Hoftedysplasi – operation eller vente

Jeg er en 25 år gammel pige, som lige har fået konstateret hoftedysplasi med en CE-vinkel på 21 grader på begge sider. Jeg har døjet med lyskesmerter i ca. 7 år, som kommer efter løbeture, men de kommer først efter, jeg har løbet 8-9 km, og de er noget, jeg kan leve med.

Min egen læge sagde, at jeg ikke skulle opereres før, jeg havde daglige gener eller fik slidgigt i hoften, og at nu var mine gener ikke slemme nok til at operere.

Hun sagde jeg skulle holde op med at løbe og hellere cykle og svømme for at undgå slidgigt. Jeg er jo rigtig glad for at løbe og gå lange ture, så det er svært at opgive, men en operation er jo meget smertefuld og giver langvarig genoptræning. Det, jeg undrede mig over, er, at det virker til, at man er i højrisiko for at få slidgigt, uanset hvad man gør, så burde jeg opereres nu eller burde jeg vente, til mine smerter kommer hyppigere?

Den hofteplagede løber

 


 

Jeg forstår sagtens dine tanker. Men en operation er altid forbundet med risiko, og det er jo desværre ikke altid, at operationer gør det bedre.

Så jeg er enig i, at det er bedst at vente.

Der er lavet undersøgelser af folks rygge, som viser, at der ikke er sammenhæng mellem hvor meget slid, der er på knoglerne, og hvor mange smerter folk reelt har. Dvs. nogle har udtalt slidgigt, men ingen smerter, og andre har kun meget lidt slid, men store smerter.

Det du kan gøre lige nu og her, er at cykle, svømme, styrketræne, alt hvad der er med til at styrke musklerne i området, bevæge energien i området og give dig velvære.

Jeg synes heller ikke løb er det bedste for, der er mange hårde bump lige op i hofteleddet.

Herudover vil det da være oplagt at prøve akupunktur som smertebehandling. Du kan skrive til mig, hvor i landet du bor, så kan jeg måske foreslå dig en dygtig behandler i nærheden.

Ønsker dig det bedste

Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

5 kommentarer

 • Janne Munk-Petersen siger:

  Hej hofteplagede løber. Jeg er mor til hoftedysplasi opereret pige, hvor vi fulgte lægernes anbefaling om operation. Og det har vi fortrudt i dag. Det gik ikke godt og vores datter har flere problemer i dag end før. Dette blot for at gøre opmærksom på, at du skal styrketræne dine muskler i området alt, hvad du overhovedet kan og undgå det, der belaster som feks. lange løb. En operation er altid en mulighed, men vent så længe, som overhovedet muligt. Vores datter har fået stor hjælp af specialuddannet fysioterapeut, som har hjulpet med smertebehandling af de ømme led og muskler. Så der er andre veje end operation. Pøj pøj med det 🙂
  VH en mor

  • cherie magnes siger:

   kære Janne.

   Jeg har skudt operation af min datter på 6 år i nu 2 år fordi hun har så lidt dysplasi som lægerne gerne vil behandle med Salter Osteotomi hvor de skærer bækken igennem og sætter kile i.
   Jeg har skudt operation fordi jeg har hørt om flere der er vokset til af sig selv inden 7 års alderen. og fordi jeg desværre har hørt om flere tilfælde hvor noget bliver forværret efter indgreb. Hvornår blev din datter opereret og hvordan og hvorhenne af hvilken doktor
   Dbh Cherie

 • Stine siger:

  Hej, jeg er 38 og fik for ca. Et år siden konstateret hoftedysplasi. Fik afvide at jeg pga min alder ikke var oplagt til opration. Overlægen frarådede og sagde at når man var over 30-35 var der ofte komplikationer og succes raten var lav. Vi blev enige om at se hvad tiden bringer og hvis det bliver nødvendigt så var det bedere at skifte hoften på sigt og mindre kompliceret!. Jeg har en meget dygtig fys med speciale i hoftedysplasi i Odense, og det hjælper virkelig. Vær også obs på at din læge kan henvise på en speciel del så du kan få det gratis, når det er en medfødt lidelse…?

  • Tricia Lund Stender siger:

   Hej..
   Jeg har idag fået det endelige besked med hoftedysplasi. Bor i Odense sø.Hvilken fys gik du hos og hvor i Odense?
   Mvh Tricia

 • Catja siger:

  Hej Stine
  Hvordan får man gratis fys? Jeg er lige diagnosticeret med hoftedysplasi og har henvisning til fys, men ikke gratis? Hvad skal man sige? Gøre?
  Iøvrigt sagde ortopæden præcis det samme til mig som dig.
  På forhånd tak.

  Mvh. Catja

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *