Nyheder

God mad til hjertet

21. februar 2011

Rygning, manglende motion og usund mad opfattes som de væsentligste årsager til hjertekarsygdom – vi har fundet mad, hjertet kan lide.

Ifølge Hjerteforeningen lever omkring 320.000 danskere med en hjertekarsygdom – en sygdom, som især dårlig livsstil puffer til.

Det er vist almindelig kendt, at man tjener sit helbred bedst, hvis man motionerer, kvitter tobakken, alkoholen og spiser mindre af det usunde fedt. Men det kan alt sammen være store skridt, som kan kræve store livsstilsændringer. Derfor har vi lavet en liste over ti madvarer, du med fordel kan lukke ind i din husholdning. Så bevæger du dig mod et sundere hjerte med små, men viljestærke skridt.

Havregryn

Begynd dagen med en skål havregryn eller havregrød. Havregryn er rig på Omega-3 og kalium, nedbryder dårlig kolesterol og hjælper til med at holde arterierne rene.

Laks

Laks er sprængfyldt med omega-3-fedtsyrer. Undersøgelser peger på, at fisk (helst fed fisk) et par gange om ugen kan reducere risikoen for blodpropper med op til 33%. Vælg så vidt muligt vild laks fremfor opdrættet, da sidstnævnte kan være fyldt med pesticider og tungmetaller.  Anden fed fisk som tun, hellefisk, sild og makrel er ligeså sund som laks – men husk, at jo større fisken er, desto flere tungmetaller. De store rovfisk er sidste led i fødekæden og kan derfor rumme en del mere tungmetal end de små fisk.

Avocado

Avocado er rig på vitaminer og mineraler. Det helt geniale ved avocadoen er dens indhold af flerumættede fedtsyrer, som dels er meget sunde, dels kan hjælpe kroppen med at optage de fedtopløselige vitaminer i andre grøntsager, såsom A, D, E og K.

Olivenolie

Oliens høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer bidrager til en sænkning af den dårlige kolesterol. Undersøgelser fra Grækenland viser, at grækere, der genetisk er disponeret for høje kolesteroltal, sjældent dør af hjerte-kar-sygdomme. Anvendelsen af olivenolie i husholdingen anses som den væsentligste årsag.

Nødder og mandler

Valnødder er fyldt med omega-3-fedtsyrer og både mandler og nødder er rige på enkelt- og flerumættet fedt. Dertil kommer et højt fiberindhold.

Bær

Bær af alle slags er godt for hjertet. Brombær og blåbær er de sundeste med et rigt indhold af kalium, calcium, magnesium, A-, B- og C-vitaminer.

Bønner, ærter og linser

De er fyldt med omega-3-fedtsyrer og rige på mættende fibre. Og så er de tilmed billige. Kan med fordel reducere kødindholdet i sammenkogte retter og bruges i salater, til garniture m.v.

Spinat

Det var ikke helt uden grund, at Skipper Skræks foretrukne spise var spinat. Men han skulle nu nok vælge den friske og rå frem for den på dåse. I hvert fald er indholdet af A- og K-vitaminer – som spinat er rig på – højere i den rå end i den frosne version.  Brug babyspinat i salaten og almindelig spinat i bagværk, lasagnen, til fisken og i mange andre sammenhænge. Spinat er rig på antioxidanter.

Hørfrø

En smule hørfrø i müslien eller i morgenbrødet kan betyde meget for dit hjerte. Hørfrø er fyldt med både omega-3 og omega-6-fedtsyrer. Institut for Human Ernæring har igennem forskning fundet ud af, at hørfrø binder fedt. Det betyder, at kroppen optager mindre af fedtet, hvis en ret indeholder hørfrø. Hørfrø smager lidt af nødder og kan sagtens indgå diskret i mange kulinariske sammenhænge. Men husk at drikke rigeligt med vand; hvis du spiser hørfrø uden vand, kan det give forstoppelse.

Soyabønner

Soyabønner sænker kolesteroltallet, men man skal alligevel være lidt kritisk med indtaget. Friske eller frosne soyabønner er at foretrække, men de er sjældne gæster i supermarkedernes grøntafdelinger og kølediske. Du kan eventuelt kigge hos den lokale, asiatiske købmand. Soyamælk kan være fint i begrænsede mængder, men man skal ikke drikke fire glas om dagen. Vær også opmærksom på, at mange soyaprodukter er fyldt med salt, hvilket ikke er godt for blodtrykket. Soyabønner er rige på mættede fedtsyrer og proteiner.

Forrige artikelRenée Voltaire: Rå, svensk madvelvære

Næste artikelKarry kan hjælpe hjernen