Hjerne-guf

27. juni 2022

Søvn, fedt og blodomløb er vigtige for, at vores hjerne fungerer optimalt – helt fra vi er små, til vi tager vores sidste udfordring.

Hjælp Ole på vej

Mens sovemedicin har vist sig at forhøje dødeligheden markant hos brugerne, er der fortsat ikke noget i vejen for at hjælpe Ole Lukøje lidt på vej med naturlige midler. Baldrian har i århundreder været kendt for sine nerveberoligende, krampeløsnende og muskelafspændende virkninger.

Journal of Medical Research gavi 2002 baldrian prædikatet “mindst lige så effektiv som” et syntetisk beroligende middel, som kemisk er i familie med Valium. Desuden gav urten færre bivirkninger og “tømmermænd” næste morgen. Selv i en stor overdosis – 20 gange den anbefalede – giver baldrian ingen betydelige skader, hedder det i et forsøg foretaget af Veterinary and Human Toxicology.

Rolin*at indeholder baldrian og kan hjælpe ved nervøse søvnforstyrrelser, stress, indre uro, nervøs irritabilitet, lampefeber, eksamensangst, nervøs udmattelse, nervøsitet hos børn og nervøse symptomer i forbindelse med klimakteriet. Så giv dig selv og din hjerne en rolig nat at restituere på.

Rolin*at forhandles i pakning med 90 stk. af apoteker, Matas og helsekostforretninger.

Optag og udnyt fiskeolien rigtigt

De sunde fedtstoffer som omega-3 er værdifulde for hjernen, og derfor sværger mange mennesker også til at tage fiskeolie – især hvis det halter lidt med indtaget af fisk i kosten. Det er dog ikke helt lige meget, hvilken fiskeolie du vælger, hvis du også vil have en optimal effekt af den.

Triglycerid er den form, som de fleste fedtstoffer i maden findes i, men det er forbundet med flere omkostninger at rense og fremstille fiskeolien, så fedtstofferne bevarer den oprindelige triglycerid-form, der gør olien mere stabil og naturlig.

Alternativt findes en metode, hvor fedtsyrerne frigøres ved hjælp af ethanol, og dermed er bundet i ethylester-form. Denne kemiske proces er billigere, men man ved, at det er 10-50 gange langsommere om at blive nedbrudt i kroppen. Til gengæld ved man ikke, hvad indtagelse af denne form har af langsigtede virkninger.

Som forbruger kan det ofte være svært at gennemskue, hvilken fedtsyre-form en fiskeolie indeholder. Et godt valg kunne for eksempel være diverse fiskeolier fra Nordic Naturals. De indeholder alle fiskeolie som den naturlige triglycerid-form, der sikrer en god optagelse og udnyttelse.

Åben op for blodet

Hukommelses- og koncentrationsbesvær er nogle af symptomerne på nedsat blodtilførsel til hjernen som følge af dårlig blodcirkulation, der er et almindeligt problem, når kroppen bliver ældre. Men du behøver ikke nødvendigvis at leve med det.

Jemo-pharm Ginkgo Biloba er et naturlægemiddel, der indeholder ekstrakt af Ginkgo Biloba-træets blade. De aktive stoffer (flavonglycosider og terpenlactoner) virker ved at udvide blodkarrene og øge blodgennemstrømningen i kroppens væv, og produktet har en veldokumenteret effekt på de lidelser, der skyldes dårlig blodcirkulation.

Se mere om det danskproducerede naturmiddel på www.jemopharm.dk

Husk også babys hjerne

Mumomega er en DHA-rig fiskeolie kombineret med kæmpenatlysolie til gravide og ammende. DHA er en essentiel flerumættet fedtsyre, som findes i alle celler. Gravide og ammende har god gavn af omega-3-fedtsyren DHA, fordi moderens indtag af DHA bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn, der ammes. Mumomega er udvundet af tun, som har et naturligt højt indhold af DHA. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg docosahexaensyre (DHA).

Mumomega indeholder 30 kapsler til 209 kr. og forhandles hos Matas og i helsekostforretningerne.

Forrige artikelLyst til at spise sundt

Næste artikelOppe i hovedet