Nyheder

Høj hvilepuls forkorter livet

17. april 2013

En for høj hvilepuls lader til at have betydning for hvor lang tid, du lever. Også selvom du er i god form.

Det er danske forskere fra Gentofte og Bispebjerg hospitaler, der har kigget på hvilepulsens betydning for livets længde. De har analyseret data fra “The Copenhagen Male Study”, der omfattede 2800 danske mænd, begyndende fra 1970 og 16 år frem. Alle deltagerne var midaldrende ved undersøgelsens begyndelse.

Resultaterne fra den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort i det anerkendte, britiske lægetidsskrift “Heart”.

Under 50 slag er det sundeste

Konklusionen på undersøgelserne blev, at folk med en hvilepuls på under 50 levede længst, mens 60-80 betød en lidt kortere levealder. Med en hvilepuls mellem 80 og 90 fordobledes risikoen for tidlig død, mens en hvilepuls over 90 tredoblede risikoen. Undersøgelsen viste også, at fysisk form ikke havde nogen egentlig betydning: For hver ekstra ti slag i minuttet, steg risikoen for tidlig død med 16 pct, uanset personens fysiske form.

Dermed er der grund til at overveje de hidtidige anbefalinger, der siger, at en hvilepuls mellem 60 og 100 anses for sund hos de fleste, voksne mennesker.

Sådan måler du hvilepulsen

Hvilepulsen er en temmelig individuel størrelse. Hos små børn er den dog noget højere end 60-100 slag i minuttet, og hos ivrige motionister kan den være noget lavere.

Du måler din hvilepuls bedst, hvis du er alene hjemme. Læg dig på sengen på ryggen og slap helt af. Det er vigtigt, at der ikke er nogen lyde, der kan forstyrre, så du skal ikke se tv eller høre radio. Væn dig til de lyde, du trods alt kan høre og find ind i en nærmest meditativ tilstand. Når du har ligget sådan i nogle minutter, kan du finde din puls og tælle slag, eller du kan naturligvis have et pulsur på. Tæl slagene i 15 sekunder og gang antallet af slag med fire.

Både høj og lav hvilepuls kan være tegn på sygdom

En for høj hvilepuls kan være tegn på sygdom, men det kan en for lav også. Men hvis du er ivrig motionist og i god form, skal du ikke bekymre dig over en hvilepuls, der kommer under 50. Elitesportsudøvere kan undertiden komme under 30 pulsslag i minuttet.

Sådan får du hvilepulsen helt i bund

Vi er i et vist omfang genetisk disponeret for henholdsvis lav og høj hvilepuls. Du kan træne din hvilepuls ned, men kun til en grænse. Det er ikke sikkert, du kan få den meget under 60, men hvis du vil gøre et forsøg, er lange træningspas med høj intensitet den bedste metode. En løber kan opnå en lavere hvilepuls ved konsekvent at løbe længere ture med en puls på 70-80 pct af max-pulsen. Definitionen på “længere ture” er individuel, men du bør nok løbe mindst én time af gangen, gerne tre gange om ugen. Det vil for de fleste løbere betyde distancer på ni til 13 km – afhængig af, hvor mange km du kan tilbagelægge på én time med høj puls. Du kan opnå det samme ved de fleste andre typer bevægelse, tommelfingeregelen er blot én times træning, tre gange om ugen med en intensitet på 70 til 80 pct af maxpulsen. Du kan finde din præcise maxpuls ved hjælp en anstrengende test, eller du kan blot benytte den enkle formel: 220 – din alder.

Rygning har betydning for hvilepulsen

Men hvis du ikke motionerer og hvis din hvilepuls er for høj, skal der mindre til at sænke den. Enhver form for motion og bevægelse er altid godt, men hvis du er ryger, kan du med fordel kvitte tobakken. Tobak bidrager også til en højere hvilepuls.

Kilde: MedicineNet.com,

Forrige artikelKræftforebyggelse: Forskerne elsker selen

Næste artikelProbiotika mod MRSA

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.