Nyheder

Højt kolesterol ufarligt for gamle

20. maj 2009

Raske mennesker over 70 år har næsten ingen gavn af at få medicin mod for højt kolesteroltal, viser dansk undersøgelse.

Medicin mod forhøjet kolesteroltal er dårligt givet ud på raske gamle mennesker. Det følger af en ny dansk undersøgelse, der viser, at mennesker over 70 år kun har ringe eller slet ingen gavn af at få deres kolesteroltal bragt ned.

Ifølge undersøgelsen fra et hold af danske læger er et højt kolesteroltal ikke noget nævneværdigt problem for raske gamle mennesker. For dem, der er over 70 år, er der kun en svagt forøget risiko, og for de over 80-årige er der slet ikke nogen forøget risiko.

Undersøgelsen bekræfter tidligere studiers budskaber om, at højt kolesteroltal er forbundet med en stærkt forøget risiko for hjertesygdom for unge og midaldrende. Men i modsætning til de fleste andre studier har de danske læger også set på en stor gruppe ældre og gamle mennesker og altså fundet, at den forøgede risiko falder meget med alderen.

Baseret på tidligere viden er det ellers blevet anbefalet at give også raske ældre mennesker medicin mod højt kolesteroltal for at reducere deres risiko for blodprop i hjertet. Men ifølge en af lægerne bag undersøgelsen, speciallæge dr.med. Peter Schnohr, giver det ikke den store mening.

»Vores konklusion er, at personer på 70-80 år og ældre ikke skal have kolesterolsænkende medicin, med mindre de lider af åreforkalkning,« siger Peter Schnohr.

Blodprop af andre grunde

Den danske undersøgelse siger ikke noget om, hvorfor sammenhængen mellem kolesteroltal og hjerteblodprop falder med alderen. Men lægerne peger på to muligheder. Det kan skyldes, at nogle mennesker simpelthen bedre kan tåle at have meget kolesterol i blodet uden at tage skade af det.

En anden mulighed er, at den relative betydning af højt kolesteroltal ikke fylder ret meget hos en gruppe i befolkningen, der har en ret stor absolut risiko for at få en blodprop af alle mulige andre årsager.

Undersøgelsen bygger på data fra den meget omfattende befolkningsundersøgelse, Østerbroundersøgelsen. Oplysninger om over 10.000 personer er indgået i det nye studie, heraf har knap 1.500 været fra 70 til 93 år.

Kilde: Berlingske

(Oprettet 22. maj 2009)

Forrige artikelAlle skolebørn bør få gratis frugt

Næste artikelBlåbær rives ned af hylderne