Nyheder

Hjertet slår bedre i valsetakt

14. november 2006

Italienske hjertepatienter genoptrænes med vals.

Vals er mere effektivt end motionscykler og løbebånd, når det gælder genoptræning af patienter med et svagt hjerte.

Det mener italienske forskere, der har ladet 110 patienter med samme historie af hjertesvigt gennemgå forskellige genoptrænings-rutiner. Én af grupperne blev sat til at danse vals og den opnåede bedre resultater på en bred vifte af livskvalitets-givende områder: Søvn, humør, mulighed for at dyrke en hobby, lave husarbejde og have sex.

Valsetræningen havde desuden betydeligt færre frafaldne end de øvrige motionsgrupper.

“Motion er afgørende for hjertepatienter, men problemet er at få folk til at holde ved. Op til 70 procent falder fra med traditionelle motionsprogrammer,” siger Dr. Romualdo Belardinelli, leder af hjertegenoptræningen ved Lancisi hjerteinstituttet i Ancona i Italien.

“Vi er nødt til at finde på noget, der kan holde patientens interesse,” sagde han ved præsentation af undersøgelsen ved American Heart Association's møde i Chicago søndag.

Dr. Belardinelli har tidligere påvist, at vals er en effektiv måde at genoptræne patienter, der har haft hjertestop.

Det seneste forsøg er udført med patienter med svagt hjerte, der har svært ved at udføre daglige aktiviteter. 44 af dem fik traditionelle fysisk træning på motionscykler og løbebånd tre dage om ugen. Andre 44 fik danseundervisning, skiftende mellem hurtig og langsom vals i 21 minutter, også tre gange om ugen. En kontrolgruppe på 22 patienter fik ikke et motionsprogram.

Efter otte uger var tilstanden væsentligt forbedret både i gruppen der fik almindelig motion og i valse-gruppen. Tilstanden var uændret i kontrolgruppen.

Danserne havde dog fået en lidt bedre kondition ud af træning i samme antal minutter som motionisterne. Det kan forklares ved, at det at danse med en partner til musik får én til at yde lidt mere.

“Det er bedre motion, fordi det er sjovt,” siger Belardinelli.

Kilde: Berlingske

Forrige artikelDanskerne vil af med tobaksrøgen

Næste artikelBivirkninger ved brug af velkendt influenzamiddel