Nyheder

Højt tv-forbrug øger risiko for depresssion

10. februar 2009

Der kan være grund til at screene unge med højt tv-forbrug for depression, mener amerikanske forskere

At se meget tv i teenage-årene øger risikoen for at blive ramt af en depression senere i livet, viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Amerikanske forskere undersøgte effekterne af brug af forskellige elektroniske medier blandt ca. 4.000 unge. Da undersøgelsen blev indledt, besvarede deltagerne spørgsmål om, hvor mange timer de i løbet af den sidste uge havde brugt på at se tv eller video, spille videospil eller høre radio. Undersøgelsen blev indledt i 1995, inden internet og dvd havde fået større gennemslagskraft, hvorfor disse medier ikke blev inkluderet i undersøgelsen.
Deltagerne angav, at de brugte et eller flere af disse medier 5,68 timer om dagen. Hovedparten af tiden gik med at se tv eller høre radio, ca. 2,3 timer dagligt til hvert medie.
Da forskerne syv år senere interviewede 75 pct. af deltagerne, der på dette tidspunkt var i gennemsnit 22 år gamle, havde 7,4 pct. af disse udviklet symptomer på depression. De deltagere, der havde fået en depression, havde set mere tv i teenageårene end de, der ikke havde udviklet en depression: 2,64 timer i forhold til 2,28 timer dagligt. For hver enkelt time, som blev brugt til at se på tv, øgedes risikoen for depression med otte pct. Sammenhængen var særlig tydelig blandt unge mænd.
Derimod blev der ikke fundet en sammenhæng mellem risiko for depression, og hvor meget deltagerne så video, spillede computerspil eller hørte radio.
Stjæler tid fra andet At højt medieforbrug stjæler tid fra sociale og fysiske aktiviteter, forstyrrer søvnen og formidler tvivlsomme budskaber, kan efter forskernes mening være medvirkende årsager til den forøgede depressionsrisiko. På baggrund af undersøgelsens resultater mener forskerne, at der kan være grund til at screene unge med højt tv-forbrug for depression.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelMobiltelefoner giver ikke demens eller kræft

Næste artikelFejlmedicinering fører stadig til flest fejl

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.