Nyheder

Hjernen kan omprogrammeres

2. september 2014

Et amerikansk studie viser, at hjernen på selv den mest forhærdede junkfood-misbruger kan omprogrammeres til at drømme om salatblade og grovpasta.

Der er mange måder at angribe fedmeproblematikken, og psykologien har været i fokus i mange videnskabelige studier. Hvad får overvægtige mennesker til at fortsætte med at spise fedt og usundt?

Hvorfor er usundt så tillokkende?

Det har længe været kendt, at det område af hjernen, som giver os følelsen af velvære og belønning, spiller en stor rolle. For fed og sukkerholdig mad kan sparke til dopaminproduktionen og sætte gang i belønningscenteret i hjernen. Men hvorfor? Hvorfor er det almindeligvis ikke grovbrød og bønnespirer, der skaber denne følelse?

– Vi fødes ikke til at elske pommesfrites og hade fuldkornspasta. Denne tilstand udvikles over tid som konsekvens af at spise meget af den hurtige og usunde mad, siger professor og medforfatter til studiet Susan B. Roberts fra Boston University.

Det er velkendt, at overvægtige mennesker med usunde madvaner har meget svært ved at slippe behovet for fedt, salt og sødt.

Hjernen kan lokkes til at elske det sunde

Men det nye studie, der netop har været offentliggjort i lægetidsskriftet “Nutrition & Diabetes”, konkluderer, at hjernen kan lære at holde af den sunde mad.

Forskerne scannede hjernen på 13 overvægtige kvinder og mænd, mens de havde særlig fokus på den del af hjernen, der har med belønning at gøre. De otte af deltagere var alle med i en kostomlægning, der skulle få dem til at tabe sig. De sidste fem spiste, som de plejede.

De otte deltagere kom på en diæt, der var rig på kostfibre og proteiner men fattig på kulhydrater. De sørgede samtidig for, at deltagerne aldrig kom til at føle sult, da det er i den situation, at det usunde bliver særligt tillokkende.

Hjernescanninger viste stor forskel på dopaminniveauet

De scannede hjerneaktiviteten før og efter diæten, der løb over seks måneder. Da de efter seks måneder viste deltagerne billeder af mad, kunne de på hjernescanningen tydeligt se forskel på reaktionen ved de sunde tilbud. De deltagere, der var vænnet til at føle sig mætte og veltilpasse med sund mad, havde mere aktivitet i belønningscentret, når de så billeder af sund mad, end da de startede kuren.

Hjernens belønningscenter havde tilsvarende lavere aktivitet, når deltagerne blev vist billeder af usund mad.

Undgå for sure slankekure

Forskerne understreger, at der skal flere studier til med flere deltagere, før der er evidens for den foreløbige konklusion. Men det kunne tyde på, at sure slankekure, hvor sulten gnaver konstant i maven, er en dårlig løsning, hvis trangen til det usunde samtidig skal nedkæmpes. Så er det bedre at holde sulten væk med sundere mad – uden at gå alt for meget op i kalorieantallet.

Kilde: BBC.com

Forrige artikelNaturli på Sund Livsstil i København

Næste artikelSigurd Barrett: “Nu passer jeg på mig selv”