Der er fokus på blodsukkeret for øjeblikket, og blodsukkerbalancen forbindes blandt meget andet med at holde vægten nede og humøret oppe. Men blodsukkeret er meget mere end det. Et stabilt blodsukker udgør ganske enkelt fundamentet for kropslig sundhed og balance.
Hvis jeg var sundhedsminister, ville læren om vores blodsukker indgå som en obligatorisk del af biologitimerne i skolen. På den måde ville vi alle få den vigtige viden om, hvordan forskellige typer mad og stress kan påvirke os, og hvad et ustabilt blodsukker kan gøre ved os. For vores blodsukker skal vi passe på. Det ligger som noget helt grundlæggende under stort set alle kropslige systemer. At holde et stabilt blodsukker dagen igennem er derfor den mest effektive vej til sundhed og balance.
Blodsukkeret kan vi mærke. Et ustabilt blodsukker påvirker ikke alene vores humør og vores vægt, det kan også påvirke vores nervesystem, vores hormonbalance og vores immunforsvar. Det kan gøre os utilpasse og utilfredse. Et svingende blodsukker stresser kroppen og dræner den for vitale næringsstoffer, og har blodsukkeret for store udsving over for lang en periode, kan det i værste fald føre til sygdom. Type 2-diabetes, tidligere kaldet gammelmandssukkersyge, er den hastigst voksende sygdom i vores vestlige del af verden. I dag rammer sygdommen også helt små børn, og den breder sig med lynets hast. Det er en sygdom, der er tæt forbundet med vores blodsukkerbalance og med hele vores levevis.
Det kan derfor betale sig at lære os selv og vores børn og børnebørn, at hvis vi spiser sundt og blodsukkerstabiliserende, og får os rørt hver dag, så giver det automatisk mere energi og overskud i hverdagen. I den forbindelse kommer vi ikke udenom sukker. Sukker er tidens helt store svøbe, og vores indtag af sukker er astronomisk højt. Hver dansker indtager i gennemsnit 42 kilo sukker om året. Det meste af det er skjult i fødevarer som rugbrød, færdigretter, fastfood, saft og sodavand. Og selvfølgelig indeholder kiks, kager, slik og ketchup også store mængder sukker. Sukker påvirker direkte blodsukkeret, og kan gøre børn urolige, voksne ukoncentrerede og i det hele taget skabe kaos i den indre biokemi.
Nøglen til et stabilt blodsukker ligger i kvaliteten af vores råvarer og måden, vi kombinerer vores mad på. Ved at kende til de forskellige fødevarers indvirkning på blodsukkeret, kan vi give kroppen optimale betingelser og mere energi. Derfor kommer her mine fem bedste råd til at holde blodsukkeret stabilt dagen igennem:
En af de bedste beslutninger vi efter min mening kan tage, når det gælder mad og sundhed, er faktisk at reducere blodsukkerpåvirkningen. Det betyder at begrænse eller helt afholde os fra at spise sukker, også flydende sukker, hvidt brød, pasta og kunstige sødemidler. Indtag af megen sød frugt, frugtsukker og juice er heller ikke optimalt, ligesom stress og et højt indtag af kaffe og sort te kan påvirke blodsukkeret i uheldig retning og stresse og ælde kroppen. Derimod kan vi hjælpe vores krop med bedre balance og større overskud ved at spise masser af næringsrige og fiberrige grønsager, rigtigt fuldkornsbrød, ekstra jomfruolier, nødder, kerner, mandler, fjerkræ, fisk, æg, bønner og linser. Det er alt sammen fødevarer, der i hinandens selskab har en stabiliserende effekt på blodsukkeret. Vælg de bedste økologiske råvarer, de smager bare bedre og er fyldt med vitaliserende næringsstoffer. Rigtig god fornøjelse!
Bog: Stabiliserende kost
Anette Harbech Olesens nye bog Syv sunde skridt er udarbejdet ud fra en blodsukkerstabiliserende grundtanke og alle opskrifterne i bogen er blodsukkerstabiliserende. Bogen kan købes i Naturlishoppen.dk for kun kr. 199,-
Vidste du …
… at et højt stressniveau også kan påvirke dit blodsukker?
Vidste du…
… at kanel virker meget blodsukkerstabiliserende?
Tre tegn på ustabilt blodsukker
1. Du lider af humørsvingninger, træthed eller koncentrationsbesvær.
2. Du bliver utilpas, hvis du ikke får dine måltider til tiden. Og du har ofte lyst til noget sødt efter et måltid.
3. Du har hormonelle ubalancer som f.eks. præmenstruelle smerter eller en menstruationscyklus, der er ude af balance.
Lidt om gode erstatninger for sukker
Sukker kan let og uden problemer erstattes af frugt og tørret frugt i brød og kager, ligesom det er muligt at anvende det naturlige sødemiddel stevia til bagning. Det påvirker ikke blodsukkeret overhovedet. Jeg har eksperimenteret lidt med stevia, der er en plante, hvis blade søder 4-500 gange mere end sukker. Jeg har anvendt produktet SteviaSweet, der er økologiske, pulveriserede steviablade, og jeg synes helt klart, at stevia egner sig bedst til meget krydrede brød og kager. Det har nemlig en særlig lidt lakridsagtig smag, som efter min mening gerne må overdøves af eksempelvis kanel og kardemomme.
Det er værd også lige at henlede opmærksomheden på, at ”fylden” af den mængde sukker, som er angivet i de fleste opskrifter, skal erstattes af anden fylde fra eksempelvis banan, revet æble, gulerod eller squash, idet der ofte kun skal anvendes ½ -1 teskefuld steviapulver i en portion. Du kan finde opskriften på for eksempel krydret bananbrød sødet med stevia på www.madforlivet.com, hvor der er mange flere inspirerende og blodsukkerstabiliserende opskrifter.
Det er også muligt at anvende agavesirup i bagværk. Agavesirup er sukker, men det søder dobbelt så meget som almindeligt sukker, så det er kun nødvendigt at anvende den halve mængde. Brug agavesirup til eksempelvis hyldeblomstdrik, for der smager stevia for meget igennem.
Undgå alle former for kunstige sødemidler. Vi kan ikke snyde kroppen med kunstigt sødt, så de fleste ender blot med at spise mere. Kunstige sødemidler kan også påvirke de hormoner, der regulerer blodsukkeret, så de er ikke et godt alternativ til sukker.
Sundhedskiks
100 gr. fintkværnede hasselnødder
50 gr. fintkværnede mandler
1 spsk. husk
50 gr. hele hørfrø
To store håndfulde tørrede økologiske brændenælder
4 udblødte abrikoser
2 udblødte svesker
2 revne gulerødder
1 æg (kan erstattes af hørfrøskum)
vand
Alle ingredienser undtagen hørfrø køres i foodprocessor eller blendes, hørfrøene tilsættes sammen med tilstrækkeligt med vand (røres i hånden, så hørfrøene ikke kværnes, de skal være hele).
Massen bredes ud på et stykke bagepapir. Rulles henover endnu et stykke bagepapir, der lægges ovenpå og bages ved 180 grader i ca. 30 min. Skæres i passende ”kikse” stykker og køler af, før de lægges i kagedåse.