Det eneste, den tænkte på, var overlevelse! Jeg har selv gået hele vejen fra barnløs til mor til tre vidunderlige mirakler!

Som for så mange andre, startede denne rejse for Evaeia og hendes mand, da det mod forventning ikke bare lige lykkedes at blive gravide. Selv efter et års træning, var der stadig ingen gevinst.

– Vi gik til lægen for at få hjælp, som de fleste ville gøre for at løse denne udfordring. Der var mistanke om PCOS, og tidligere har der været mistanke om endometriose, så løsningen for mig blev hormoner og inseminering.

Resultatet var, efter at have mistet én graviditet:

– En graviditet, hvor jeg svulmede op, fik bylder i ansigtet og endte med en svangerskabsforgiftning, hvor jeg ikke kunne mærke, hvor hårdt belastet min krop var, selvom den skreg på hjælp! En fødsel, som blev sat i gang en måned for tidligt, og som endte i akut kejsersnit – hvor både mit og min babys liv var i fare. I det hele taget ikke en oplevelse, som jeg ønsker, nogen kvinder skal igennem!

 

Kontakt til kroppen hjalp

Efter den hæslige graviditet og fødselsoplevelse gik det op for Evaeia, at hun var nødt til at gå helt anderledes til værks. I stedet for udelukkende at bruge hovedet og forvente at andre, det vil sige lægen, skulle klare hendes problemer, så måtte hun have kontakt til sin krop igen og mærke efter, hvad den i grunden fortalte hende.

Så fra at have levet et liv, som mange ville betegne som sundt og godt med fokus på job og træning og en fedtfattig kost, begyndte Evaeia at tanke sin krop op med næring, gode fedtstoffer og plads til ro og fordybelse.

Og bare otte måneder efter den første graviditet blev hun endnu engang gravid. Med en helt perfekt graviditet og fødsel til følge. På trods af at hun faktisk var ekstra disponeret for bl.a. svangerskabsforgiftning på grund af den problematiske første graviditet.

Også den tredje graviditet, som kom sådan lidt tilfældigt, forløb fuldstændig perfekt og med en problemfri fødsel. Og i dag er Evaeia mor til tre skønne, sunde og raske børn.

 

Gravid af kærlighed til kroppen

Evaeia er på intet tidspunkt i tvivl om, at hendes krops modstand mod den første graviditet var et forsøg på at råbe hende op. Den fik simpelthen ikke den opmærksomhed, som den skulle have. I dag bruger hun sine egne erfaringer til som den eneste i Danmark til at tilbyde et personlig fertilitets-mentoring forløb.  

Evaeias viden og erfaring siger hende, at en gennemgående faktor hos alle de barnløse par, hun har haft kontakt med, er stress. Det kan komme til udtryk på mange forskellige måder f.eks. stress på arbejde, i parforholdet og ikke mindst over, at ‘projekt graviditet’ ikke lykkes. Kroppen kender ikke forskel på fysisk og psykisk stress, og samtidig er stress også et tegn på, at man ikke får mærket sin krop og handler på dens behov.

Et helt konkret tip fra Evaeia går ud på at lægge mærke til, om man egentlig går på toilettet med det samme, når trangen melder sig. Eller om man har tendens til at udskyde det, fordi der lige er 27 andre vigtige ting, man skal nå først. Hvis det er et mønster, man kan genkende, så er det et rigtig godt sted at starte.

At mærke hvornår man ”skal” og så handle på det med det samme. Når man først får taget hul på at lytte til kroppen her, så er der mulighed for, at det også kan brede sig til andre områder af livet.

Fertilitet handler altså langt fra kun om ægceller, sædceller og hormoner. Det handler i høj grad om at værne om kroppen som det ”hus”, det nye liv skal vokse op i.

Kost og næringsstoffer spiller en stor rolle. Og det samme gør livsstil og kontakt til kroppen. Der er altså mange ting, som I selv kan tage ansvar for og tage hånd om, når I gerne vil lave et lille nyt menneske. Held og lykke.

 

Evaeia Østergaard

Holistisk Fertilitets Mentor

Tilbyder individuelle forløb fra 8-10 gange.

Uddannet Life Coach fra Mindjuice, Biosignatur Coach, Kernesund Familie Coach, Access Bars Behandler

Få Evaeias nyhedsbrev og en gratis stressguide via hjemmesiden: www.kvindecosmos.dk

Forfatter til E-bogen: ‘Vil du gerne være gravid?’

 

Læs også:

 ‘Naturlig fertilitet?’ om naturmidler, der kan styrke kroppen

Forrige artikelDet flydende stofskifte

Næste artikelLBI-princippet (Lidt er altid Bedre end Intet)