– for så kan man jo ikke bruge det allesteds. Denne version er selvfølgelig uden et bjerg af tilsat sukker.
Mængde: ca. ½ L
Tilberedningstid: ca. 1 time
Holdbarhed: 6-7 dage i køleskabet, hvis ketchupen er ikke fortæret inden da.
Anvendelse: Alle steder du normalt bruger ketchup.
Sundhedsfif: Lycopenen fra tomaterne, virker først, når de er blevet opvarmet. Lycopen ser bl.a. ud til at mindske risikoen for hormonelt betingede kræftformer og hjerterkarsygdom.
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
hav- eller stensalt
friskkværnet sort peber
2-3 dåser flåede tomater
½ tsk paprika
3 spsk hvidvins- eller æblecidereddike
3-4 spsk mørke rosiner
2-3 blommer, skåret i grove bidder
1 banan, skåret i grove bidder
1 æble, skåret i grove tern
Sauter løg og hvidløg ved meget lav varme i olivenolie, salt og peber i 10-12 minutter til løgene er klare, bløde og søde. De må ikke begynde at brune! Tilsæt tomater, paprika, eddike, rosiner, blommer, banan og æble – bring hele molevitten i kog. Skru så ned for varmen og lad ketchuppen simre i 30-45 minutter, til den er blevet tyk og dejlig.
Blend ketchuppen, hvis den skal være helt fin…eller lad den forblive chunky. Smag til med ekstra eddike om nødvendigt.
Madlavningstip: Leg med krydderierne og tilsæt gurkemeje, tørret chili, kardemomme, allehånde, nelliker eller endda lidt oliven eller kapers.
Fra Oscar Umahro Cadogan og Telma Pil Jespersens “Køkkenrevolution for hele familien”