Nyheder

Hold blodsukkeret stabilt med omtanke 

Et stabilt blodsukker er værd at efterstræbe. Det betyder nemlig meget for dine kostvaner, din vægt og dit generelle velbefindende. 

Foto: Shutterstock
4. januar 2023

Et stabilt blodsukker er værd at efterstræbe. Det betyder nemlig meget for dine kostvaner, din vægt og dit generelle velbefindende. 

Måske kender du følelsen af at gå sukkerkold. Pludselig i supermarkedskøen føles dit tøj alt for varmt, sveden begynder at springe, og du føler dig lidt svimmel og skidt tilpas. Dit blodsukker er røget et stykke ned under 4 mmol/l, og du skal sluge et pølsehorn eller lignende fra bageren, hvis du skal have energi til at komme hjem.  

De hurtige kulhydrater

Når du tænker dig om, kan du som oftest godt spore årsagen. Måske har du et par timer forinden spist en masse hurtige kulhydrater. Måske var der kage på arbejde, og du glemte at spise frokost. Du følte dig mæt, da du tog ud at handle, men pludselig er blodsukkeret røget i bund.  

Når blodsukkeret bankes hurtigt i vejret, eksploderer insulinproduktionen i kroppen. At du går sukkerkold er dermed et sundhedstegn, fordi kroppen kan nedbryde sukkeret – desværre i en sådan grad, at du pludselig har for lidt af det. Et stabilt blodsukker ligger mellem 4 og 5,5 mmol/l – og lidt højere lige efter et måltid.  

Ustabilt blodsukker kan give usunde kostvaner

Følelsen af at gå sukkerkold er ikke videre behagelig, og hvis det sker lidt ofte, kan du få nogle kedelige spisevaner i den forbindelse. For i situationen kan du få virkelig lyst til det salte, det søde og det fede. Fordi det hurtigt kan få blodsukkeret op igen.  

Det er derfor en god idé at spise meget af alt det, der giver et stabilt blodsukker – og holde igen med det, der banker blodsukkeret op. Det betyder ikke, at du ikke må spise søde sager – men du skal vælge de rette, søde sager. 

Jordbær er bedre end kogte gulerødder

Det glykæmiske indeks viser, hvor hurtigt kulhydraterne omsættes i kroppen. Jo højere tal, desto hurtigere kulhydrater. Druesukker har f.eks. et glykæmisk indeks omkring 100, mens en tomat ligger under 15.  

Der er dog overraskelser, når man ser på oversigten. Kogte kartofler har f.eks. et ret højt glykæmisk indeks på 75, mens jordbær og appelsiner ligger noget lavere på 45. 

Rå gulerødder har et lavt indekstal på 30, mens kogte gulerødder omvendt ligger helt oppe på 85 – altså tæt på druesukker.  

Det er dog vigtigt at have for øje, at det glykæmiske indeks ikke siger noget om en fødevares generelle sundhedsegenskaber. Det er ikke usundt at spise kogte kartofler eller modne bananer, der begge har et indekstal på 75, men hvis du ikke spiser andet, kan det påvirke din blodsukkerbalance negativt.

Søde ting kan også give stabilt blodsukker

De søde ting med lavt glykæmisk indeks er mørk chokolade, jordbær, druer, appelsiner, æbler, pærer og kirsebær. Alle former for fuldkorn har også lavere glykæmisk indeks end de finvalsede varianter. Vælg altid fuldkornspasta og fuldkornsbrød frem for hvid pasta og hvidt brød.  

Linser og perlebyg er også gode valg til aftensmåltidet, og en god portion havregrød om morgenen er den mest blodsukkerstabile måde at starte dagen – hvis du ikke pøser grøden til med sukker, forstås.  

Den bedste måde at holde et stabilt blodsukker dagen igennem er mange små måltider med højst 3-4 timers mellemrum.  

Om eftermiddagen kan en håndfuld mandler og en håndfuld kirsebær eller et æble være et godt valg. Mandler har et glykæmisk indekstal under 7. Æbler og kirsebærs værdier er henholdsvis 40 og 20.    

Kilde: Henrik Dilling: Lev sundt med vitaminer og mineraler, Lindhardt og Ringhof 2009

Forrige artikelFrossenpinde er ikke bare hyggefise

Næste artikelAktiv mod rygsøjlegigt

Thomas la Cour

Journalist