Tema

Hjernen elsker fedtsyrer

Der er god mening i at styrke hjernen med tilskud af fedtsyrer. Hjernen bruger nemlig 20% af kroppens energi, når den udfører en opgave.

Foto: Shutterstock
6. december 2022

Tilskud af omega-3 og omega-6 fedtsyrer bidrager til hjernens vedligeholdelse. Uanset om du fejer gade eller udregner kvantefysiske ligninger bruger din hjerne 20% af kroppens energi, selvom den kun vejer 2%. Så der er god mening i at styrke hjernen med tilskud af fedtsyrer.

Omega-3 fedtsyrer har en afgørende betydning for vores helbred, og en meget stor del af befolkningen kender allerede oliernes gavnlige virkning på blodtrykket, kolesterolbalancen og synet. Måske ved de også, at omega-3 har anti-inflammatorisk virkning og at det kan hjælpe med at forlænge en graviditet.

Men faktisk er omega-3, og særligt fedtsyrerne EPA og DHA, også enormt vigtige for hjernen. Det gælder både vedligeholdelsen af en sund og normal hjernefunktion hos voksne samt for hjernens udvikling hos børn og unge.

Mere end halvdelen af hjernens tørvægt består af fedtsyrer, og den er specielt rig på langkædede flerumættede fedtsyrer.

Strukturelle og funktionelle fedtsyrer

DHA er en fedtsyre, der primært har en strukturel funktion i kroppen og hjernen. Bl.a med at holde cellemembranerne i hjernen elastiske og gennemtrængelige for de stoffer, der skal kunne passere, samt lukke andre ude. Disse funktioner fungerer bedre, jo flere flerumættede fedtsyrer der findes i membranen. Den rette struktur i hjernecellerne har stor betydning for hjernefunktionen.

EPA har til forskel fra DHA en mere direkte funktionel virkning, både ved at beskytte DHA-fedtsyrerne i cellemembranerne fra at blive frigjort, men også i forbindelse med kommunikationen mellem hjerneceller.

Myelinskederne, som ”isolerer” nerveledningerne på hjernecellerne, forbinder dem til hele netværket af hjerneceller.

Her er der brug for EPA til at holde myelinskederne elastiske og sikre den gode forbindelse. Uden god forbindelse kører kommunikationen langsomt, mens den gode forbindelse sikrer en hurtig kommunikation og derved en hurtig, velfungerende hjerne.

Der er altså et vigtigt parløb mellem blot to fedtsyrer, DHA og EPA. På den måde har en række af fedtsyrerne en sammenhæng. De påvirker hinanden og den måde, de virker i vores krop og hjerne.

fedtsyrer til hjernen

Målrettet til hjernen

En vej til at få de vigtige fedtsyrer er tilskuddet Equazen (tidl. eye q), som indeholder en unik sammensætning af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA samt omega-6-fedtsyren GLA i forholdet 9:3:1.

Det særligt høje indhold af EPA i forhold til DHA kombineret med GLA er direkte sammensat med udgangspunkt i forskning og viden om, hvordan fedtsyrerne interagerer og påvirker vores hjerner.

Det høje indhold af EPA er vigtigt for virkningen af det samlede tilskud på flere måder. DHA frigøres konstant fra cellemembranen, og for at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt, må de frigjorte fedtsyrer erstattes. EPA er med til at beskytte DHA-fedtsyrerne i cellemembranerne mod de enzymer, der frigør dem.

På den måde regulerer EPA omsætningen af fedtsyrer, så behovet for konstant tilførsel af DHA nedsættes.

Et gavnligt regnestykke

For sammenhængen mellem DHA og EPA gælder det, at når der er tale om vedligeholdelse af kroppen og hjernen, så kan et højere indhold af EPA give rigtig god mening. For når EPA agerer som dørmand og sikrer en mindre frigørelse af DHA i cellerne, så er behovet for konstant tilførsel af DHA mindre. Det vil sige mere EPA = mindre behov for DHA. Dertil kommer, at EPA rimelig effektivt kan omdanne sig til DHA, såfremt kroppen har brug for det.

Specielt til gravide og ammende

Babyer og børn har et ekstra behov for DHA under det tredje trimester, som nyfødte og op til 2-års alderen. Hvor mange langkædede flerumættede fedtsyrer, barnet får under graviditeten og i ammetiden, er stærkt afhængig af, hvor meget moderen får ind med sin kost.

Data fra metaanalyser viser en positiv sammenhæng mellem kost og DHA-tilskud i løbet af graviditeten samt øget vægt og kropslængde ved fødslen. DHA er også forbundet med færre for tidlige fødsler.

Equazen Mumomega er et tilskud, hvor fedtsyrerne er balanceret med henblik på gravide og ammende. Det betyder, at der ud over GLA (omega-6) og EPA og DHA (omega-3) også er tilsat omega-6 fedtsyren AA (arakidonsyre) samt E-vitamin.


Husk flerumættede fedtsyrer hele livet

Udover at bidrage til en sund hjerne livet igennem bidrager EPA og DHA til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Forrige artikelDø ung i en høj alder

Næste artikelDen grundlæggende tilskudspakke

Carsten Gottlieb

Redaktør