Nyheder

Hold dig skarp på øverste etage hele livet igennem

Foto: AdobeStock
6. maj 2019

At give børns hjerner de bedste udviklingsbetingelser, samt at holde sig selv skarp og klar på øverste etage er noget, de fleste sandsynligvis er interesseret i. Men hvordan lykkes man egentlig med det? En del af svaret skal findes i kost- og kosttilskud.

En gang var hjernen lidt af et mysterium. En blanding af hvid og grå masse, som på ydersiden lignede et sammensurium af sammenpressede gummislanger, hvori alt, hvad der gør et menneske, til den vedkommende er, strømmede igennem. Tanker. Følelser. Handlinger. Drømme. Præferencer. Mål. Ambitioner. Intelligens. Karaktertræk.

I dag er mange af hjernens gåder og finurligheder blevet kortlagt helt ned til, at vi i dag ved hvilke dele af hjernen, der har at gøre med kognitiv adfærd, trussels-responser og glæde. Vi ved også, at den består af mere end 100 billioner neuroner og 60 trillioner neurale forbindelser, ligesom vi ved, hvordan den opbygges fra fosterstadiet, og til den begynder langsomt at svinde igen fra omkring 40-års alderen.

Vi ved meget om hjernen. Og det er gavnligt på en række parametre, der strækker sig fra forståelsen af kemiske ubalancer til, hvad hjernen har brug for. For ligesom alt andet i kroppen har hjernen brug for næring. Mere specifikt den rette næring, hvis den skal have de bedste betingelser hele livet igennem.

Det optimale fedtsyre-forhold

Selvom hjernen kun udgør to procent af kroppens masse, bruger den 20 procent af kroppens energi. Det kræver en del af holde den komplekse hjerne kørende. Og tom energi er ikke nok. Ikke hvis den skal fungere optimalt. Der skal derimod de rette fedtsyrer – i det rette forhold – til.

Det vil sige omega 3- og 6-fedtsyrer. Fedtsyrerne bidrager blandt andet til den neurale membran-struktur og påvirker kognition, neuroinflammation og hjernens plasticitet – især sidstnævnte er der i den seneste tid kommet fokus på både i forhold til sænke stressniveauet og kroniske smerter. Plasticitet er altså ekstremt væsentligt for både fysisk og psykisk velvære.

Omega 3- og 6-fedtsyrer kan fås gennem kosten. Eksempelvis er fed fisk en god kilde til omega 3, mens omega 6 fås i planteolier, som findes i en lang række produkter fra brød til mayonnaise og chips. Vi får derfor nemt meget mere omega 6 end 3, og det giver en ikke optimal og skæv fordeling. Derfor kan der være behov for at udligne forskellen med en afbalanceret fiskeolie.

Fiskeolie gavner indlæringsevnen

Netop sammensætningen mellem de to omega-fedtsyrer er der eksempelvis taget højde for i fiskeolien Eye q, som også har et nøjsomt afbalanceret forhold mellem EPA og DHA. Det betyder, at der er cirka tre gange så meget EPA som DHA. Den kombination har vist sig at være særlig gavnlig for børns indlæring.

Undersøgelser på raske skolebørn i alderen 7-9 år viser, at de efter seks måneder med et dagligt tilskud havde forbedret både deres verballærings-evne og hukommelse. En lignende undersøgelse blandt 6-10-årige konkluderede, at fire måneders tilskud havde positive effekter på læsning.

Fedtsyrerne er altså vigtige for hjernen fra vugge til grav, hvis den skal kunne bearbejde viden og indsamle læring på bedste vis hele livet igennem.

Men det er ikke gjort med fiskeolie alene. I hvert fald tyder forskning på, at forskellige ekstrakter også kan have rigtig gode virkninger særligt på den aldrende hjernen.

Indisk urt beskytter mod oxidativt stress

Et eksempel på det er ekstrakt fra bacopa monnieri. Det er en medicinsk urt, der har været brugt i Indien i årtusinder, men som først inden for det seneste årti er begyndt at få opmærksomhed i forskningens verden.

Derfor er dens virkninger heller ikke fuldt ud afdækket, men meget peger på, at urten er særligt understøttende for aldersrelaterede hjerneudfordringer. Den aldrende hjerne er nemlig mere tilbøjelig til at få inflammatoriske tilstande og oxidative ændringer, som kan lede til reduktioner i indlæringsevne og hukommelse. Og netop oxidativt stress lader bacopa monniere til at kunne beskytte imod.

Undersøgelser med KeenMind, som er et ekstrakt af urten, viser, at en daglig dosis på 300-600 mg forbedrer hukommelsen hos ældre voksne. Endvidere viser et studie også mindre angst hos forsøgspersoner efter tolv uger med dagligt indtag.

Der er meget, man kan gøre for sin hjerne. Sove, drikke nok væske, spise sundt, få frisk luft og du kender sikkert mange andre gode råd. Men det kan også være nødvendigt med et ekstra boost. Særligt i betragtning af det næringstab, der har været i de seneste 50 år i frugt og grøntsager, og den generelle vestlige diæt.

Her kan olier og urter være vejen frem for en frisk hjerne, som grundet den højere levealder gerne skal være frisk i mange flere år i dag end for tidligere generationer.

Forrige artikelHvidkålsgryde med kikærter og quinoa

Næste artikelDen perfekte solcreme til børn